Λίστα ισραηλινών εταιριών που μποϋκοτάρουμε στην Ελλάδα

Η λίστα είναι ενδεικτική και όχι εξαντλητική. Η αρχική πληροφόρηση αναρτήθηκε το 2010. Έκτοτε έχουν υπάρξει αλλαγές. Θα επικαιροποιείται κατά διαστήματα.  Ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε σε εταιρίες που σχετίζονται με τους παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά (ή άλλα αραβικά) εδάφη, ή που σχετίζονται με άλλον τρόπο άμεσα με την κατοχή. Γι΄αυτό και χωρίσαμε τις εταιρίες σε αντίστοιχες κατηγορίες. (Συμπεριλαμβάνουμε και κάποιες εταιρίες παρόλο που δεν πωλούν υπηρεσίες ή προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, για λόγους αντιπληροφόρησης.)

Βοηθήστε μας να επισημάνουμε ισραηλινές εταιρίες ή ελληνικές εταιρίες που συνεργάζονται ή εισάγουν προϊόντα, επικοινωνόντας στο μέιλ του Συλλόγου (intifada.el[at]gmail.com)

Ισραηλινές εταιρίες με εγκαταστάσεις στους παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά (ή άλλα αραβικά) εδάφη 

Εταιρίες ισραηλινών αγροτικών προϊόντων

Στα ελληνικά σουπερμάρκετ διακινούνται ισραηλινά αγροτικά προϊόντα. Πολλές φορές τα προϊόντα αναμιγνύονται με προϊόντα από τους παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς. [Για το ζήτημα των προϊόντων από παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς που παρουσιάζονται ως προϊόντα από το Ισραήλ για να εισάγονται αδασμολόγητα, βλ. εδώ, εδώ, κι εδώ] Παρότι συχνά δεν αναγράφονται ονόματα εταιριών, εντούτοις πρέπει να αναγράφεται η χώρα προέλευσης, και έτσι μπορούμε να μποϊκοτάρουμε τα προϊόντα από το Ισραήλ.

Μερικά από τα προϊόντα που κατά καιρούς έχουμε επισημάνει ότι έρχονται και από το Ισραήλ και γι’ αυτό πρέπει να προσέχουμε τη χώρα προέλευσης είναι: χουρμάδες, χρωματιστές πιπεριές, αβοκάντο, ραπανάκια, ρόδια, κλημεντήνες και άλλα εποχιακά φρούτα.

Μια ελληνική εταιρία που εισάγει ισραηλινά αγροτικά προϊόντα είναι η ΤΟΥΡΩΝ Α.Ε. Φέρνει μυρωδικά προϊόντα (πράσινο βασιλικό, δάφνη, δεντρολίβανο, δυόσμο, θυμάρι, κόλιανδρο, μαϊντανό, μάραθο, μέντα, ρίγανη) από το Ισραήλ. Ενώ και κάποια από τα βιολογικά και τα  εξωτικά προϊόντα  πιθανότατα να προέρχονται από το Ισραήλ. Η εταιρία ΤΟΥΡΩΝ Α.Ε. ήταν μία από τις 20 ελληνικές εταιρίες που βραβεύτηκαν από το κράτος του Ισραήλ για την συμβολή τους στην αύξηση των διμερών εμπορικών συναλλαγών.

Μερικές ελληνικές εταιρίες που εντοπίσαμε να πουλούν ισραηλινούς χουρμάδες: Εν Καρπώ , Το φουρνάκι , Fystiki Shop , ΜπέγαςΙορδάνης , Green House Bio

Μερικά σουπερμάρκετ που κατά καιρούς έχουμε εντοπίσει ισραηλινά προϊόντα, και άρα πρέπει να προσέχουμε, είναι τα Carrefour, ο ΑΒ Βασιλόπουλος και ο Σκλαβενίτης.

Μερικές ισραηλινές εταιρίες αγροτικών προϊόντων, που θα πρέπει να προσέχουμε εάν τις δούμε στις ελληνικές αγορές είναι οι Gilad Desert Produce, Hishtil, Agrexco (βλ. παρακάτω αναλυτικά), Cheriessa, Hadiklaim ( Jordan River, Jordan River Bio-Top και King Solomon), Dan Pri export and international trade, Genesis Land Dates/N.S Water and maintenance services, Mehadrin , Arava, Ada Fresh , Tamar Hazahav, Vered Hatamar , Zorganika, κ.α.

Σημ.: για την εταιρία Medijuice, για την οποία δεν έχουμε βρει στοιχεία για σχέσεις με εποικισμούς, βλ. στη σχετική κατηγορία για άλλες ισραηλινές εταιρίες στην Ελλάδα, στο τέλος της λίστας.

Gilad Desert Produce

Πιπεριές, τομάτες, πεπόνια κ.α.

Η εταιρία λειτουργεί και συσκευάζει τα προϊόντα της στον εποικισμό Τομέρ, στην Κοιλάδα του Ιορδάνη, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Σύμφωνα με την Who Profits, η εταιρία έχει παρουσία στην Ελλάδα (βλ. εδώ σελ. 48)

Hishtil

Παράγει λαχανικά, βότανα, σπορόφυτα κ.α.

Εμπορεύεται βότανα και λουλούδια από φυτώριο στον εποικισμό Σουσια κοντά στη Χεβρώνα. Επίσης λειτουργεί στους εποικισμούς Mehola και Almog.

Σύμφωνα με την Who Profits, η εταιρία έχει παρουσία στην Ελλάδα (βλ. εδώ σελ. 49)

Η εταιρία διαφημίζει στον ιστότοπό της πως έχει μακροχρόνια συνεργασία με τα φυτώρια Agriplant στη Βόρεια Ελλάδα.

Σύμφωνα με το site της εταιρίας υπάρχει υπεύθυνη ειδικά για τις εξαγωγές στην Ελλάδα.

 

Agrexco Agricultural

άλλες εταιρίες – brand names που σχετίζονται:

Carmel

Carmel Bio Top (οργανικά τρόφιμα)

Jaffa

Jordan Plains

Alesia

Ecofresh

Εξάγει φρούτα, λαχανικά και λουλούδια από το Ισραήλ/Παλαιστίνη, μερικά από τα οποία καλλιεργούνται σε ισραηλινούς εποικισμούς στην Δυτική Όχθη. Η εταιρία έχει γραφεία στην κατεχόμενη Κοιλάδα του Ιορδάνη. Ο Γενικός Διευθυντής της Agrexco στο ΗΒ, έχει δηλώσει ότι το 60-70% των προϊόντων της Agrexco παράγονται σε εποικισμούς στα κατεχόμενα εδάφη.

Το 50% της  Agrexco ελέγχει η ισραηλινή κυβέρνηση, το 25% οι παραγωγοί και το υπόλοιπο 25% η Tnuva, που βασικός μέτοχος είναι η Apax Partners.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ:

Τον Σεπτέμβριο του 2011 η Agrexco ρευστοποιήθηκε με χρέη 175 εκ. ευρώ αλλά τον Οκτώβριο του 2011 εξαγοράστηκε από τον Όμιλο Bickel και συνεχίζει τις δραστηριότητές της. H νέα Agrexco έχει κτήματα στον εποικισμό Tomer στην Κοιλάδα του Ιορδάνη και στον εποικισμό Κάλια στην περιοχή της Νεκράς Θάλασσας. Επίσης δραστηριοποιείται στους εποικισμούς Patza’el, Tomer  και Na’aran ενώ εξάγει προϊόντα του εποικισμού Netiv Hagdud. Η νέα Agrexco εξάγει λουλούδια, φράουλες, ντοματίνια και ντομάτες από τη Λωρίδα της Γάζας. Τα δύο τρίτα από τις φράουλες που εξάγει η Carmel Agrexco είναι από παραγωγούς στη Γάζα. Αυτές πουλιούνται με τη μάρκα Coral. Επίσης εξάγει παλαιστινιακά αγροτικά προϊόντα από τη Δυτική Όχθη. Οι παλαιστινιακές μάρκες για φράουλες, της εταιρίας είναι οι Orli, Sandra, Dazi και Zohar

Σημείωση: στον ιστότοπο της εταιρίας δεν υπάρχει πληροφόρηση για γραφεία στην Ελλάδα, ούτε είναι σαφές εάν η νέα Agrexco εξάγει στην Ελλάδα.

Βασικές πηγές:

http://www.whoprofits.org/content/agrexco-back-business

http://www.whoprofits.org/company/agrexco-carmel-agricultural-export-company

 

Ahava Dead Sea

Τα καλλυντικά αυτής της φίρμας παράγονται με τη χρήση αλατιού, μεταλλικών στοιχείων και άργιλου από τη Νεκρά Θάλασσα, που εξορύσσονται στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Τα προϊόντα της παράγονται στον παράνομο ισραηλινό εποικισμό Mitzpe Shalem. Επίσης μεγάλο μέρος των μετοχών της κατέχουν τα κιμπούτς των εποικισμών Mitzpe Shalem και Kalia. Η AHAVA αποτελεί στόχο της καμπάνιας «Κλεμμένη Ομορφιά» της οργάνωσης CODEPINK. Η AHAVA είναι εξάλλου μια από τις εταιρίες, το μποϊκοτάζ των οποίων ζήτησε και ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, Ρίτσαρντ Φολκ.

Περισσότερα για την εταιρία διαβάστε στο άρθρο:

Για την εταιρία Ahava

Τα προϊόντα Ahava υπάρχουν σε επιλεγμένα καταστήματα:

Hondos Center:Γλυφάδα, Κολωνάκι, Κηφισιά, Μαρούσι, Ερμού, Ομόνοια, Καλλιθέα, Παγκράτι, Ηράκλειο Κρήτης και Πυλαία Θες/νίκης

Carelab Corner by Attica: Πανεπιστημίου, Γλυφάδα, Golden Hall

Notos Galleries: Ομόνοια, Πειραιά και Λάρισα καθώς και Επιλεγμένα Φαρμακεία.

Αποκλειστικός Αντιπρόσωπος: BALU A.E. Φάρμακα – Καλλυντικά (μέλος του Ελληνο-ισραηλινού Επιμελητηρίου)

Τηλ: 22990.22341-5 Fax: 22990.22347-8

E-mail: info@medhel.gr

Website: http://www.medhel.gr

Βασικές πηγές:

http://whoprofits.org/company/ahava-dead-sea-laboratories

http://www.greekisrael-chamber.gr/product_info.php?products_id=262

 

Keter

άλλες εταιρίες – brand names που σχετίζονται:

Black & Decker (παρέχει προϊόντα)

Lipsky (θυγατρική)

Allibert Plast (K and D Design) (θυγατρική)

Allibert Group (θυγατρική)

Jarding (θυγατρική)

Lotemplast (θυγατρική)

Mckit (θυγατρική)

Merhav (βασικός μέτοχός της η Keter)

Hamat (ανήκει στον όμιλο Merhav)

Harsa (ανήκει στον όμιλο Merhav)

Israel Petrochemical Enterprises (μέτοχος)

Ισραηλινή εταιρία πλαστικών επίπλων εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, εργαλειοθηκών και πλαστικών χώρων αποθήκευσης με 29 καταστήματα σε Ισραήλ, Ευρώπη και ΗΠΑ. Στην Ελλάδα μπορείτε να τα βρείτε σε όλα τα καταστήματα με είδη σπιτιού και στο internet.

Για παράδειγμα υπάρχουν από την εταιρεία ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.

Τόσο η Keter όσο και η θυγατρική της Lipski έχουν εργοστάσια στη βιομηχανική ζώνη Barkan σε παράνομο εποικισμό στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Άλλες θυγατρικές είναι οι Allibert Plast (K and D Design), ο όμιλος  Allibert Group (Γαλλία και Βέλγιο), η Jarding (Ολλανδία), και οι Lotemplast (51%) and Mckit (50%).

Η εταιρία είναι επίσης ο βασικός μέτοχος του ομίλου Merhav, που έχει τις εταιρίες Hamat και Harsa που παράγουν βρύσες και νεροχύτες.

Επίσης έχει το 6,67% των Israel Petrochemical Enterprises.

Βασικές πηγές:

http://whoprofits.org/company/keter-plastic-keter-group

http://www.keter.com/categories/about-keter/,

http://israel-business.dundb.co.il/CompanyPage.aspx?Duns=600016240

 

Plasto Polish (Bianco)

άλλες εταιρίες – brand names που σχετίζονται:

Scotch Brite

Kimberly

Shufersal

Ισραηλινή εταιρία που κατασκευάζει και εξάγει είδη καθαριστικών για το σπίτι. Έχει εργοστάστιο στον παράνομο εποικισμό Barkan κοντά στην παλαιστινιακή πόλη Σαλφίτ της Δυτικής Όχθης. Παρέχει προϊόντα που πουλιούνται με τις επωνυμίες των εταιριών Scotch Brite και Kimberly. Επίσης πουλά προϊόντα και υπό την επωνυμία της αλυσίδας σουπερμάρκετ Shufersal  που διατηρεί καταστήματα σε πολλούς εποικισμούς.

Παλαιότερα είχε δημιουργηθεί ζήτημα και για τη γερμανική εταιρία Vileda ότι αγόραζε προϊόντα από την Plasto Polish.

http://www.ipsnews.net/2008/11/finance-corporate-vows-tested-in-the-west-bank/

Άλλωστε ακόμα υπάρχουν ίχνη αυτής της συνεργασίας: http://www.linkedin.com/groups/Private-Label-solutions-PlastoPolish-Leading-1836501.S.143925300

Βασικές πηγές:

http://whoprofits.org/company/plasto-polish-barkan

http://www.plasto-polish.co.il/default.asp

 

Carmel Carpets

Ισραηλινή εταιρία που κατασκευάζει και εξάγει χαλιά. Το εργοστάσιο της βρίσκεται στην βιομηχανική ζώνη Barkan, σε ένα παράνομο εποικισμό στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Και η θυγατρική της Caesarea Carpets λειτουργεί εργοστάσια στις βιομηχανικές ζώνες Barkan και Shahak στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Στην Ελλάδα, αποκλειστικός αντιπρόσωπος είναι ο «Βασίλας Χρήστος & ΣΙΑ ΕΠΕ» στον Βόλο.

Βασική πηγή:

http://whoprofits.org/company/carmel-carpets

 

Eden Springs

Ισραηλινή εταιρία νερού, η οποία συνεργάζεται με την Danone. Προμηθεύει με ψύχτες και εμφιαλωμένο νερό, καθώς και με μηχανήματα καφέ. Η εταιρία εκμεταλλεύεται τις πηγές στα κατεχόμενα Υψώματα του Γκολάν και διατηρεί εργοστάσιο στη βιομηχανική ζώνη του εποικισμού Katzerin, που επίσης βρίσκεται στο Γκολάν.
Το Εδιμβούργο ξεκίνησε εκστρατεία μποϋκοτάζ της εταιρίας και το 2008 κατάφεραν να κλείσουν τις αποθήκες της στην Σκωτία.
Στην Ελλάδα έχει δραστηριοποιηθεί η Eden Springs ΕΛΛΑΣ ΑΕ.

Βασικές πηγές:
http://whoprofits.org/Company%20Info.php?id=503
http://pandp.eusa.ed.ac.uk/2006/?article=2006-11-03-edenSpringsFAQ.txt

 

Delta Galil

άλλες εταιρίες – brand names που σχετίζονται:

Carrefour

Victoria s Secret

GAP

DIM

DKNY

Raulph Lauren

Hugo Boss

Calvin Klein

Η μεγαλύτερη Ισραηλινή βιομηχανία υφαντουργίας διαθέτει ρουχισμό και εσώρουχα για διάσημες φίρμες όπως οι Gap, J-Crew, J.C. Penny, Calvin Klein, Playtex, Victoria s Secret, Tommy Hilfiger, Nike, Hugo Boss και πολλές άλλες.

Έχει αποθήκη στον εποικισμό Barkan και καταστήματα σε δύο εποικισμούς, τον Ma’aleh Adumim και Pisgat Ze’ev.

Ο ιδρυτής και διευθυντής της Dov Lautman είναι στενός συνεργάτης του πρώην Ισραηλινού πρωθυπουργού Ehud Barak και έχει επίσης κατηγορηθεί από το συνασπισμό οργανώσεων Sweatshop Watch για εργατική εκμετάλλευση σε άλλες χώρες όπως η Αίγυπτος, η Ιορδανία και η Τουρκία.

Βασικές πηγές:

http://www.whoprofits.org/company/delta-galil-industries

http://inminds.co.uk/boycott-delta-galil.html

 

Matimli ML

Η ML διατηρεί υποκαταστήματα στους εποικισμούς Maale Edomim και  Pisgat Zeev.

Αυτή η εταιρία ενδυμάτων με ρούχα σε μεγάλα μεγέθη και εγκυμοσύνης, εμφανίζεται ως ισπανικη με εκπρόσωπο τον Ιωσήφ Μεβοράχ. Παρόλα αυτά, σε ένα  άρθρο της Hellenic Business, που κάνει αναφορά σε έγγραφο του Υπουργείου Εξωτερικών, η εταιρία παρουσιάζεται ως ισραηλινών συμφερόντων με επενδύσεις την Ελλάδα.

Στην Ελλάδα τα δικαιώματα franchise έχει η Ι. ΣΑΛΤΙΕΛ & ΣΙΑ ΟΕ και καταστήματα έχουν λειτουργήσει στο Χαλάνδρι, τον Άλιμο, τον Κορυδαλλό, την Λειβαδιά και την Κομοτηνή. Επίσης έχουν λειτουργήσει και τα shop in shop for 2 στα πολυκαταστήματα «ΛΗΤΩ».

Βασική πηγή:

http://whoprofits.org/Company%20Info.php?id=519

 

Twitoplast

Εταιρία που κατασκευάζει πλαστικά μέρη για συστήματα κλιματισμού. Το κεντρικό εργοστάσιό της είναι στη βιομηχανική ζώνη του εποικισμού Barkan.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο της εταιρείας, στην Ελλάδα διανομέας είναι η Γ.Ι. Ασημακόπουλος, η οποία έχει μετονομαστεί σε Inventor

Βασική πηγή:

http://www.whoprofits.org/company/twitoplast

 

Ofertex

Εταιρία παραγωγής υφασμάτινων προϊόντων (χαλάκια κ.λπ.) Το εργοστάσιό της είναι στη βιομηχανική ζώνη του εποικισμού Barkan.

Σύμφωνα με χάρτη στον ιστότοπό της, πουλάει προϊόντα και στην Ελλάδα.

Πηγή:

http://www.whoprofits.org/company/ofertex-industries

 

Sae Afikim (Afimilk)

Ισραηλινή εταιρία που αναπτύσσει και προωθεί αυτοματοποιημένα συστήματα ηλεκτρονικής διαχείρισης γαλακτοπαραγωγικών μονάδων.  Το 2008, η εταιρία έφτιαξε ένα μεγάλο εργοστάσιο γαλακτοκομικών στον παράνομο εποικισμό Susya, στην Δυτική Όχθη

Στην Ελλάδα, το πρόγραμμα της εταιρίας χρησιμοποιεί η φάρμα «ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΙΜΩΝΗΣ & ΥΙΟΙ»  www.farmasimoni.gr

Επίσης ο Ευριπίδης Σιμώνης εμφανιζόταν ως ο dealer/διανομέας της εταιρίας στην Ελλάδα.

Τώρα πλέον ως διανομέας αναφέρεται η εταιρία Milkplan η οποία έχει το λογισμικό διαχείρισης Afifarm.

Βασική πηγή:

http://whoprofits.org/Company%20Info.php?id=816

 

Yamit E.L.I Filtration and water Treatment

Ισραηλινή εταιρία που αναπτύσσει, σχεδιάζει και παράγει συστήματα επεξεργασίας νερού και λυμάτων και φίλτρα για βιομηχανική, αγροτική και οικιακή χρήση. Οι εγκαταστάσεις της βρίσκονται στον παράνομο εποικισμό Nitzanei Shalom I.P, στην Δυτική Όχθη.
Έχει συνεργαστεί με ελληνικά τουριστικά κέντρα, για την εγκατάσταση φίλτρων.

Βασική πηγή:

http://whoprofits.org/company/yamit-eli-filtration-and-water-treatment

Elyahu Zalman & Sons Metal Tubes Industries –

Top Greenhouses

H Elyahu Zalman είναι εταιρία κατασκευής σωλήνων. Το εργοστάσιό της βρίσκεται στη βιομηχανική ζώνη του εποικισμού Αριέλ.

Και η θυγατρική της, η Top Greenhouses έχει την έδρα της στη βιομηχανική ζώνη του εποικισμού Αριέλ.

Σύμφωνα με την Who Profits, έχουν παρουσία στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με χάρτη στον ιστότοπο της Top Greenhouses, έχει παρουσία στην Ελλάδα.

 

Βασικές πηγές:

http://www.whoprofits.org/company/elyahu-zalman-sons-metal-tubes-industries

http://www.whoprofits.org/company/top-greenhouses

 

Ισραηλινές εταιρίες που παρείχαν υπηρεσίες στους παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη 

 

Phoebus Energy

Η Phoebus Energy είναι εταιρία εγκαταστάσεων ζεστού νερού σε μονάδες όπως ξενοδοχεία, αθλητικά κέντρα, νοσοκομεία, σχολεία, οικιστικά κέντρα. Τον Οκτώβριο του 2010 η Phoebus Energy εγκατέστησε ένα σύστημα Hydra στο Αθλητικό Κέντρο  Gilo , που βρίσκεται στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ.  Σε ένα προπαγανδιστικό βίντεο, ο Διευθυντής του αθλητικού κέντρου δηλώνσει ότι το κέντρο και η  Phoebus είναι ακόμα συνέταιροι και μοιράζονται τα κέρδη από την εγκατάσταση του συστήματος.

Βασική πηγή:

http://whoprofits.org/company/phoebus-energy

 

Elbit Systems

Ισραηλινή εταιρία με συστήματα ασφαλείας και ηλεκτρονικά οπλικά συστήματα και μία από τις δύο βασικές προμηθεύτριες του ηλεκτρονικού φράχτη ανίχνευσης, που τοποθετείται στο Τείχος. Έχει εγκαταστήσει  επίσης κάμερες παρακολούθησης στον εποικισμό Ariel. Η εταιρία προμηθεύει τον ισραηλινό στρατό με UAVs (τηλεκατευθυνόμενα ιπτάμενα οχήματα), που χρησιμοποιήθηκαν σε επιχειρήσεις στην Δυτική Όχθη και την Γάζα.
Στην Ελλάδα είχε συνεργαστεί με την Motorolla για να εγκαταστήσουν συστήματα ασφαλείας κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων του 2004. Επίσης έχει πουλήσει κράνη πιλότων.

Βασική πηγή:

http://whoprofits.org/company/elbit-systems

Phoenicia America-Israel (Flat Glass)

Ισραηλινή εταιρία που κατασκευάζει τζάμια. Έχει προμηθεύσει με αλεξίσφαιρα τζάμια το checkpoint της Qalandia στην κατεχόμενη Δυτική ‘Οχθη και έχει εξοπλίσει με αλεξίσφαιρα παράθυρα τον εποικισμό Gilo στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η Phoenicia Flat Glass στην Ελλάδα, είναι μία από τις 20 ελληνικές εταιρίες που βραβεύτηκαν από το κράτος του Ισραήλ για την συμβολή τους στην αύξηση των διμερών εμπορικών συναλλαγών.

Βασικές πηγές:
http://whoprofits.org/Company%20Info.php?id=757

http://www.phoenicia.co.il/

 

Magal Security Systems

Εταιρία που αναπτύσσει και παρέχει συστήματα περιμετρικού ελέγχου και συστήματα ανίχνευσης εισβολέων για εγκαταστάσεις και υπαίθριες τοποθεσίες. Τον Σεπτέμβριο του 2002 η εταιρία κέρδισε το 80% των προσφορών του Ισραηλινού Υπουργείου Άμυνας για την εγκατάσταση συστημάτων ανίχνευσης εισβολέων κατά μήκος του Τείχους. Η εταιρία έλαβε παραγγελίες περίπου 19 εκατομμυρίων δολαρίων για να εγκαταστήσει συστήματα ανίχνευσης σε 150 χιλιόμετρα του Τείχους στη Δυτική Όχθη.

Η Magal ανέπτυξε το Fortis, ένα σύστημα ασφαλείας βασισμένο σε κάμερες κλειστού κυκλώματος και συστήματα διοίκησης και ελέγχου. Παρείχε το Fortis για την επίβλεψη της ασφάλειας των παρακάτω εποικισμών: Ariel, Alfei Menashe, Karnei Shomron, Shilo, Geva Binyamin (Adam), Tzofim, Shaked και Giva’at Ze’ev.

Η εταιρία παρείχε το περιμετρικό σύστημα ανίχνευσης για τους φράχτες γύρω από την αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας.

Στην Ελλάδα η εταιρία διατείνεται ότι έχει παράσχει προϊόντα σε αεροπορική βάση αλλά και σε τοποθεσίες VIP τις οποίες γενικά δεν κατονομάζει για λόγους ασφαλείας.

Βασική πηγή:

http://www.whoprofits.org/company/magal-security-systems

 

BO Technologies

Εταιρία παροχής περιμετρικών συστημάτων ασφαλείας που βασίζονται σε κάμερες και παράγονται από την Artivision Technologies.

Συστήματά της βρίσκονται εγκατεστημένα στους εποικισμούς Beithar Illit και Nili στη Δυτική Όχθη.

Σύμφωνα με την Who Profits, η BO Technologies έχει παρουσία και στην Ελλάδα.

Στο site της εταιρίας παρουσιάζεται χάρτης όπου φαίνεται να έχει παρουσία στην Ελλάδα, αλλά δεν δίνεται διεύθυνση γραφείων.

Βασική πηγή:

http://www.whoprofits.org/company/bo-technologies

 

Mer Group

άλλες εταιρίες – brand names που σχετίζονται:

Mer Telecom

Mer Systems

Rotal Networks

O.R.T. Tech Systems

TechMer

Athena

Όμιλος παροχής υπηρεσιών και συστημάτων ασφαλείας και επιτήρησης. Κάμερες επιτήρησης της εταιρίας βρίσκονται εγκατεστημένες στα τσεκπόιντς Beit Iba και Sha’ar Ephraim καθώς και στη στρατιωτική βάση Anatot στη Δυτική Όχθη. Επίσης παρείχε σύστημα επιτήρησης με κάμερες στον εποικισμό Ir David στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ιδρυτής της εταιρίας security του ομίλου, Athena,  είναι ο πρώην αρχηγός της Μοσάντ Shabtai Shavit.

Σύμφωνα με το Who Profits, αλλά και το χάρτη στον ιστότοπο της εταιρίας, αυτή έχει παρουσία και στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο της εταιρίας Mer Telecom, αυτή έχει παρουσία στην Ελλάδα μέσω της Mer Hellas.

Βασικές πηγές:

http://www.whoprofits.org/company/mer-group

http://www.epicos.com/EPCompanyProfileWeb/GeneralInformation.aspx?id=30973

 

Netafim

Πολυεθνική εταιρία αρδευτικής τεχνολογίας που ξεκίνησε από το Ισραήλ. Σύμφωνα με το Who Profits πλέον το 61,2 % των μετοχών κατέχει η S.ar.l Bluedrip με έδρα το Λουξεμβούργο, αλλά ακόμα κατέχουν σημαντικό ποσοστό μετοχών οι ισραηλινοί συνεταιρισμοί Netafim Holdings Hatzerim και Magalron.

Η Netafim παρέχει αρδευτική τεχνολογία και υπηρεσίες στο περιφερειακό συμβούλιο εποικισμών στο Mount Hebron και στον εποικισμό Maskiut.

Στην Ελλάδα λειτουργεί η θυγατρική Netafim Hellas.

Στον ιστότοπο της εταιρίας παρουσιάζονται project θερμοκηπίων στην Ελλάδα.

Στις 4 Ιουνίου 2010 η έδρα της Netafim Hellas στην οδό Αραχώβης έγινε στόχος συμβολικής κατάληψης από Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σφαγή στο Στολίσκο της Ελευθερίας.

Βασική πηγή:

http://www.whoprofits.org/company/netafim

 

Άλλες ισραηλινές εταιρίες που σχετίζονται άμεσα με την κατοχή

 

El Al

Η ισραηλινή εταιρία «πολιτικής αεροπορίας», η οποία μεταφέρει και πολεμικό εξοπλισμό από τις ΗΠΑ, μέσω Βελγίου. Σύμφωνα με έκθεση του Stop the Wall (σελ. 69), τον Σεπτέμβριο του 2006 (μετά τον πόλεμο στο Λίβανο), διάφορα ευρωπαϊκά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, της Γερμανίας και την Ιταλίας, δεν άφησαν μεταφορικά αεροπλάνα της El Al να κάνουν στάσεις στα αεροδρόμιά τους. Το 2010 στην Τουριστική Έκθεση των Βρυξελλών, συνελήφθησαν 8 ακτιβιστές που διαμαρτυρήθηκαν για την ανάμειξη της El Al στην μεταφορά όπλων. Οι υπάλληλοι της El Al επίσης, έχουν κατηγορηθεί για παράνομη συμπεριφορά και για πολιτικές ρατσιστικών διακρίσεων, ακόμα και σε διεθνή αεροδρόμια. Στην Ελλάδα είναι η μοναδική εταιρία μαζί με την Aegean, που πραγματοποιεί απευθείας πτήσεις προς και από το Ισραήλ.

 

Marom Dolphin Ltd

Εταιρία παραγωγής μικρών κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων κυρίως για στρατιωτικούς και αστυνομικούς. Όπως φαίνεται σε σάιτ ισραηλινών εξαγωγών, προμηθεύει τις Ισραηλινές Δυνάμεις Κατοχής, τις δυνάμεις κατοχής των ΗΠΑ στο Ιράκ, τη Μεξικανική αστυνομία και ένοπλα σώματα στην Ελλάδα.

Στην Ελλάδα προϊόντα της όπως θήκες όπλων και τσαντάκια απόκρυψης οπλισμού  πουλά η εταιρία Target Group του Φάνη Ρωμαίου

 

Beit Alpha Technologies (B.A.T)

Εταιρία κατασκευής ειδικών οχημάτων κυρίως για αστυνομικά και στρατιωτικά σώματα.

Κατασκευάζει μεταξύ άλλων, οχήματα για κανόνια νερού, που μπορούν να εκτοξεύουν νερό, αφρό, δακρυγόνα, μπογιά και το δύσωσμο υγρό «skunk».

Σύμφωνα με την Who Profits έχει παρουσία και στην Ελλάδα

Βασική πηγή:

http://www.whoprofits.org/company/beit-alpha-technologies-bat

Trima Israel Pharmaceutical Products – Maabarot

Φαρμακευτική εταιρία που ειδικεύεται στα γενόσημα. Σύμφωνα με την Who Profits, η Trima αναφέρει ανοιχτά στον ιστότοπό της ότι παρέχει φαρμακευτικά προϊόντα στις ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας, δηλαδή στον ισραηλινό στρατό, την ισραηλινή αστυνομία και την ισραηλινή υπηρεσία φυλακών.

Επιπλέον εκμεταλλεύεται το καθεστώς της κατοχής και του απαρτχάιντ που την ευνοεί ως ισραηλινή εταιρία έναντι των παλαιστινιακών που μαστίζονται από τα κατοχικά μέτρα, για να αντλεί κέρδη από την παλαιστινιακή αγορά.

Στην Ελλάδα, όπως αναφέρει στον ιστότοπό της, συνεργάζεται με την εταιρία Pharmathen.

Βασική πηγή:

http://www.whoprofits.org/company/trima-israel-pharmaceutical-products-maabarot

 

 Άλλες ισραηλινές εταιρίες

 

Amdocs

Παρόλο που πλέον δηλώνει έδρα στις ΗΠΑ, πρόκειται για εταιρία που ιδρύθηκε στο Ισραήλ, έχει ακόμα ισχυρές βάσεις εκεί.

Παρέχει λογισμικό διαχείρισης λογαριασμών σε τηλεφωνικές εταιρίες.

Σύμφωνα με δήλωση της παλαιστινιακής Εθνικής Επιτροπής BDS (BNC), η Amdocs, που ελεγχει το μεγαλύτερο μέρος των λογαριασμών στις ΗΠΑ, έχει γίνει πολλές φορές αντικείμενο ερευνών του FBI και άλλων υπηρεσιών, ενώ η NSA είχε προειδοποιήσει ότι τα αρχεία των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων έπεφταν σε ξένα χέρια, και ιδιαίτερα στο Ισραήλ. Γενικά υπάρχουν πολλές υποψίες για συνεργασία με τη Μοσάντ. H BNC είχε καλέσει την Telkom Νοτίου Αφρικής να μη συνεργαστεί με την Amdocs.

Επίσης έχει συνεργαστεί με την Cellcom Israel που στήνει κεραίες στη Δυτική Όχθη και παρέχει υπηρεσίες σε εποίκους των παράνομων ισραηλινών εποικισμών και στρατιώτες των Ισραηλινών Δυνάμεων Κατοχής.

Στους πελάτες της αναφέρεται η Wind (παλαιότερα ήταν και η Vodafone Hellas). Στους συνεργάτες της αναφέρεται η Intracom. Έχει συνεργαστεί με την COSMOTE ΑΕ. Η εταιρία Cramer που είχε συνεργαστεί με την Tellas, είχε εξαγοραστεί από την Amdocs. Η εταιρία XACCT που είχε συνεργαστεί με τη Forthnet, εξαγοράστηκε επίσης από την Amdocs. Η Amdocs Στην Κύπρο έχει συνεργαστεί με την Prime Tel PLC. Επίσης έχει συνεργαστεί με τη ρουμανική ROMTELECOM θυγατρική του ΟΤΕ.

 

Mul-Τ- Lock (Assa Abloy)

Ισραηλινή εταιρία που παράγει και εξάγει κλειδαριές ασφαλείας σε όλον τον κόσμο και ανήκει στη σουηδική Assa Abloy. Το εργοστάσιο της βρισκόταν στην βιομηχανική ζώνη Barkan, σε ένα παράνομο εποικισμό στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Όμως ως αποτέλεσμα του κινήματος μποϊκοτάζ, η εταιρία αναγκάστηκε να αποσύρει το εργοστάσιο από τα κατεχόμενα εδάφη.
Στην Ελλάδα, αποκλειστικός αντιπρόσωπος είναι η εταιρία «Κ.Φ. Σωτηρόπουλος».

http://www.whoprofits.org/content/mul-t-lock-assa-abloy-withdraws-barkan-settlement

http://www.whoprofits.org/content/removing-mul-t-lock-and-assa-abloy-who-profits%E2%80%99-database

 

Sea of SPA / Dead Sea Treatment

Κατασκευάζει και εξάγει προϊόντα περιποίησης προσώπου και σώματος, από την Νεκρά Θάλασσα. Στην Ελλάδα έχει λειτουργήσει το Dead Sea SPA στην Αθήνα και στη Μύκονο. Έχει συνεργαστεί με:

Saint John Hotel Villas and Spa – Μύκονος
Pearl Hotel – Κρήτη
Elpida Spa Resort – Σέρρες
Υδροθεραπευτήριο Λουτρακίου
Minois Village and Spa – Πάρος
Poseidon Hotel and Spa – Λουτράκι
Aldemar Hotel and Spa – Ρόδος
Hotel Ammos, Ορνός Μύκονος
Hotel Delight Suites, Ορνός Μύκονος
Hotel HONDOS Τρίπολη

Attica – Υποκαταστήματα: Πανεπιστημίου 9, Σύνταγμα, Αθήνα
Attica – Golden Hall Λ.Κηφισίας 37Α, Μαρούσι , Αθήνα
Carelab by Attica – Μεταξά 27 Γλυφάδα

Βασικές πηγές:

http://www.sea-of-spa.gr/ [Σημ. το site δείχνει πεσμένο πια]

http://web.archive.org/web/20140627200601/http://www.sea-of-spa.gr/

http://web.archive.org/web/20131127090347/http://sea-of-spa.gr/category.asp?cid=4

http://web.archive.org/web/20131127090236/http://sea-of-spa.gr/category.asp?cid=7

 

Club Hotel

Ισραηλινός όμιλος ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων, με ξενοδοχεία στο Eilat και την λίμνη Τιβεριάδα. Το 1994 εξαγόρασε το καζίνο Λουτρακίου και προχώρησε στην ανέγερση ξενοδοχείου 5 αστέρων στην ίδια περιοχή, καθώς και το παλαιό Καζίνο της Ρόδου το 1998.

Βασική πηγή:

http://www.clubhotels-israel.com/about_club_hotel_chain

 

Haifa Chemicals Ltd

Ισραηλινή εταιρία λιπασμάτων, με έδρα την Χάιφα. Η θυγατρική της στην Ελλάδα  ήταν μία από τις 20 ελληνικές εταιρίες που βραβεύτηκαν από το κράτος του Ισραήλ για την συμβολή τους στην αύξηση των διμερών εμπορικών συναλλαγών. Τώρα υπάρχει ως Haifa South East Europe με έδρα στη Γλυφάδα.

 

ICL fertilizers

άλλες εταιρίες – brand names που σχετίζονται:

Medilco

Ισραηλινή εταιρία λιπασμάτων του ομίλου Israeli Chemicals Ltd (ICL). Η εταιρία Medilco που τα φέρνει στην Ελλάδα ήταν μία από τις 20 ελληνικές εταιρίες που βραβεύτηκαν από το κράτος του Ισραήλ για την συμβολή τους στην αύξηση των διμερών εμπορικών συναλλαγών. Η ICL παράγει κάλιο στα εργοστάσια, μεταξύ άλλων, της Dead Sea Works, η οποία χρησιμοποιεί μηχανήματα της Krashin Shalev Metal Industries, η οποία έχει έδρα στον παράνομο εποικισμό Barkan.

 

TEVA

Είναι η νο 1 φαρμακευτική εταιρία του Ισραήλ, με παγκόσμια παρουσία σε Αμερική, Ευρώπη, Αφρική και Ασία. Η εν λόγω εταιρία ειδικεύεται στην κατασκευή γενόσημων (generic) φαρμάκων, δηλαδή αντίγραφων τα οποία πωλούνται σε χαμηλότερη τιμή.  Η TEVA απέκτησε το συγκεκριμένο πλεονέκτημα στην αγορά, εξαιτίας της ελλιπούς νομοθεσίας του Ισραήλ που δεν προστάτευε τα πνευματικά δικαιώματα των εταιριών που  εισήγαγαν φάρμακα στην χώρα, με αποτέλεσμα να γνωστοποιούνται τα συστατικά και να μπορεί να τα αναπαράγει.

Η TEVA εκμεταλλεύεται το καθεστώς της κατοχής και του απαρτχάιντ που την ευνοεί ως ισραηλινή εταιρία έναντι των παλαιστινιακών που μαστίζονται από τα κατοχικά μέτρα, για να αντλεί κέρδη από την παλαιστινιακή αγορά.

http://www.whoprofits.org/company/teva-pharmaceutical-industries

Διαβάστε επίσης:

Captive Economy – The Pharmaceutical Industy and the Israeli Occupation

Η TEVA HELLAS AE ήταν χορηγός σε εκδήλωση που πραγματοποίησε το Ελληνό-Ισραηλινό Επιμελητήριο στις 11 Φεβρουαρίου 2010.

Επίσης η TEVA έχει κατηγορηθεί για νοθευμένα και επικίνδυνα φάρμακα:

http://www.webdaily.gr/news/science/health/item/8503

Nidaria Technology

Ισραηλινή εταιρία βιοτεχνολογίας, με ειδίκευση στις κρέμες αντηλιακής προστασίας. Παρήγαγε τα προϊόντα Castalia, της σειράς Helioderm. Στην Ελλάδα, την εισαγωγή και διανομή των προϊόντων είχε κάνει η Lavipharm SA, όπως φαίνεται άλλωστε και σε σχετικό ιστότοπο ισραηλινών εξαγωγών. [Σημ. Αυτόν τον καιρό στον ιστότοπο της εταιρίας δεν φαίνεται διανομέας στην Ελλάδα]

 

Elbit Imaging

Ισραηλινός όμιλος επενδύσεων σε ακίνητα, ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα, ιατρικό εξοπλισμό κ.α., που ανήκει στον ισραηλινό επιχειρηματία Mordechay (Motti) Zisser. (Δεν φαίνεται να έχει σήμερα άμεση σχέση με την Elbit Systems αν και προέρχεται από διάσπασή της). Στην Ελλάδα έχει την Plaza Centers Greece που φέρεται να σχεδιάζει το Plaza Pireas. Θυγατρική της φαίνεται να είναι η Elbit Cochin Island Ltd. εκ των διεκδικητών του χώρου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.

 

Diuk Arches

Εταιρία παραγωγής προκατασκευασμένων μεταλλικών κτιρίων. Στον ιστότοπό της λέει πως εξάγει και στην Ελλάδα.

 

Offis Textile

Υφαντουργική εταιρία. Στον ιστότοπό της λέει πως εξάγει και στην Ελλάδα.

 

Medijuice

Εταιρία στον τομέα αγροτικών προϊόντων, τροφίμων και ποτών. Στον ιστότοπό της αναφέρει ότι έχει συνεταίρους στην Ελλάδα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: