Δημοτικό συμβούλιο ισπανικής πόλης υιοθετεί το κίνημα BDS

Το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης Σαντιάγο ντε Κομποστέλλα (πρωτεύουσα της Γαλικίας), στις 10 Νοεμβρίου, υιοθέτησε ψήφισμα, κηρύσσοντας την περιοχή ελεύθερη από διακρίσεις εναντίον του παλαιστινιακού λαού, και περιοχή υποστήριξης στην καμπάνια BDS [καμπάνια για μποϊκοτάζ, απόσυρση επενδύσεων και κυρώσεις στο ισραηλινό απαρτχάιντ εωσότου συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο].

Η ομάδα BDS Γαλικίας, αναφέρει ότι η κυβερνώσα [αριστερή] εκλογική συμμαχία Ανοιχτή Κομποστέλλα, και δύο άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης, το σοσιαλιστικό κόμμα (PSdeG-PSOE) και το [αριστερό πατριωτικό] Εθνικιστικό Μπλοκ Γαλικίας (Bloque Nacionalista Gallego – BNG), ψήφισαν υπέρ, ενώ το [δεξιό] Λαϊκό Κόμμα απείχε.

 

Τέτοιες πρωτοβουλίες ξεκίνησαν το 2010 από την Νοτιοαφρικανική Ένωση Δημοτικών Εργατών (SAMWU), η οποία, μετά τις ισραηλινές σφαγές στη Λωρίδα της Γάζας το 2009, ξεκίνησε να διαδίδει αυτήν την ιδέα της Ζώνης Ελεύθερης από το Ισραηλινό Απαρτχάιντ.

Η ομάδα BDS Γαλικίας έδωσε το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος που πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο του Σαντιάγο:

 

Επείγον ψήφισμα από τη δημοτική παράταξη Ανοιχτή Κομποστέλα, προς την ολομέλεια [του δημοτικού συμβουλίου], σχετικά με το αίτημα υποστήριξης από το Δημοτικό Συμβούλιο του Σαντιάγο, του παγκόσμιου κινήματος BDS

 

Η Κονσεψιόν Φερνάντες Φερνάντες, σύμβουλος για την Κοινωνική Πολιτική, την Διαφορετικότητα και την Υγεία, παρουσιάζει το ακόλουθο κατεπείγον ψήφισμα προς έγκριση από την ολομέλεια του συμβουλίου:

 

Τον Ιούλιο του 2005, μια ευρεία συμμαχία παλαιστινιακών οργανώσεων ξεκίνησε την Παγκόσμια Καμπάνια BDS (μποϊκοτάζ, απόσυρση επενδύσεων και κυρώσεις. Εναντίον του ισραηλινού εποικισμού, του απαρτχάιντ και κατοχής) εναντίον του Ισραήλ, καλώντας «τους ανθρώπους με συνείδηση ανά τον κόσμο να επιβάλουν ευρέως μποϊκοτάζ και να εφαρμόσουν πρωτοβουλίες απόσυρσης επενδύσεων εναντίον του Ισραήλ», ως ένα μέτρο πίεσης για να τερματιστεί η ολοένα και πιο αιματηρή εθνοκάθαρση του παλαιστινιακού λαού.

 

Συνδικάτα, πανεπιστήμια, κοινωνικές οργανώσεις, ενώσεις καταναλωτών, ειρηνιστικά κινήματα, δήμοι, καλλιτέχνες, φοιτητές και επαγγελματίες από τους πιο διαφορετικούς χώρους και από όλες τις ηπείρους ενώνονται σε ένα ειρηνικό κίνημα πολιτών, που, μέρα με τη μέρα, αυξάνει και πολλαπλασιάζει τα αποτελέσματά του. Ένα παγκόσμιο κίνημα που έγινε διεκδικητικός άξονας της αλληλεγγύης με την Παλαιστίνη. Ένα παγκόσμιο κίνημα από το οποίο η Γαλικία δεν μπορεί να απουσιάζει.

 

Για όλα αυτά, η δημοτική παράταξης Ανοιχτή Κομποστέλλα ζητά από την ολομέλεια του Συμβουλίου του Σαντιάγο ντε Κομποστέλλα:

 

  1. Να ανακηρύξει το Δήμο του Σαντιάγο ντε Κομποστέλλα, χώρο ελεύθερο από τις διακρίσεις εναντίον του παλαιστινιακού λαού, και υποστήριξης της Καμπάνια BDS, της οποίας οι στόχοι είναι:
  • Ο τερματισμός της κατοχής και του εποικισμού σε όλα τα παλαιστινιακά εδάφη και η διάλυση του τείχους,
  • Η αναγνώριση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των Αράβων – Παλαιστινίων πολιτών που ζουν στο Ισραήλ, σε πλήρη ισότητα,
  • Η αναγνώριση του δικαιώματος των Παλαιστινίων προσφύγων για επιστροφή στις εστίες και τις περιουσίες τους όπως ορίζει η Απόφαση 194 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

 

  1. Να απέχει από την συνεργασία με το Κράτος του Ισραήλ, τους δημόσιους φορείς του και τους επίσημους αντιπροσώπους του στο Ισπανικό κράτος, και από οποιαδήποτε αγροτικά, εκπαιδευτικά, εμπορικά, πολιτισμικά προγράμματα ή προγράμματα ασφάλειας.
  2. Να διαδώσει την Καμπάνια BDS στους πολίτες και να την υποστηρίξει σε όλα τα πεδία (οικονομικό, πολιτιστικό, αθλητικό, ακαδημαϊκό και θεσμικό).

 

Πηγές: BDS Galicia, Disenso – Blog sobre Palestina, AIC

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: