Η σήμανση από την Ε.Ε. των προϊόντων των ισραηλινών εποικισμών δεν είναι αρκετή για να σημάνει τη συμμόρφωση της Ευρώπης με το διεθνές δίκαιο

BDS_handala

Η Εθνική Επιτροπή για Μποϊκοτάζ, Απόσυρση Επενδύσεων και Κυρώσεις (BNC), η μεγαλύτερη συμμαχία στην παλαιστινιακή κοινωνία που ηγείται του παγκόσμιου κινήματος BDS, θεωρεί την κίνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τη σήμανση των προϊόντων των ισραηλινών εποικισμών, που ανακοινώθηκε σε μια πρόσφατη συνέντευξη τύπου της Ε.Ε., ως ανεπαρκή για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις των ευρωπαϊκών κρατών κατά το διεθνές δίκαιο.

Η συνέντευξη τύπου από την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι, ακολούθησε τη συνάντηση των υπουργών εξωτερικών των 28 κρατών-μελών της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο. Η αυξανόμενη ευρωπαϊκή συμφωνία όσον αφορά τη σήμανση των προϊόντων των ευρωπαϊκών εποικισμών αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη πίεση του κοινού στην Ευρώπη, προς αυτούς που διαμορφώνουν τις πολιτικές, να τερματίσουν την βαθιά ευρωπαϊκή συνενοχή στις ισραηλινές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων.

 

Η Δρ. Ραφίφ Ζιάντα, μέλος της Γραμματείας της BNC, σχολίασε: «Εάν η Ε.Ε. είναι σοβαρή στην εφαρμογή της δικής της πολιτικής της μη αναγνώρισης της ισραηλινής κυριαρχίας στα κατεχόμενα αραβικά εδάφη του 1967, γιατί δεν εφαρμόζει μια απαγόρευση στην εισαγωγή των προϊόντων των ισραηλινών εταιριών που λειτουργούν παρανόμως στα κατεχόμενα εδάφη; Η απλή σήμανση, αντί της απαγόρευσης των παράνομων αγαθών από τους εποικισμούς, δείχνει μια κατεξοχήν πολιτική υποκρισία».

 

Η Ζιάντα πρόσθεσε: «Η πίεση του κινήματος BDS θα πρέπει να συνεχιστεί σε επίπεδο βάσης, σε όλη την Ευρώπη, για να υποχρεώσουν αυτούς που διαμορφώνουν τις πολιτικές, να εκπληρώσουν πλήρως τις υποχρεώσεις των ευρωπαϊκών κρατών κατά το διεθνές δίκαιο».

 

«Κατ’ ελάχιστον, θα πρέπει να εφαρμόσουν ένα αμφίδρομο στρατιωτικό εμπάργκο στο Ισραήλ, όπως είχε γίνει εναντίον του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική, και να εφαρμόσουν τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις Διεθνείς Σχέσεις, για τερματισμό όλων των χρηματοοικονομικών συναλλαγών με ισραηλινές τράπεζες που χρηματοδοτούν την ισραηλινή κατοχή συμπεριλαμβανομένου του τείχους και των εποικισμών.»

 

Ο Μαχμούντ Ναουάτζαα, Γενικός Συντονιστής της BNC, εξήγησε: «Ένα χρόνο μετά την ισραηλινή σφαγή του 2014 στη Γάζα, το λιγότερο που θα έπρεπε να κάνει η Ε.Ε. θα ήταν να μην επιβραβεύσει και να μην διατηρήσει τις σχέσεις με φορείς που αποκομίζουν κέρδη από τις σοβαρές ισραηλινές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Θα μεγάλωνε την ατιμωρησία του Ισραήλ, πρακτικά ενθαρρύνοντάς το να διαπράξει νέες σφαγές εναντίον του παλαιστινιακού λαού».

 

Η Υπεύθυνη Ευρωπαϊκών Εκστρατειών της BNC, Ρίγια Χασάν, κατέληξε: «Η Ε.Ε. δεσμεύεται νομικά, σύμφωνα με τους καταστατικούς χάρτες και τις αρχές της, να τερματίσει την συνενοχή στις σοβαρές ισραηλινές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Πέρα από την απαγόρευση των αγαθών που παράγονται από ισραηλινές εταιρίες που λειτουργούν σε κατεχόμενα εδάφη, αυτό απαιτεί την αναστολή της Συμφωνίας Σύνδεσης Ε.Ε. – Ισραήλ, στη βάση της διαρκούς παραβίασης του δεύτερου όρου της συμφωνίας που αναφέρεται στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

ECCP_no_association_53-300x227

Περισσότερα από 300 συνδικάτα, ΜΚΟ και άλλες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών από όλη την Ευρώπη, έχουν καλέσει την Ε.Ε. να τερματίσει την υποστήριξή της στα εγκλήματα του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής της Συμφωνίας Σύνδεσης Ε.Ε. – Ισραήλ. Η έκκληση υποστηρίχτηκε από περισσότερους από 60 ευρωβουλευτές.

 

Μετά από τη δημόσια πίεση και το λόμπινγκ από παλαιστινιακές και ευρωπαϊκές οργανώσεις, η Ε.Ε. εισήγαγε μια πολιτική που ορίζει ότι δεν πρέπει να παρέχει χρηματοδότηση ή να επιτρέπει ισραηλινή συμμετοχή σε προγράμματα της Ε.Ε. εάν μια τέτοια συμμετοχή ανέρχεται σε αναγνώριση της ισραηλινής κυριαρχίας στα κατεχόμενα παλαιστινιακά και συριακά εδάφη.

 

Παρόλα αυτά, η Ε.Ε. συνεχίζει να παρέχει χρηματοδότηση σε ισραηλινές στρατιωτικές εταιρίες όπως η Elbit Systems και η Israeli Aerospace Industries, όπως επίσης και στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο, το οποίο έχει εν μέρει την έδρα του στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

 

Το παγκόσμιο κίνημα BDS, που πρόσφατα απέκτησε πρωτοφανή δημοφιλία, επιδιώκει να απομονώσει το ισραηλινό καθεστώς κατοχής, εποικισμού – αποικιοκρατίας και απαρτχάιντ, σε ακαδημαϊκό, πολιτιστικό, οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο, εωσότου ο παλαιστινιακός λαός μπορέσει να ασκήσει το αναφαίρετο δικαίωμά του στην αυτοδιάθεση. Κατ’ ελάχιστον, αυτό συνεπάγεται τερματισμό της κατοχής του 1967 και του ισραηλινού συστήματος απαρτχάιντ, και επιστροφή των Παλαιστινίων προσφύγων στις εστίες και τη γη τους, από τα οποία εκτοπίστηκαν κατά τη διάρκεια της Νάκμπα του 1948 και έκτοτε.

 

BNC

 

Πηγή: bdsmovement.net

 

Διαβάστε ακόμα:

 

Η Ε.Ε. κοντά σε απόφαση για τη σήμανση προϊόντων από τους παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς

 

Για τη στάση της Ε.Ε. προς το Ισραήλ

 

Αναστολή της συμφωνίας σύνδεσης Ε.Ε.-Ισραήλ ζητούν 63 Ευρωβουλευτές

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: