Δύο πολύ ενδιαφέρουσες δημοσκοπήσεις για τη στάση Ισραηλινών και Βρετανών εβραίων

Δύο πολύ ενδιαφέρουσες δημοσκοπήσεις έχουν αναδειχθεί το τελευταίο διάστημα από τον ισραηλινό ιστότοπο +972 και την αρθρογράφο και ακτιβίστρια Νατάσα Ροθ. Η πρώτη αναδεικνύει τον φανατισμό που επικρατεί στην ισραηλινή κοινωνία, την ίδια ώρα που η δεύτερη δείχνει πως ολοένα και λιγότεροι Βρετανοί εβραίοι αυτοπροσδιορίζονται ως σιωνιστές και γενικά αλλάζει η στάση τους τουλάχιστον ως προς κάποια σημεία που αφορούν το Ισραήλ.

Η πλειονότητα των Ισραηλινών εβραίων υποστηρίζουν την [εν ψυχρώ] εκτέλεση επί τόπου των υπόπτων «τρομοκρατίας»

 

Πάνω από τους μισούς Ισραηλινούς εβραίους, το 53%, πιστεύουν ότι ένας Παλαιστίνιος ύποπτος για διάπραξη «τρομοκρατικής ενέργειας», «θα πρέπει να σκοτώνεται επί τόπου ακόμα και αν έχει συλληφθεί και δεν αποτελεί πλέον απειλή».

 

Η δημοσκόπηση, που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Δημοκρατίας του Ισραήλ, στα τέλη Οκτώβρη, ρώτησε Ισραηλινούς εβραίους και Παλαιστίνιους πολίτες του Ισραήλ, για τη στάση τους απέναντι «στο τωρινό κύμα βίας που σαρώνει τη χώρα».

 

Ρωτήθηκαν για μια σειρά από θέματα, συμπεριλαμβανομένης της στάσης τους απέναντι στην τιμωρία των δραστών φονικών επιθέσεων, το επίπεδο άγχους τους για την τωρινή κατάσταση, και πιθανές υποβόσκουσες αιτίες για την τωρινή κλιμάκωση.

 

Το 80% του ισραηλινού εβραϊκού κοινού απάντησε πως «το σπίτι της οικογένειας ενός Παλαιστίνιου που έχει σκοτώσει Εβραίους για εθνικιστικά κίνητρα θα πρέπει να κατεδαφίζεται», ενώ το 53% είπε ότι τα σπίτια οικογενειών Εβραίων δραστών δεν θα πρέπει να κατεδαφίζονται. Αντίθετα, το 77% των Παλαιστινίων πολιτών πιστεύει ότι τα σπίτια Παλαιστινίων δραστών δεν θα πρέπει να κατεδαφίζονται, ενώ το 67% απάντησε ότι ούτε τα σπίτια των Εβραίων δραστών θα πρέπει να κατεδαφίζονται.

 

Το επίπεδο του φόβου στο ισραηλινό κοινό μοιράζεται αξιοσημείωτα μεταξύ Ισραηλινών εβραίων και Παλαιστινίων πολιτών του Ισραήλ, με τους τελευταίους να δηλώνουν περισσότερο φόβο να πάθουν κακό. Ενώ η πλειονότητα του ισραηλινού εβραϊκού κοινού – 57% – απάντησε ότι φοβούνται πως, είτε οι ίδιοι είτε κάποιοι γνωστοί τους, θα πάθουν κακό κατά τη διάρκεια του τωρινού κύματος επιθέσεων, το 78% των Παλαιστινίων, μια συντριπτική πλειοψηφία, ανέφερε το ίδιο.

 

Παρόλο που οι συμμετέχοντες στην έρευνα δεν ρωτήθηκαν για το ποια πιστεύουν ότι θα ήταν η πηγή του κακού που θα πάθαιναν, το ινστιτούτο ερμήνευσε το υψηλό επίπεδο άγχους μεταξύ του παλαιστινιακού κοινού ως, πιθανά, έναν φόβο επίθεσης από Ισραηλινούς εβραίους.

 

Με δεδομένα τα υψηλά επίπεδα υποστήριξης που δείχνουν οι Ισραηλινοί εβραίοι, για τις επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων δραστών, όπως αποδεικνύει η έρευνα, το ινστιτούτο συμπέρανε ότι οι φόβοι του παλαιστινιακού πληθυσμού του Ισραήλ είναι κατανοητοί. Επιπλέον, υπάρχει μια επικρατούσα αντίληψη μεταξύ των Παλαιστινίων, και στις δύο πλευρές της Πράσινης Γραμμής, ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας απλά τους πυροβολούν στους δρόμους και μετά κατασκευάζουν στημένα μαχαιρώματα ή απόπειρες για μαχαιρώματα, ώστε να δικαιολογήσουν τις εκτελέσεις.

 

Στο ίδιο κλίμα, οι λεγόμενες «επιθέσεις αντεκδίκησης» εναντίον Παλαιστινίων (οι οποίες περιστασιακά έχουν κατά λάθος θύματα και εβραίους), όπως και οι προσπάθειες για λυντσαρίσματα, έχουν καλλιεργήσει μια γενικευμένη αίσθηση φόβου μεταξύ των Παλαιστινίων τόσο στο ίδιο το Ισραήλ όσο και στο κατεχόμενο έδαφος. Εκκλήσεις από το ισραηλινό πολιτικό κατεστημένο και το κατεστημένο ασφαλείας, προς τους εβραίους πολίτες να οπλιστούν, μαζί με την προφανή ανοχή της κυβέρνησης προς την ακροδεξιά βία, έχουν επίσης συμβάλει στους φόβους των Παλαιστινίων.

 

Η δημοσκόπηση αποκάλυψε επίσης, ότι μια μεγάλη μειοψηφία Ισραηλινών εβραίων (38%) πιστεύουν ότι θα πρέπει να τους επιτρέπεται να προσεύχονται στο Όρος του Ναού / Χαράμ Αλ Σαρίφ, ακόμα και στην παρούσα κατάσταση. Αυτό ενισχύει ένα ξεχωριστό εύρημα της δημοσκόπησης ότι μόνο ένα 23% του εβραϊκού κοινού πιστεύει ότι η παλαιστινιακή απελπισία για την έλλειψη προόδου στις ειρηνευτικές συνομιλίες, βρίσκεται πίσω από την έξαρση των επιθέσεων. Ενώ, από την άλλη πλευρά, οι μισοί από τους Παλαιστίνιους πολίτες του Ισραήλ, πιστεύουν ότι αυτά τα δύο συνδέονται.

 

Λιγότεροι Βρετανοί εβραίοι αυτοπροσδιορίζονται ως «σιωνιστές»

 

Η στάση της βρετανικής εβραϊκής κοινότητας προς το Ισραήλ αλλάζει, σύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσιεύτηκε την περασμένη Πέμπτη. Η έρευνα, που χρηματοδοτήθηκε από τη βρετανική «φιλοϊσραηλινή, φιλειρηνική» οργάνωση Γιαχάντ, και διενεργήθηκε από ακαδημαϊκούς του Πανεπιστημίου Σίτι του Λονδίνου, έδειξε ότι ενώ οι Βρετανοί εβραίοι είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία υποστηρικτές του Ισραήλ ως ενός εβραϊκού κράτους, μια μεγάλη πλειοψηφία – 75% – πιστεύει ότι οι εποικισμοί είναι ένα «μεγάλο» εμπόδιο για την ειρήνη.

 

Μια σημαντική πλειοψηφία, εξέφρασε επίσης απογοήτευση για την αποτυχία της ισραηλινής κυβέρνησης να σταματήσει την οικοδόμηση εποικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, με το 68% να συμφωνεί με τη δήλωση «νιώθω μια αίσθηση απελπισίας κάθε φορά που το Ισραήλ εγκρίνει την επέκταση των εποικισμών». Επιπλέον, οι περισσότεροι Βρετανοί εβραίοι – 61% – πιστεύουν ότι η ειρήνη με τους Παλαιστίνιους [θα πρέπει να] είναι η πρώτη προτεραιότητα για το Ισραήλ.

 

Παρόλα αυτά, κάποια αντίσταση στον όρο «κατοχή», παραμένει, με μόνο ένα 53% των ερωτηθέντων να συμφωνεί ότι θεωρεί το Ισραήλ ως δύναμη κατοχής στη Δυτική Όχθη. Επίσης εξέφρασαν διφορούμενες και αντικρουόμενες απόψεις για τον έλεγχο του Ισραήλ επί της Δυτικής Όχθης, αναλόγως με το αν μια απόσυρση από τα κατεχόμενα εδάφη σχετιζόταν με την ειρήνη ή με την ασφάλεια. Όταν ρωτήθηκαν για την διατήρηση της κατοχής από το Ισραήλ, ως ζήτημα ασφαλείας, το 50% των ερωτηθέντων, συμφώνησε με τη δήλωση ότι «ο ισραηλινός έλεγχος της Δυτικής Όχθης είναι ζωτικός για την ασφάλεια του Ισραήλ».

 

Παρόλα αυτά, όταν ρωτήθηκαν για το ζήτημα αναφορικά με την ειρήνη, μια ακόμα μεγαλύτερη πλειοψηφία (65%), εξέφρασε την αντίθετη άποψη – ότι το Ισραήλ θα πρέπει να παραχωρήσει γη «ως αντάλλαγμα για εγγυήσεις για ειρήνη με τους Παλαιστίνιους».

 

Μιλώντας με το +972, η διευθύντρια του Γιαχάντ, Χάνα Γουάισφελντ, αναφέρθηκε στην εμφανή δυσκολία των Βρετανών εβραίων να περιγράψουν τον ισραηλινό έλεγχο της Δυτικής Όχθης ως κατοχή.

 

«Ο κόσμος θεωρεί την κατοχή μια δύσκολη λέξη, καθώς υποδηλώνει ένα σύνολο αρνητικών υπαινιγμών που σχετίζονται με τα παλαιστινιακά δικαιώματα», λέει η Γουάισφελντ. «Νομίζω ότι είναι κατά κάποιο τρόπο πιο εύκολο να δουν τους εποικισμούς αόριστα, όχι σε σχέση με την ιδέα της «κατοχής». Υποψιάζομαι ότι ο κόσμος αναγνωρίζει ότι είναι μια προβληματική πολιτική για το Ισραήλ, ακόμα και αν δεν πιστεύουν ότι οι εποικισμοί είναι αποτέλεσμα κατοχής».

 

Παρόλα αυτά, η έκθεση ανέφερε και κάποια ακόμα αναπάντεχα αποτελέσματα. Σχεδόν το ένα τέταρτο, 24%, των Βρετανών εβραίων θα υποστήριζε κάποιες κυρώσεις εναντίον του Ισραήλ, εάν θα ανάγκαζαν την ισραηλινή κυβέρνηση να ξαναρχίσει διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστίνιους. Σύμφωνα με την έκθεση, τέτοιες στάσεις φαίνεται να κυριαρχούν ανάμεσα στις νεότερες ηλικίες.

 

Αναφορικά με τη σήμανση των προϊόντων των εποικισμών, μόνο ένα 37% των κάτω των 30 ετών είπαν ότι δε θα έβλεπαν καμία δικαιολογία για τα ισραηλινά προϊόντα από τα κατεχόμενα εδάφη, να φέρουν σήμανση ως προϊόντα Δυτικής Όχθης. Επιπλέον, λιγότεροι Βρετανοί εβραίοι θεωρούν τους εαυτούς τους σιωνιστές απ’ ότι αναμενόταν, με μόνο ένα 59% να υιοθετεί αυτόν τον χαρακτηρισμό. Αυτό αποτελεί μείωση από το 72% που είχε καταγραφεί στην προηγούμενη τέτοια έρευνα για τους Βρετανούς εβραίους, που είχε διεξαχθεί το 2010 από το Ινστιτούτο Έρευνας Εβραϊκής Πολιτικής (JPR).

 

Η έκθεση επισημαίνει ότι αυτό έρχεται σε αντίθεση με το «λίγο – πολύ σταθερό» επίπεδο δεσμών με το Ισραήλ ως ένα εβραϊκό κράτος και μπορεί να αποδοθεί στους ολοένα αυξανόμενους αρνητικούς συνειρμούς που σχετίζονται με τον Σιωνισμό, αλλά ότι το θέμα χρειάζεται περαιτέρω έρευνα προτού μπορέσουν να εξαχθούν συμπεράσματα.

 

Η έκθεση αγγίζει επίσης την πολιτική ψυχολογία, διερευνώντας τις απόψεις των ερωτηθέντων για το κατά πόσο θεωρούν ότι οι απόψεις τους επικρατούν ανάμεσα στους Βρετανούς εβραίους. Τα αποτελέσματα έδειξαν πολύ διαφορετικές εκτιμήσεις, με βάση την πλευρά του πολιτικού φάσματος στην οποία ανήκουν οι ερωτηθέντες. Εκείνοι που γενικά ανήκουν στη Δεξιά – τους οποίους η έκθεση κατατάσσει ως «γεράκια» – υπερεκτιμούν την κυριαρχία των δικών τους απόψεων σε διπλάσιο ποσοστό. «Τα περιστέρια», ή αυτοί που γενικά ανήκουν στην Αριστερά, υποτιμούν την κυριαρχία των απόψεών τους, κατά 10%.

 

Επιπλέον, μεταξύ των Βρετανών εβραίων υποβόσκουν διαφωνίες στο πλαίσιο του τωρινού κύματος βίας, με μια ομάδα φοιτητών να έχει πρόσφατα απευθύνει ανοικτή επιστολή στους βρετανικούς εβραϊκούς θεσμούς με τον τίτλο «δεν είναι μόνο οι ισραηλινές ζωές που μετράνε», διαμαρτυρόμενοι για την προώθηση από το κατεστημένο, μιας αφήγησης «εμείς εναντίον εκείνων» απέναντι στους θανάτους Ισραηλινών και Παλαιστινίων τις τελευταίες εβδομάδες. Η επικράτηση αυτών των φωνών που αναπτύσσονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, φαίνεται να επιβεβαιώνεται από την έκθεση της Γιαχάντ.

 

Όπως επισημαίνει η Γουάισφελντ: «Δείχνει ότι μπορεί να υποστηρίζεις ολόψυχα το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ, να ανησυχείς πραγματικά για την ασφάλεια, και παρόλα αυτά να σε ανησυχούν βαθιά οι πολιτικές επιλογές της ισραηλινής κυβέρνησης. Αυτό είναι ένα σημαντικό μήνυμα για τον εκτός εβραϊκής κοινότητας κόσμο».

 

Η δημοσκόπηση διεξήχθη μεταξύ 1131 Βρετανών εβραίων, χρησιμοποιώντας τρεις διαφορετικές τεχνικές δειγμάτων, για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ευρύτερη και ακριβέστερη αντιπροσώπευση των Βρετανών εβραίων. Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ Μαρτίου και Ιουλίου 2015, και οι εκτιμήσεις έχουν περιθώριο σφάλματος 2.9% και προς τις δύο κατευθύνσεις όταν πρόκειται για το σύνολο του δείγματος.

 

Πηγές: +972 [1 , 2] , από The Peace Index και Yachad αντίστοιχα. Καθώς και η προηγούμενη έρευνα του JPR

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: