Η Ε.Ε. κοντά σε απόφαση για τη σήμανση προϊόντων από τους παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποφασίσει σύντομα για τους κανόνες σήμανσης ώστε να πληροφορούνται οι καταναλωτές εάν εισαγόμενα ισραηλινά προϊόντα προέρχονται από τους παράνομους εποικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, δήλωσε η ανώτερη διπλωμάτις της ΕΕ το Σάββατο.

Παρότι η Ε.Ε. ήδη σημαίνει τα προϊόντα που παράγονται στους εποικισμούς για τους τελωνειακούς, καθώς τα προϊόντα που παράγονται στην παλαιστινιακή πλευρά της πράσινης γραμμής του 1967 δεν αποτελούν μέρος της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ε.Ε. – Ισραήλ, προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη απόφαση για σήμανση τέτοιων προϊόντων σε καταναλωτικό επίπεδο.

 

Κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, ήδη εκδίδουν οδηγίες προς καταστήματα ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να δουν εάν τα αγαθά φτιάχνονται στους εποικισμούς, αντί εντός των αναγνωρισμένων συνόρων του Ισραήλ.

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να αποφασίσει τώρα πως θα επεκτείνει αυτές τις οδηγίες σε όλες τις 28 χώρες.

 

«Η δουλειά έχει σχεδόν τελειώσει αλλά ακόμα συνεχίζεται», δήλωσε η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι, μετά από συνάντηση με τους Υπ. Εξ. της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο.

 

Η Ε.Ε. συζητά τη σήμανση εδώ και αρκετά χρόνια αλλά ποτέ δεν έλαβε κάποιο μέτρο, [λέγοντας ότι] προσέχει να μην επηρεάσει αρνητικά προσπάθειες επανέναρξης των ισραηλινο-παλαιστινιακών ειρηνευτικών συνομιλιών.

 

Στο τέλος Σεπτέμβρη, το Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή – ΗΠΑ, ΟΗΕ, Ε.Ε. και Ρωσία – θα συναντηθούν στη Νέα Υόρκη μαζί με αραβικές χώρες για να αναζητήσουν τρόπους επανέναρξης των ειρηνευτικών συνομιλιών.

 

Παρά αυτήν τη διπλωματική ώθηση, μέλη της Ε.Ε. χάνουν την υπομονή τους για τη συνεχιζόμενη οικοδόμηση εποικισμών από το Ισραήλ. Τον Απρίλιο, 16 χώρες της Ε.Ε. έστειλαν μια επιστολή, καλώντας την Μογκερίνι να επιταχύνει την απόφαση της Ε.Ε. για τη σήμανση.

 

«Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι καταναλωτές μπορούν να διακρίνουν τα προϊόντα που έρχονται από εδάφη που το Ισραήλ έχει υπό κατοχή», δήλωσε ο Τζην Άσελμπορν, υπουργός εξωτερικών του Λουξεμβούργου που έχει την εξάμηνη προεδρία της Ε.Ε. «Απλά εφαρμόζουμε διεθνείς κανόνες», είπε σε συνέντευξη τύπου, προσθέτοντας ότι αναμένει μια λύση έως το τέλος του έτους.

 

Τα συνεχιζόμενα αιτήματα της Ε.Ε. προς το Ισραήλ να αλλάξει την πολιτική του για τους εποικισμούς όπως και οι εντεινόμενες κινήσεις απόσυρσης επενδύσεων από παράνομους εποικισμούς έρχονται καθώς η καμπάνια για μποϊκοτάζ, απόσυρση επενδύσεων και κυρώσεις εναντίον του Ισραήλ [BDS], γίνεται όλο και πιο δημοφιλής.

 

Το 2014, οι ξένες επενδύσεις στο Ισραήλ έπεσαν σε λιγότερο από το μισό, όπως αποκάλυψε φετινή έκθεση του ΟΗΕ.

 

Ειδησεογραφικά μέσα και αναλυτές εικάζουν ότι η πτώση στις ξένες επενδύσεις οφείλεται εν μέρει στις καμπάνιες μποϊκοτάζ, σε μια μεταβαλλόμενη διεθνής αντιμετώπιση των παράνομων ισραηλινών εποικισμών, και στην τελευταία επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, όπου πάνω από 2.200 κάτοικοι της Γάζας σκοτώθηκαν.

 

Καθώς η διεθνής κοινότητα εκφράζει ολοένα και περισσότερο την αντίθεσή της στην επέκταση των παράνομων ισραηλινών εποικισμών, το Ισραήλ συνεχίζει να επεκτείνει τους υπάρχοντες εποικισμούς, όπως και να χτίζει νέους εποικισμούς με γεωμετρική πρόοδο.

 

Η δεξιά κυβέρνηση που σχηματίστηκε από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τον Μάρτιο, σε μεγάλο βαθμό αποτελείται από μέλη της Κνεσέτ που προωθούν την ταχεία επέκταση των εποικισμών σε όλη την κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη, και δημόσια αντιτίθενται σε ένα παλαιστινιακό κράτος.

 

Οι Παλαιστίνιοι επιδιώκουν ένα κράτος στη Δυτική Όχθη, τη Λωρίδα της Γάζας και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, περιοχές που καταλήφθηκαν από το Ισραήλ στον πόλεμο του 1967.

 

Από την επανεκλογή του Νετανιάχου, έχει υπάρξει αύξηση 40% στην κατασκευή νέων εποικισμών, με έναν μέσο όρο 460 νέων οικιστικών μονάδων το μήνα, σύμφωνα με την οργάνωση Peace Now, που παρακολουθεί τους εποικισμούς.

 

Πηγές: Reuters, Maan

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: