Ιστορικό δημιουργίας Συλλόγου Ιντιφάντα

Τον Ιανουάριο του 2005 τριάντα εφτά άνθρωποι από διάφορους εργασιακούς και πολιτικούς χώρους συγκρότησαν μια αποστολή στην Παλαιστίνη ως επίσημοι παρατηρητές των Παλαιστινιακών Προεδρικών Εκλογών.
Εκπρόσωποι δημοτικών συμβουλίων, της ΚΕΔΚΕ, δημοσιογράφοι, εργαζόμενοι, ομοσπονδίες και σωματεία, κοινωνικά κινήματα για τα πολιτικά και τα ανθρώπινα δικαιώματα, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ, μέλη πολιτικών κομμάτων και οργανώσεων ενώθηκαν με άλλους διεθνείς παρατηρητές προκειμένου να διασφαλίσουν την κατά το δυνατό απρόσκοπτη διεξαγωγή των εκλογών.

Κατά τη διάρκεια της αποστολής αυτής έγιναν συναντήσεις με όλα τα Παλαιστινιακά πολιτικά κόμματα όπως επίσης και με φιλο-Παλαιστινιακά κινήματα στο Ισραήλ, όπως το Μπατ Σαλόμ και τις Γυναίκες με τα Μαύρα. Πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε ομοσπονδίες και σωματεία Παλαιστινίων εργαζομένων, φοιτητικές ενώσεις, γυναικείες οργανώσεις και επιτροπές που ασχολούνται με το ζήτημα των πολιτικών κρατουμένων και το Τείχος του Απαρτχάιντ. Επίσης δωρίθηκε μια ραπτομηχανή για την έναρξη του στησίματος του γυναικείου υφαντουργικού συνεταιρισμού στο Αμπού Ντις, ανατολικά της Ιερουσαλήμ. Μέλη της αποστολής οργάνωσαν συναντήσεις στις πόλεις Ναμπλούς, Τζενίν και Γάζα. Στη Γάζα χορηγήθηκαν χρήματα που μάζεψαν διάφορες συλλογικότητες και φορείς προς τον Κοινωνικό Σύλλογο Αλ Νάτζντα ως συμβολή στο χτίσιμο ενός παιδικού σταθμού.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τα μέλη της αποστολής δεσμεύτηκαν ότι όσα είδαν και άκουσαν δεν πρέπει να ξεχαστούν αλλά να διαδοθούν σε ολόκληρη την Ελλάδα που έχει έναν ιδιαίτερο δεσμό φιλίας και αλληλεγγύης με τον Παλαιστινιακό λαό. Το 2002 έλληνες ακτιβιστές είχαν πάει στη Ραμάλα για να δηλώσουν την υποστήριξή τους σε όσους πολιορκούνταν στο Προεδρικό Συγκρότημα και στην Εκκλησία της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ. Είχε γίνει αισθητή η αναγκαιότητα δημιουργίας ενός συλλόγου που θα έδινε φωνή στον Παλαιστινιακό λαό, θα υποστήριζε τον αγώνα τους και θα κατέγραφε και θα εξέθετε τη βάρβαρη πραγματικότητα της Ισραηλινής κατοχής σε αντίθεση με τις ανακρίβειες των κυρίαρχων διεθνών μέσων ενημέρωσης.

Η «Ιντιφάντα» ιδρύθηκε την άνοιξη του 2005. Μία από τις πρώτες επιτυχίες μας ήταν η δημιουργία μιας ιστοσελίδας η οποία ανανεώνεται καθημερινά με ειδησεογραφία από την Παλαιστίνη και ένα ενημερωτικό δελτίο που αποστέλλεται μηνιαίως σε μια διαρκώς αυξανόμενη λίστα αποδεκτών. Διοργανώνονται ομιλίες-συζητήσεις, οι οποίες συχνά συνοδεύονται από προβολή ντοκιμαντέρ, όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, και όποτε καθίσταται εφικτό με τη συμμετοχή Παλαιστινίων και Ισραηλινών από συναφείς κινήσεις. Εκμεταλλευόμαστε κάθε δυνατή ευκαιρία για να είμαστε παρόντες μοιράζοντας τα φυλλάδιά μας και υλικό του συλλόγου.

Επίσης έχει ξεκινήσει μια ενημερωτική και οικονομική εκστρατεία για την υποστήριξη του γυναικείου υφαντουργικού συνεταιρισμού του Αμπού Ντις και έχουν ήδη συγκεντρωθεί χρήματα για δύο επιπλέον ραπτομηχανές.

Η «Ιντιφάντα» δεν χρηματοδοτείται από κανένα πολιτικό κόμμα ή οργάνωση. Στηριζόμαστε στη συλλογή χρημάτων και σε δωρεές και τα μέλη του συλλόγου εργάζονται σε εθελοντική βάση. Σκοπός μας είναι να στηρίξουμε την Παλαιστινιακή αντίσταση ενάντια στην κατοχή γνωστοποιώντας την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την κατάσχεση και καταστροφή της Παλαιστινιακής γης και ιδιοκτησίας από την Ισραηλινή κυβέρνηση. Επίσης οργανώνοντας τακτικές αποστολές στα Κατεχόμενα Εδάφη ελπίζουμε να στείλουμε ένα μήνυμα προς τους Παλαιστινίους, που είναι μεταξύ τους αλλά και από τον έξω κόσμο απομονωμένοι λόγω της στρατιωτικής κατοχής του Ισραήλ, ότι στεκόμαστε στο πλευρό τους στον αγώνα τους για ελευθερία, δικαιοσύνη, αυτοκυριαρχία και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: