Ανοιχτή επιστολή προς τον Γ. Κότσιρα: να μη δώσει συναυλία στο Ισραήλ

ο Σύλλογος Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό «Ιντιφάντα» ζητά από τον Γ. Κότσιρα να μη δώσει συναυλία στο Ισραήλ, όπου επικρατεί καθεστώς σύγχρονου απαρτχάιντ, στις 4/5.

­

­22/4/2010: Ανοιχτή επιστολή προς τον Γιάννη Κότσιρα

Αγαπητέ κ. Κότσιρα,

Θέλουμε να σας ζητήσουμε να μην επισκεφθείτε το Ισραήλ για να δώσετε συναυλία στις 4 Μαΐου.

Πρόκειται βεβαίως για ένα πολύ σοβαρό αίτημα, αλλά το κάνουμε στο όνομα της δικαιοσύνης για τον παλαιστινιακό λαό.

Το Ισραήλ ιδρύθηκε πάνω στα ερείπια μιας άλλης χώρας, της Παλαιστίνης. Το 1948 περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού της Παλαιστίνης ξεριζώθηκε από τις πόλεις και τα χωριά του, 400 από τα οποία καταστράφηκαν ολοσχερώς. Το κράτος του Ισραήλ δεν επέτρεψε ποτέ στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες να επιστρέψουν και σήμερα ο αριθμός τους έχει φτάσει τα επτά εκατομμύρια. Πολλοί από τους αυτούς εξακολουθούν να είναι χωρίς ιθαγένεια και ζουν σε στρατόπεδα προσφύγων στην Παλαιστίνη και σε άλλες αραβικές χώρες.

Από την ίδρυσή του το κράτος του Ισραήλ παραβιάζει συστηματικά το διεθνές δίκαιο. Μέχρι σήμερα, έχει αψηφήσει 246 ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Ως άμεση συνέπεια, επτά εκατομμύρια Παλαιστίνιοι έχουν αποκλειστεί από το δικαίωμα τους να ζουν σε γη που είναι διεθνώς αναγνωρισμένη ως δική τους. Και ακόμη περισσότερο, έχουν αποκλειστεί από το δικαίωμά τους να αποτελούν ένα έθνος στο μέλλον. Τα τέσσερα εκατομμύρια των Παλαιστινίων στα κατεχόμενα εδάφη έχουν υπομείνει πάνω από 40 χρόνια βάναυσης κατοχής και τους έχουν αρνηθεί ακόμα και τα πιο στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα ενώ τα 1,4 εκατομμύρια που παραμένουν στο Ισραήλ, είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Η καθημερινή βαρβαρότητα του ισραηλινού στρατού στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη συνεχίζεται. Παλαιστινιακά εδάφη απαλλοτριώνονται, σπίτια κατεδαφίζονται και καλλιέργειες καταστρέφονται. Εδώ και τρία χρόνια το κράτος του Ισραήλ διεξάγει μια αργή γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας, επιβάλλοντας αυστηρό αποκλεισμό . Ο Αρχιεπίσκοπος Desmond Tutu και άλλοι επιφανείς Νοτιοαφρικάνοι έχουν παρομοιάσει την κατάσταση των Παλαιστινίων με απαρτχάιντ.

Η μη βίαιη διεθνής απάντηση στην πρόκληση του απαρτχάιντ είναι η εκστρατεία του μποϋκοτάζ, της απόσυρσης των επενδύσεων καθώς και των κυρώσεων. Σήμερα παλαιστίνιοι καλλιτέχνες, συνδικαλιστές, καθηγητές, συγγραφείς, σκηνοθέτες και μη κυβερνητικές οργανώσεις καλούν σε αντίστοιχο μποϊκοτάζ του Ισραήλ, καθώς αποτελεί μια άλλη οδό για μια δίκαιη ειρήνη, λέγοντας: «Σε μια εποχή που το διεθνές κίνημα για την απομόνωση του Ισραήλ κερδίζει έδαφος ως απάντηση στην κλιμάκωση της αποικιακής και ρατσιστικής πολιτικής του, καλούμε με όλο το σεβασμό τους ευσυνείδητους επιστήμονες, καλλιτέχνες και διανοούμενους απ’ όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που επισκέπτονται τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη (OPT), να απέχουν από την επίσκεψη στο Ισραήλ για να συμμετάσχουν σε οποιοδήποτε γεγονός ή συνάντηση που δεν είναι ρητά αφιερωμένη στον τερματισμό της παράνομης ισραηλινής κατοχής και των άλλων μορφών καταπίεσης. Ανεξάρτητα από τις προθέσεις, οι επισκέψεις αυτές το μόνο που κάνουν είναι να συμβάλουν στην παράταση της αδικίας αφού ομαλοποιούν και ως εκ τούτου νομιμοποιούν και ακούσια υποστηρίζουν τις προσπάθειες του Ισραήλ να εμφανιστεί ως ένας «κανονικός» συμμετέχων στο «πολιτισμένο» κόσμο της επιστήμης, της γνώσης και της τέχνης, ενώ την ίδια στιγμή ασκεί μια ολέθρια μορφή απαρτχάιντ κατά των Παλαιστινίων. Αυτό το κάλεσμα έχει γίνει αποδεκτό από ορισμένους γενναίους ισραηλινούς και πολλές διακεκριμένες διεθνείς προσωπικότητες.

Το μποϊκοτάζ είναι μια τακτική η οποία επιτρέπει στους πολίτες να διαφοροποιούνται από τις εκλεγμένες κυβερνήσεις τους και να ασκούν πιέσεις στις μορφές εξουσίας που ασκούνται με άδικο τρόπο. Δεν στρέφεται εναντίον των ανθρώπων αλλά εναντίον των καταπιεστικών και άδικων πολιτικών και καθεστώτων, με απώτερο στόχο να επιφέρει αλλαγές.

Με τη διεξαγωγή της συναυλίας σας στο Ισραήλ στις 4 Μαΐου έμμεσα υποστηρίζετε τα εγκλήματα πολέμου, την εθνοκάθαρση, την εκδίωξη πληθυσμών και τη διαιώνιση της καταπίεσης του παλαιστινιακού λαού, ενός λαού που παλεύει για να τερματιστεί η σιωπή της διεθνούς κοινότητας και να επιτευχθεί μια δίκαιη ειρήνη. Οι ισραηλινοί πολιτικοί καθώς και οι πολίτες ερμηνεύουν κάθε επίσκεψη στο Ισραήλ, ως πράξη στήριξης των πολιτικών τους. Κάθε ακύρωση είναι μια υπενθύμιση σε αυτούς ότι δεν είναι όλα καλά και ότι θα υπάρξει ένα τίμημα για τη συνεχιζόμενη καταπίεση και την αδιαφορία για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων.

Εάν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση στο Ισραήλ και τα Κατεχόμενα Εδάφη, οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και η ισραηλινή οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων BTselem (βλ. συνδέσμους προς αυτούς τους ιστότοπους στο http://www.palestinecampaign.org) έχουν δημοσιεύσει λεπτομερείς εκθέσεις. Υπό το πρίσμα αυτών των πληροφοριών, είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα θέλατε να εκφράσετε την υποστήριξή σας στις πολιτικές του Ισραήλ-ούτε καν με έμμεσο τρόπο….τραγουδώντας στο Ισραήλ.

Με εκτίμηση,

Σύλλογος Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό Ιντιφάντα

    Στείλτε μέιλ στον ίδιο τον ΓΙάννη Κότσιρα και τον ατζέντη του

διαμαρτυρία

Ο Γιάννης Κότσιρας στις 6 Μαΐου 2010 θα εμφανιστεί στο SpringFestival του Ισραήλ, στην πόλη Rishon Le Zion.

Με τη διεξαγωγή της συναυλίας στο Ισραήλ στις 4 Μαΐου υποστηρίζει έμμεσα τα εγκλήματα πολέμου, την εθνοκάθαρση, την εκδίωξη πληθυσμών και τη διαιώνιση της καταπίεσης του παλαιστινιακού λαού, ενός λαού που παλεύει για  να τερματιστεί η σιωπή της διεθνούς κοινότητας και να επιτευχθεί μια δίκαιη ειρήνη. Οι ισραηλινοί πολιτικοί καθώς και οι πολίτες ερμηνεύουν κάθε επίσκεψη στο Ισραήλ, ως πράξη στήριξης των πολιτικών τους. Κάθε ακύρωση είναι μια υπενθύμιση σε αυτούς ότι δεν είναι όλα καλά και ότι θα υπάρξει ένα τίμημα για τη συνεχιζόμενη καταπίεση και την αδιαφορία για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων.

Στείλτε την συνημμένη επιστολή διαμαρτυρίας στην προσωπική του ιστοσελίδα http://www.kotsiras.gr/site2007/main_gr.htm και στον ατζέντη του στο erodios@erodios.gr, και ζητήστε να ακυρώσει την εμφάνιση του.

Σχολιάστε