Χρονικό της δράσης του Συλλόγου Ιντιφάντα 2005-2009

Από λίγο πριν την ίδρυσή του (2005) έως σήμερα. Οι δράσεις, οι αποστολές, οι πρωτοβουλίες που πήρε ο Σύλλογος, οι εκδηλώσεις που διοργάνωσε. Άλλες εκδηλώσεις και δράσεις στις οποίες συμμετείχε και ο Σύλλογος ή μέλη του.

2005

6-12/1/2005: Η προϊστορία: Η ελληνική αποστολή παρατηρητών στις παλαιστινιακές προεδρικές εκλογές, που οδήγησε στη δημιουργία του Συλλόγου Ιντιφάντα Έναρξη υποστήριξης γυναικείου υφαντουργικού συνεταιρισμού στο Αμπού Ντις με αγορά ραπτομηχανών.

Άνοιξη 2005: Ίδρυση του Συλλόγου Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ. (ιδρυτική διακήρυξη, ιστορικό δημιουργίας)

22/6/2005: Στο θεατράκι του Λόφου του Στρέφη, ο Σύλλογος Ιντιφάντα οργανώνει την προβολή δύο ντοκιμαντέρ σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην Παλαιστίνη. Πρόκειται για τα «Λωρίδα της Γάζας» και «Σημείο Ελέγχου».

14-19/7/2005: 2η αποστολή Συλλόγου Ιντιφάντα στην Παλαιστίνη  (2η μέρα, 3η και 4η μέρα, 5η μέρα)

24/10/2005: Εκδήλωση του Συλλόγου Ιντιφάντα στο Αγρίνιο, με εισηγήσεις μελών του, προβολή 30λεπτου βίντεο και συζήτηση με παρεμβάσεις μελών της εκεί παλαιστινιακής παροικίας.


4/11/2005:
Ο Σύλλογος Ιντιφάντα οργανώνει μια βραδιά αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη στην ταβέρνα Τα Ξύλινα στο πάρκο του Αι Γιάννη στην Καισαριανή, για τη χρηματοδότηση του γυναικείου υφαντουργικού συνεταιρισμού του παλαιστινιακού χωριού της Δυτικής Όχθης Αμπού Ντις. Την εκδήλωση παρακολουθεί με όχι και τόσο διακριτικό τρόπο η αστυνομία… 

14/11/2005: Ο Σύλλογος Αλληλεγγύης στο Παλαιστινιακό Λαό ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ και η ΠΟΣΔΕΠ διοργανώνουν στο Βόλο και στην Πάτρα, παράλληλες εκδηλώσεις αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη. Στην Πάτρα η εκδήλωση, που συνδιοργανώθηκε και από το Σύλλογο ΔΕΠ του Πανεπιστήμιου Πατρών, πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης. Στο Βόλο η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και την υποστήριξαν οι Σύλλογοι μελών ΔΕΠ, ΕΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας. Στους δύο χώρους όπου διεξήχθησαν οι εκδηλώσεις οργανώθηκαν δύο εκθέσεις. Με φωτογραφίες που τράβηξαν μέλη του Συλλόγου ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ κατά τη διάρκεια αποστολών στην Παλαιστίνη. Και με αυθεντικές ζωγραφιές μικρών Παλαιστίνιων μαθητών που αποτύπωσαν με τρόπο χαρακτηριστικό τα όσα βιώνουν καθημερινά την γη τους κάτω από την ισραηλινή κατοχή.
Οι δύο εκδηλώσεις είχαν ως βασικό θέμα τους τα προβλήματα της καθημερινότητας και κυρίως αυτά της σχολικής και πανεπιστημιακής ζωής που αντιμετωπίζουν μαθητές και φοιτητές στην Παλαιστίνη. Στην εκδήλωση επρόκειτο να παραβρεθούν και να μιλήσουν Παλαιστίνιοι καθηγητές πανεπιστημίου της Ραμάλα, οι οποίοι είχαν προσκληθεί να συμμετέχουν σε επιστημονικά συνέδρια που έγιναν στην Πάτρα και στο Βόλο το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Όμως δεν κατέστη δυνατόν να φτάσουν στη χώρα μας, αφού οι «ειδικές συνθήκες» με τις οποίες αντιμετωπίζονται οι Παλαιστίνιοι στα πλαίσια της συνθήκης Σέγκεν πολλές φορές δεν τους επιτρέπουν την απρόσκοπτη μετακίνηση, όπως συμβαίνει με όλους τους άλλους πολίτες του κόσμου. Στην εκδήλωση στο Βόλο, αντί του Παλαιστίνιου καθηγητή, μίλησε Παλαιστίνιος πρωτοετής φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Και στις δύο πόλεις προβλήθηκε ένα ημίωρο ντοκιμαντέρ που αναφερόταν στις συνθήκες λειτουργίας στο πανεπιστήμιο Birzeit (κοντά στη Ραμάλα), ιδίως όταν αυτό βρίσκεται υπό την πολιορκία ισραηλινών δυνάμεων κατοχής, και την απαγόρευση πρόσβασης σε αυτό για φοιτητές και καθηγητές.
Στις εκδηλώσεις μίλησαν μέλη του Συλλόγου ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ που ταξίδεψαν με πρόσφατη αποστολή του Συλλόγου στην Παλαιστίνη. Προβλήθηκε ένα ακόμα μισάωρο ντοκιμαντέρ με συνέντευξη του Ισραηλινού πυρηνικού επιστήμονα Mordechai Vanunu, ο οποίος έμεινε 17,5 χρόνια σε ισραηλινή φυλακή όταν αποκάλυψε ότι το Ισραήλ πραγματοποιούσε μυστικά πυρηνικά προγράμματα.

2006

20/3/2006: Εκδήλωση του Συλλόγου Ιντιφάντα στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ με τίτλο: “Παλαιστίνη μετά τις εκλογές τι;” και ομιλητή τον Ισραηλινό Σιρ Χεβέρ, εκπρόσωπο του ισραηλινο-παλαιστινιακού κέντρου εναλλακτικής πληροφόρησης (η άλλη προσκεκλημένη η Μάχα Νασάρ, πρόεδρος της Ένωσης Επιτροπών Παλαιστινίων Γυναικών δυστυχώς δεν παραβρέθηκε αυτοπροσώπος αφού δεν της επετράπη να ταξιδέψει στην Ελλάδα. Έκανε όμως εκτενή τηλεφωνική παρέμβαση με ταυτόχρονη μετάφραση στο κοινό, ενώ διαβάστηκε και ανακοίνωση που μας έστειλε.)

30/3 -1/4/2006: Ο Σύλλογος Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό «Ιντιφάντα» συνεχίζει τις εκδηλώσεις του με θέμα: «Παλαιστίνη, μετά τις εκλογές τι;»:
Στην Καλαμάτα, την Πέμπτη 30 Μαρτίου, στις 8 μ.μ. στο καφέ μπαρ «Στο Κύμα».
Στα Χανιά, το Σάββατο 1 Απριλίου, στις 8 μ.μ., στα πλαίσια του διημέρου που διοργανώνει για την Παλαιστίνη το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών (Χατζ. Νταλιάνη 69). Στις εκδηλώσεις προβάλλεται και το ντοκιμαντέρ «Το κλουβί» που δείχνει τις συνέπειες της ανέγερσης του Τείχους του απαρτχάιντ.

8-13/4/2006: 3η αποστολή Συλλόγου Ιντιφάντα στην Παλαιστίνη (Δυτική Όχθη).

Συναντήσεις με πολιτικά κόμματα και κοινωνικές οργανώσεις. Συμμετοχή σε περιήγηση του ισραηλινοπαλαιστινιακού Κέντρου Eναλλακτικής Πληροφόρησης. Επίσκεψη αλληλεγγύης στον γυναικείο υφαντουργικό συνεταιρισμό στο Αμπού Ντις.

3-4/6/2006: Ανταποκρινόμενος στην έκκληση μαθητών από τη Γάζα ο Σύλλογος Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ διοργανώνει παζάρι στην πλατεία Κύπρου στην Καλλιθέα, προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα που θα διατεθούν για την αγορά παλτών και μπουφάν για τους Παλαιστίνιους μαθητές

6/6/2006: Ο Σύλλογος Ιντιφάντα πραγματοποιεί διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία της Ε.Ε. ζητώντας να ξαναρχίσει η παροχή οικονομικής βοήθειας προς τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη.

30/6/2006: Στα πλαίσια του 11ου αντιρατσιστικού φεστιβάλ, ο Σύλλογος Ιντιφάντα διοργανώνει συζήτηση με τίτλο: “Παλαιστίνη: Από τις εκλογές στο δημοψήφισμα“. Συντονίστρια: Αγγελική Φατούρου από το Σύλλογο Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό Ιντιφάντα. Ομιλητές: Ν. Αλάτρας (Παλαιστίνιος δημοσιογράφος), Π. Παπακωσταντίνου (δημοσιογράφος), Μαζίν Κουμσίγιε (μέλος της Επιτροπής της Αμερικανικής Καμπάνιας για τον Τερματισμό της Κατοχής).

6/7/2006: Πάρτυ οικονομικής ενίσχυσης Συλλόγου Ιντιφάντα.

6/7/2006: Παρέμβαση αλληλλεγγύης, στην παραλία του Βόλου, προβολή ντοκιμαντέρ σχετικά με την ζοφερή καθημερινή ζωή των Παλαιστινίων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, ηλεκτρονική παρουσίαση φωτογραφιών από την ισραηλινή εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας που βρίσκεται σε εξέλιξη και διανομή σχετικού ενημερωτικού υλικού.

11/7/2006: Ο Σύλλογος Ιντιφάντα αντιδρά στις σφαγές στη Γάζα, καλώντας μεταξύ άλλων σε συγκέντρωση στην Ισραηλινή πρεσβεία

18/7/2006: Ο Σύλλογος Ιντιφάντα καλεί και αυτός και συμμετέχει στην πορεία στην ισραηλινή πρεσβεία Την ίδια μέρα, ο Σύλλογος Ιντιφάντα διοργανώνει συνέντευξη τύπου με 23 παιδιά από την κατεχόμενη Δυτική ‘Οχθη, ώστε να μπορέσουν να γνωστοποιήσουν στην ελληνική κοινή γνώμη την πραγματικότητα που βιώνουν στην κατεχόμενη πατρίδα τους. Τα παιδιά είχαν έρθει για κατασκήνωση που οργάνωσε για 4η συνεχή χρονιά η Επιτροπή Αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη Καλαμάτας στις παιδικές κατασκηνώσεις Αγίας Μαρίνας Ταϋγέτου του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας σε συνεργασία με τη Νομαρχία Μεσσηνίας.


Παράλληλα, στο Βόλο, ο Σύλλογος Ιντιφάντα διοργανώνει παρέμβαση καταγγελίας της ισραηλινής βαρβαρότητας και αλληλεγγύης στους δοκιμαζόμενους παλαιστινιακό και λιβανικό λαό στον υπαίθριο χώρο δίπλα στο παραλιακό συγκρότημα Παπαστράτος του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, στην παραλία του Βόλου, με ντοκιμαντέρ σχετικά με την ισραηλινή εισβολή και την ισοπέδωση της μαρτυρικής παλαιστινιακής πόλης Τζενίν.

19-25/7/2006: Εν μέσω πολέμου στη Γάζα και τον Λίβανο, 4η αποστολή του Συλλόγου Ιντιφάντα και άλλων φορέων, στην Παλαιστίνη (Δυτική Όχθη). Συναντήσεις με εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων και επιτροπή για την αποφυλάκιση των κρατουμένων. Συμμετοχή στην πορεία του χωριού Μπιλαϊν, ενάντια στο Τείχος και ενάντια στις σφαγές σε Γάζα και Λίβανο. Συμμετοχή σε μεγάλη αντιπολεμική διαδήλωση στο Τελ Αβίβ.

Παράλληλα, στις 24/7 ο Σύλλογος εξαγγέλει την καμπάνια Χρήματα στη Γάζα – Φάρμακα στο Λίβανο

25/7/2006: Ο Σύλλογος Ιντιφάντα καλεί και αυτός και συμμετέχει στη συγκέντρωση στο πάρκο Ελευθερίας και πορεία προς τις πρεσβείες των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Επίσης καλεί και συμμετέχει και στην πορεία που πραγματοποιείται στο Βόλο.

28/7 – 4/8/2006: Ο Σύλλογος Ιντιφάντα συμμετέχει με μέλος του, στο ελληνικό σκέλος της διεθνούς αποστολής αλληλεγγύης στο Λίβανο εν μέσω πολέμου. Η αποστολή εισέρχεται στο Λίβανο μέσω Συρίας, επισκέπτεται τη Βηρυττό, συμμετέχει σε αντιπολεμική διαδήλωση, συναντά πλήθος πολιτικών και πολιτειακών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου του Λιβάνου, επισκέπτεται τα παλαιστινιακά “στρατόπεδα” προσφύγων Σάμπρα και Σατίλα. (Ένα χρονικό)

3/8/2006: Στην παραλία του Βόλου, ο Σύλλογος ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ διοργανώνει παρέμβαση αλληλλεγύης για Λίβανο και Παλαιστίνη με προβολή ντοκιμαντέρ σχετικά με την ζοφερή καθημερινή ζωή των Παλαιστινίων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, καθώς και ηλεκτρονική παρουσίαση φωτογραφιών από την ισραηλινή εισβολή στο Λίβανο, κατάθεση μαρτυριών από μέλος του Συλλόγου που επέστρεψε την προηγούμενη εβδομάδα από την Παλαιστίνη και ενημέρωση για την καμπάνια του Συλλόγου «Χρήματα στη Γάζα – Φάρμακα στο Λίβανο».

Την ίδια μέρα κάλεσμα και συμμετοχή στην συγκέντρωση στο πάρκο Ελευθερίας και στην πορεία στις πρεσβείες των ΗΠΑ και του Ισραήλ

8/8/2006: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στην Ισραηλινή πρεσβεία

23/8/2006: Ο Σύλλογος Αλληλεγγύης στο Παλαιστινιακό Λαό ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ, σε συνεργασία με το Δήμο Ζαγοράς, με τις πολιτικές και κοινωνικές συλλογικότητες της περιοχής, καθώς και με την ανθρωπιστική οργάνωση One Earth, διοργανώνει εκδήλωση για το δράμα των λαών στο Λίβανο και στην Παλαιστίνη με προβολή ντοκιμαντέρ σχετικά με την ισραηλινή επιθετικότητα στα υπό κατοχή παλαιστινιακά εδάφη, ηλεκτρονική παρουσίαση φωτογραφιών από την ισραηλινή εισβολή στο Λίβανο και κεντρική ομιλία από μέλος του Συλλόγου που ταξίδεψε πρόσφατα στην Παλαιστίνη.

30/9/2006: Ο Σύλλογος Ιντιφάντα καλεί και αυτός σε συμμετοχή στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο.

Νοέμβριος 2006: Στήριξη του συνεδρίου του Ερευνητικού Κέντρου BADIL και της Συμμαχίας για το Δικαίωμα της Επιστροφής (Right Of Return – ROR) των Παλαιστινίων προσφύγων.Ο Σύλλογος Ιντιφάντα φέρνει τους δύο φορείς σε επαφή με ελληνικές οργανώσεις, συλλογικότητες και πρόσωπα που ενδιαφέρονται για το Παλαιστινιακό ζήτημα. Οργανώθηκαν συναντήσεις και συζητήσεις με εκπροσώπους οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των προσφύγων όπως η Διεθνής Αμνηστία και το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, καθώς και με εκπροσώπους του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Παράλληλα στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε κατά το κλείσιμο των εργασιών του συνεδρίου ο Σύλλογος «Ιντιφάντα» ανακοίνωσε την απόφαση του να προωθήσει στην Ελλάδα την έκκληση για Μποϊκοτάζ, Απόσυρση Επενδύσεων και επιβολή Κυρώσεων στο Ισραήλ που προσυπέγραψαν περίπου 200 παλαιστινιακές οργανώσεις τον Ιούλιο του 2005.

14/11/2006: 5η αποστολή του Συλλόγου Ιντιφάντα και άλλων φορέων, αυτή τη φορά στο Λίβανο. Παράδοση φαρμάκων σε χωριά του Νοτίου Λιβάνου και παλαιστινιακούς προσφυγικούς καταυλισμούς. Συμμετοχή στη Διεθνή Διάσκεψη για την Υπεράσπιση της Αντίστασης που οργανώνεται από τη Χεζμπολά, το Κομμουνιστικό Κόμμα του Λιβάνου, το Κίνημα του Λαού και το Βήμα Εθνικής Ενότητας. (βλ. σχετική συνέντευξη τύπου στις 20/11/2006)

29/11/2006: Στα πλαίσια της Ημέρας Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη, ο Σύλλογος ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ διοργανώνει στο Βόλο εκδήλωση με θέμα «Παλαιστίνη: αντίσταση και ρεύματα του πολιτικού Ισλάμ» με ομιλητή το Βαγγέλη Πισσία και προβολή.

10/12/2006: Στο σπίτι της Μεσοποταμίας πραγματοποιείται εκδήλωση για την κατάσταση στο Λίβανο και την Παλαιστίνη με εισηγήσεις από μέλη του Συλλόγου Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό – Ιντιφάντα, με αρκετή συζήτηση και προβολές.

Δεκέμβριος 2006: Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Ιντιφάντα ο Δήμος Καλαβρύτων για πρώτη φορά στις εκδηλώσεις για το ολοκαύτωμα δεν καλεί εκπροσώπους του κράτους του Ισραήλ αλλά του ισραηλινού αντικατοχικού κινήματος και πιο συγκεκριμένα τον Σιρ Χέβερ, ισραηλινό ακτιβιστή του αντιπολεμικού-αντικατοχικού κινήματος και μέλος του Ισραηλινό-Παλαιστινιακού Κέντρου Εναλλακτικής Πληροφόρησης (AIC). Ο Σύλλογος Ιντιφάντα διοργανώνει εκδήλωση στην Αθήνα με κεντρικό ομιλητή τον Σιρ Χεβέρ στις 15/12.

20/12/2006: Πάρτυ οικονομικής ενίσχυσης του Συλλόγου Ιντιφάντα στο Booze Cooperativa.

2007

13/1/2007: εκδήλωση «Ελάτε να τραγουδήσουμε μαζί για τα παιδιά της Παλαιστίνης» στο δημαρχείο Χολαργού.

16/1/2007: μαζί με το περιοδικό Resistencias και το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, συζήτηση για τους πολιτικούς κρατούμενους στο Στέκι Μεταναστών.

17/1/2007: Συμμετοχή εκπροσώπου του Συλλόγου Ιντιφάντα σε εκδήλωση της Δημοτικής Κίνησης ΗΛΙΟΥ-πόλις, Ανθρώπινη πόλη στο δημαρχείο Ηλιούπολης.

22-27/1/2007: Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Ιντιφάντα και συμμετοχή πλήθους φορέων διοργανώνεται Εβδομάδα Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη με κυριότερες εκδηλώσεις:

  • τη συζήτηση (22/1) στο αμφιθέατρο ΜΑΧ του ΕΜΠ με τους: Αζάμ Ταμίμι, διευθυντή του Κέντρου Ισλαμικής Πολιτικής Σκέψης στο Λονδίνο, Μαχμούντ Αμπού Ματχάνα, εκπρόσωπο του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP) και Μιχιάρ Εκτάμι, εκπρόσωπο του Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (DFLP)
  • την πορεία στην Ισραηλινή πρεσβεία στις 27/1

17/3/2007: Μέλη του Συλλόγου Ιντιφάντα παρεμβαίνουν στην αντιπολεμική πορεία μοιράζοντας φυλλάδια για το μποϊκοτάζ

Την ίδια μέρα μέλος του Συλλόγου Ιντιφάντα είναι ένας από τους καλεσμένους ομιλητές σε αντιπολεμική εκδήλωση στην Τρίπολη, στη θεματική ενότητα “Η Παλαιστίνη ανάμεσα στα όνειρα και την πραγματικότητα”.

Απρίλιος-Ιούλιος 2007: Μέλος του Συλλόγου Ιντιφάντα συμμετέχει στη 2η Διεθνή Διάσκεψη στο Μπιλαϊν, και στην εβδομαδιαία πορεία ενάντια στο Τείχος. Κατόπιν ενσωματώνεται στο Διεθνές Κίνημα Αλληλεγγύης (ISM), συμμετέχοντας σε διαδηλώσεις για τα 40 χρόνια κατοχής, δράσεις ανθρώπινων ασπίδων για την προστασία Παλαιστινίων από τις επιθέσεις Ισραηλινών εποίκων στη Χεβρώνα (όπου και τραυματίζεται), διαδηλώσεις ενάντια στο Τείχος και στις καταστροφές καλλιεργειών (όπου και συλλαμβάνεται) σε παροχή βοήθειας κατά τη διάρκεια εισβολής στη Νάμπλους .

1/7/2007: Εκδήλωση για τη Μέση Ανατολή με τον Ισκαντάρ Χαμπάς, προσκεκλημένο του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά δικαιώματα και του Συλλόγου Ιντιφάντα, στο 10ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

8/7/2007: Στα πλαίσια του 12ου αντιρατσιστικού φεστιβάλ ο Σύλλογος Ιντιφάντα διοργανώνει συζήτηση με θέμα “Οι εξελίξεις στην Παλαιστίνη και η ανάγκη για ενίσχυση της διεθνούς αλληλεγγύης” και ομιλητές τους Μιχιάρ Εκτάμι και Νασίμ Αλάτρας.

12/7/2007: Εκδήλωση για την Μέση Ανατολή στην παραλία του Βόλου (Ηρώο). Προβολή της ταινίας «Αλληλεγγύη στο Λιβανέζικο και Παλαιστινιακό λαό», η οποία δημιουργήθηκε ως ανταπόκριση διαφόρων κινηματογραφιστών σε κάλεσμα για έκφραση αλληλεγγύης στο Λίβανο και την Παλαιστίνη και συζήτηση για την τρέχουσα κατάσταση στην Μέση Ανατολή και ειδικότερα στην Παλαιστίνη, με κεντρικούς ομιλητές τον Νασίμ Αλατράς, δημοσιογράφο και τον Γιώργο Τζαφέρη, μέλος του Συλλόγου Ιντιφάντα.

30/9/2007: Στα πλαίσια του 2ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Χανίων, εκδήλωση με τίτλο “Παλαιστίνη τώρα!” Ομιλητές:  Γιώργος Κ. (Σύλλογος αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό «Ιντιφάντα») και Νασίμ Αλάτρας (Δημοσιογράφος στην Ελευθεροτυπία)

17/10/2007: Εκδήλωση «Τρεις μήνες στο απαρτχάιντ της Δυτικής Όχθης» στο Στέκι Μεταναστών

29/11/2007: Βόλος: εκδήλωση «Τρεις μήνες στο απαρτχάιντ της Δυτικής Όχθης» με βίντεο από διαδηλώσεις τόσο ενάντια στο Τείχος της ντροπής που αποκόπτει τους Παλαιστίνιους από τη γη τους, όσο και σχετικά με την τρομοκρατία που εξασκούν κατά του παλαιστινιακού πληθυσμού οι Ισραηλινοί έποικοι στη Χεβρώνα. Τη συζήτηση ανοίγει μέλος του Συλλόγου «Ιντιφάντα» που πέρασε τρεις μήνες στη Δυτική Όχθη του Ιορδάνη, ενώ καταθέτει και τη δική του μαρτυρία ο Musa Barhoum, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ραμάλα, που βρίσκεται για λίγες μέρες στην πόλη, στο πλαίσιο συνεργασιών με παλαιστινιακά πανεπιστήμια που προωθεί η ΠΟΣΔΕΠ.

30/11/2007: Μέλος του Συλλόγου Ιντιφάντα είναι ένας εκ των δύο ομιλητών σε εκδήλωση για τη Διεθνή Ημέρα Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό, που διοργανώνει στον Πειραιά, ο Χώρος Πολιτιστικής και Κοινωνικής Παρέμβασης.

2008

Ιανουάριος-Μάρτιος 2008: ο Σύλλογος Ιντιφάντα μαζεύει υπογραφές φορέων σε έκκληση για τερματισμό του αποκλεισμού της Γάζας

19/1/2008: Εκδήλωση του Συλλόγου με κεντρικό προσκεκλημένο τον Παλαιστίνιο βουλευτή της Κνεσέτ Μοχάμεντ Μπάρακε

23/2/2008: Πικετοφορία διαμαρτυρίας στην πλ. Κοραή στην Αθήνα, σε συντονισμό με την Παγκόσμια Ημέρα Διαμαρτυρίας για τον τερματισμό του αποκλεισμού της Γάζας.

4/3/2008: Ο Σύλλογος Ιντιφάντα αντιδρά στις σφαγές στη Γάζα καλώντας σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα. Όταν οι συγκεντρωμένοι προσπαθούν να φτάσουν στα γραφεία της Ε.Ε. για να διαμαρτυρηθούν για τη στάση της εμποδίζονται βίαια από την αστυνομία (φωτό)

Μάρτιος 2008: Μέλος του Συλλόγου Ιντιφάντα και της ΠΟΣΔΕΠ επισκέπτεται και πάλι τη Δυτική Όχθη

14-16/3/2008: Στο πλαίσιο της έκκλησης της Λαϊκής Επιτροπής για τον Τερματισμό της Πολιορκίας της Γάζας(PCAS) για ένα διεθνές 3ήμερο δράσης ενάντια στον αποκλεισμό, ο Σύλλογος Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό «Ιντιφάντα» διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων στην Αγορά της Κυψέλης με προβολή ντοκιμαντέρ και ανοικτή συζήτηση, ενώ στο χώρο λειτουργεί όλο το 3ήμερο έκθεση φωτογραφίας και βιβλίων για την Παλαιστίνη.

17/4/2008: Ο Σύλλογος Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό «ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ», με την υποστήριξη του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας & Τεκμηρίωσης Βόλου διοργανώνει εκδήλωση για την Παλαιστίνη με έμφαση στην κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, με ομιλία μέλους που είχε ταξιδέψει πρόσφατα και προβολή του ντοκιμαντέρ του Κέντρου MADISA.

Απρίλιος 2008: Μέλος του Συλλόγου συμμετέχει σε αποστολή στην Παλαιστίνη κάνει επαφές με κόμματα και οργανώσεις και συμμετέχει στην εβδομαδιαία πορεία ενάντια στο Τείχος, στο Μπιλαϊν.

9/5/2008: Ο Σύλλογος Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό «Ιντιφάντα» συμμετέχει σε εκδήλωση του Δήμου Καισαριανής στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Εκδήλωση συμπαράστασης στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού με τίτλο «Χωρίς τέλος… οι αγώνες για την απελευθέρωση των λαών»με ομιλητή τον Γιάννη Αλμπάνη, εκπρόσωπο του Συλλόγου Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ και προβολή του συγκλονιστικού ντοκιμαντέρ «Φάκελος Νάκμπα» – Παλαιστινιακή Καταστροφή (Nakba Archives) του Τζαμπέρ Σουλεϊμάν.

14/5/2008: Ύστερα από πρωτοβουλία του Συλλόγου Ιντιφάντα, ομάδα ακτιβιστών-τριών από διάφορους πολιτικούς χώρους παρενέβησαν την ώρα που μιλούσε ο ισραηλινός πρέσβης Ali Yahya σε ημερίδα για τις ελληνοϊσραηλινές σχέσεις που οργάνωνε το Ινστιτούτο διεθνών Οικονομικών Σχέσεων.

14/5/2008: Ο Σύλλογος Ιντιφάντα συμμετέχει στην ολονύχτια διαμαρτυρία στην Ισραηλινή πρεσβεία με αφορμή τα 60 χρόνια από την Νάκμπα (καταστροφή)

15/5/2008: Ο Σύλλογος Ιντιφάντα συμμετέχει σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στην Ισραηλινή πρεσβεία, για τα 60 χρόνια από την Νάκμπα.

10/6/2008: Ο Σύλλογος Ιντιφαντα και η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας συνδιοργανώνουν εκδήλωση με τον Μοχάμεντ Ομέρ, βραβευμένο φωτορεπόρτερ από τη Γάζα.

5/7/2008: Στο πλαίσιο του 13ουΑντιρατσιστικού Φεστιβάλ (Άλσος Γουδή, 4-5-6 Ιουλίου), ο Σύλλογος Αλληλεγγύηςστον Παλαιστινιακό Λαό Ιντιφάντα οργανώνει ανοιχτή συζήτηση με θέμα: «1948-2008: 60 χρόνια προσφυγιάς για τους Παλαιστίνιους» με εισηγητή τον ισραηλινό ιστορικό Ιλάν Πάπε.

Ιούλιος – Σεπτέμβριος 2008: Ο Σύλλογος Ιντιφάντα στηρίζει την αποστολή του Free Gaza Movement για το σπάσιμο του ναυτικού αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας έπειτα από 41 χρόνια. Μέλος του έχει συμμετάσχει επί μήνες στη διοργάνωση. Άλλα μέλη του συμμετέχουν στις μυστικές προετοιμασίες ενός εκ των καϊκιών. Τελικά δύο μέλη του συμμετέχουν στην αποστολή. Ο Σύλλογος συμμετέχει και στην υποδοχή του ενός καϊκιού στον Πειραιά.

Αύγουστος 2008-Αύγουστος 2009: Μέλος του Συλλόγου Ιντιφάντα παραμένει στη Λωρίδα της Γάζας, συμμετέχει στην ανασύσταση του ISM, σε δράσεις συνοδείας ψαράδων και αγροτών, διαδηλώσεις ενάντια στον αποκλεισμό, την επιβολή «νεκρής ζώνης» και υπέρ των Παλαιστινίων κρατουμένων.

8/11/2008: Ο Σύλλογος Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό Ιντιφάντα και η πρωτοβουλία Free Gaza Movement, συνδιοργανώνουν εκδήλωση για το σπάσιμο του αποκλεισμού της Γάζας. Προβολή ντοκιμαντέρ για το ταξίδι. Συζήτηση με τα μέλη της αποστολής Τάσο Κουράκη, πανεπιστημιακό, βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ και Τάκη Πολίτη, πανεπιστημιακό, Ειδικό Γραμματέα της ΠΟΣΔΕΠ.

29/12/2008: Ο Συλλογος Ιντιφάντα καλεί και αυτός στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το βομβαρδισμό της Γάζας

2009

4/1/2009: Ο Σύλλογος Ιντιφάντα καλεί και αυτός στην πορεία διαμαρτυρίας για την ισραηλινή εισβολή στη Γάζα

9/1/2009: Ο Σύλλογος και Παλαιστίνιοι ακτιβιστές στήνουν περίπτερο ενημέρωσης στην Πλατεία Κοραή

17/1/2009: Συμμετοχή στη διαδήλωση στο Σύνταγμα

13-18/1/2009: Μέλη του Συλλόγου Ιντιφάντα συμμετέχουν στην ελληνική αποστολή που σπάει τον αποκλεισμό και εισέρχεται στην βομβαρδιζόμενη και πολιορκούμενη Λωρίδα της Γάζας. Η δράση αλληλεγγύης περιλαμβάνει πέρασμα από την αιγυπτιακή Ράφα στη Γάζα, επισκέψεις στη Χαν Γιούνις και την παλαιστινιακή Ράφα, καθώς και συναντήσεις με στελέχη παλαιστινιακών πολιτικών και κοινωνικών οργανώσεων. Τρία από τα μέλη του Συλλόγου παραμένουν μέχρι την «λήξη» της ισραηλινής επίθεσης.

25/1/2009: Ο Σύλλογος Ιντιφάντα πραγματοποιεί εκδήλωση-ανοιχτή συζήτηση όπου παρουσιάζονται οι μαρτυρίες των μελών του που συμμετείχαν σε αποστολή αλληλεγγύης στην πολιορκημένη Γάζα καθώς και οπτικό υλικό.

31/1/2009: Εκδήλωση στην Τρίπολη από την «Κίνηση ενάντια στον αποκλεισμό στη Gaza» με τη συμμετοχή της Νόρμας Ρισμάουι, του συγγραφέα δημοσιογράφου Στέλιου Ελληνιάδη και των μελών του Συλλόγου Ιντιφάντα Κώστα Αργαλιώτη, Αλέξανδρου Παναγιωτάκη και Ερμιόνης Φρεζούλη.

30/5/2009, Κάλυμνος. Εκδήλωση «Eνα Σχολείο για τη Γάζα» από τη Β ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου και τον πολιτιστικό σύλλογο «Η Πρόοδος». Ομιλητής ο Α. Παναγιωτάκης από το Σύλλογο ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ.

Διαβάστε τη συνέχεια:

Χρονικό της δράσης του Συλλόγου Ιντιφάντα 2009-2015

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: