Στο πλευρό της αγωνιζόμενης Παλαιστίνης

To exist is to resist

Στο πλευρό της αγωνιζόμενης Παλαιστίνης!

«Ή θα εμφανιστούν γρήγορα οι φίλοι μας ή όταν θα έρθουν, θα έχουμε πια αφανιστεί.»

Στην Παλαιστίνη εδώ και περίπου εξήντα χρόνια συμπυκνώνονται οι αντιθέσεις του κόσμου μας στην πιο ακραία μορφή τους.

Η βάρβαρη στρατιωτική κατοχή της Παλαιστίνης από το σιωνιστικό κράτος του Ισραήλ παραβιάζει κάθε έννοια δικαίου, ηθικής και διεθνούς νομιμότητας. Ένας ολόκληρος λαός, οι Παλαιστίνιοι, στερούνται βίαια και αυθαίρετα το θεμελιώδες δικαίωμα στην εθνική αυτοδιάθεση, το πρωταρχικό δικαίωμα να είναι κύριοι στη γη τους.

Οι ελπίδες όσων πίστεψαν στη Συμφωνία του Όσλο αποδείχτηκαν φρούδες. Το Ισραήλ (με τις ευλογίες πάντοτε των ΗΠΑ) όχι μόνο δεν συναίνεσε στη δημιουργία ενός κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους, αλλά προχώρησε στον οικονομικό και διοικητικό στραγγαλισμό των εδαφών της Παλαιστινιακής Αρχής. Με το ξέσπασμα της δεύτερης Ιντιφάντα η καταπίεση έφτασε στο αποκορύφωμά της, με ένα ντελίριο στρατιωτικής βίας εναντίον του παλαιστινιακού πληθυσμού. Σήμερα, με την κατασκευή του «Τείχους της ντροπής», επιχειρείται η de facto προσάρτηση των πιο εύφορων εδαφών της Δυτικής Όχθης του Ιορδάνη (καθώς και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ) και ο εξαναγκασμός των Παλαιστινίων στην εγκατάλειψη των χωριών και των πόλεών τους.

Η Παλαιστίνη, όμως, δεν είναι μόνο ο θάνατος, η βία και η καταπίεση που σπέρνει η κατοχή. Είναι και η Ιντιφάντα, ο συνεχής αγώνας των Παλαιστινίων για ανεξαρτησία, η ασυμβίβαστη πάλη ενός ολόκληρου λαού για ελευθερία και δικαιοσύνη, η ηρωική προσπάθεια μιας κοινωνίας να επιβιώσει και να χτίσει μια ανεξάρτητη δημοκρατία και μια καινούργια ζωή. Οι μικροί Δαβίδ με τις σφεντόνες («οι νέοι που τους έλεγαν αλήτες..») στην αναμέτρησή τους με τους τεθωρακισμένους Γολιάθ έγιναν παγκόσμια σύμβολα αντίστασης, περηφάνιας και αξιοπρέπειας.

Όσοι και όσες υπογράφουμε αυτό το κείμενο στεκόμαστε στο πλευρό της αγωνιζόμενης Παλαιστίνης! Θεωρούμε δίκαιο τον αγώνα των Παλαιστινίων για ένα πραγματικά ανεξάρτητο κράτος στα σύνορα του 1967, για λύση στο πρόβλημα των προσφύγων με βάση το δικαίωμα στον επαναπατρισμό, για άμεση απελευθέρωση των χιλιάδων πολιτικών κρατουμένων. Πιστεύουμε ότι η παλαιστινιακή αντίσταση βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των αγώνων όλων των λαών ενάντια στην αμερικανική επιθετικότητα, την ιμπεριαλιστική θρασύτητα, την ασυδοσία των ισχυρών του κόσμου.

Όσοι και όσες υπογράφουμε αυτό το κείμενο στηρίζουμε έμπρακτα τους σκοπούς του Συλλόγου για την Αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό Λαό «Ιντιφάντα» γιατί κρίνουμε αναγκαία μια μόνιμη πρωτοβουλία στήριξης της Παλαιστίνης, μιας πρωτοβουλίας ανοιχτής σε όποιον/α ενστερνίζεται αυτήν την υπόθεση.

Θέλουμε να οργανώσουμε την πολιτική υποστήριξη στην υπόθεση της Παλαιστίνης, να συμβάλουμε στην αντικειμενική πληροφόρηση για το τι πραγματικά συμβαίνει εκεί, να βοηθήσουμε στην ανοικοδόμηση των υποδομών που συστηματικά καταστρέφει ο ισραηλινός στρατός. Σε αυτήν την προσπάθεια δεν είμαστε μόνοι μας. Μαζί μας είναι το διεθνές κίνημα αλληλεγγύης, καθώς και οι θαρραλέες ομάδες των Ισραηλινών που αντιστέκονται στην κατοχή.

Στην Παλαιστίνη δεν δοκιμάζεται μόνο η αντοχή του παλαιστινιακού λαού. Κρίνεται επίσης η αλληλεγγύη και η ανθρωπιά μας. Τα λόγια του Παλαιστίνιου αγωνιστή είναι χαρακτηριστικά: «Ή θα εμφανιστούν γρήγορα οι φίλοι μας ή όταν θα έρθουν, θα έχουμε πια αφανιστεί.»

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: