Χρονικό της δράσης του Συλλόγου Ιντιφάντα 2009-2015

Δεύτερο μέρος

Από το φθινόπωρο του 2009 έως σήμερα. Οι δράσεις, οι αποστολές, οι πρωτοβουλίες που πήρε ο Σύλλογος, οι εκδηλώσεις που διοργάνωσε. Άλλες εκδηλώσεις και δράσεις στις οποίες συμμετείχε και ο Σύλλογος ή μέλη του.

16/10/2009: Στα πλαίσια του διήμερου παγκόσμιου μαραθώνιου για το μποϊκοτάζ του Ισραήλ, που κάλεσε το BDS movement, στην Ελλάδα με πρωτοβουλία της ομάδας του blog R-Free Palestine, έγιναν δύο ραδιοφωνικές παρεμβάσεις στο ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο 105.5 FM». Στη μία από αυτές συμμετείχε και μέλος του Συλλόγου Ιντιφάντα.

23/10/2009: Εκδήλωση στην πολιτική-πολιτιστική λέσχη Κόκκινη Κλωστή στα Γιάννενα, με προβολή νέου ντοκιμαντέρ από τη Δυτική Όχθη, βίντεο από τη Λωρίδα της Γάζας, καθώς επίσης συζήτηση πάνω στο παλαιστινιακό ζήτημα.

24/10/2009: Εκδήλωση στη Λέσχη VENCEREMOS, Αγρίνιο. Συζήτηση με μέλη του Συλλόγου ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ – ακτιβιστές που πρόσφατα συμμετείχαν σε δράσεις του ISM στην κατεχόμενη Παλαιστίνη. Προβολή νέου ντοκυμαντέρ από τη Δυτική Όχθη και βίντεο από τη Γάζα.

19/11/2009: Ο Σύλλογος ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ στηρίζει τη διοργάνωση ανοικτής εκδήλωσης για την Πορεία Ελευθερίας προς τη Γάζα όπου προβάλλεται και ντοκυμαντέρ για τον αποκλεισμό, συμπαραγωγής του Συλλόγου και του ISM Gaza Strip.

24-25/11/2009: Εκδηλώσεις του Συλλόγου Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό «ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ» στο Ηράκλειο, στον πολυχώρο «Ξαστεριά» και στα Χανιά στο «Κοινωνικό Στέκι-Στέκι Μεταναστών» με τη συμμετοχή ακτιβιστή του International Solidarity Movement (ISM), που έδρασε στη Λωρίδα της Γάζας, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον πόλεμο και της Φίντα Κίστα, κατοίκου της Λωρίδας, freelance δημοσιογράφου και δημιουργού ταινιών κατά τη διάρκεια και μετά τις ισραηλινές σφαγές.

28/11/2009: Με αφορμή την 29η Νοέμβρη, Διεθνή Ημέρα Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό Λαό, ο Σύλλογος Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ διοργανώνει στο Χώρο Κινημάτων – Στέκι Μεταναστών (Ιωλκού 33, Βόλος) βιβλιοπαρουσίαση του βιβλίου του Νασίμ Αλατράς «Παλαιστίνη: Αιτίες και μύθοι» με τον συγγραφέα.

14/12/2009: Ο Σύλλογος ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ, στα πλαίσια του ακαδημαϊκού μποϊκοτάζ, συνδιοργανώνει μαζί με άλλες συλλογικότητες στο Μέγαρο Μουσικής, ενάντια σε εκδήλωση που συνδιοργανώνει η Ισραηλινή Πρεσβεία, με καλεσμένο Ισραηλινό ακαδημαϊκό.

29/12/2009: Ο Σύλλογος ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ συνδιοργανώνει μαζί με άλλες συλλογικότητες, διαμαρτυρία έξω από την Ισραηλινή Πρεσβεία, για την πρώτη επέτειο από την σφαγή στη Γάζα και προς συμπαράσταση της Ελληνικής Αποστολής του Gaza Freedom March.

2010

7/1/2010: Συμμετοχή σε διαμαρτυρία στην Αιγυπτιακή Πρεσβεία μετά την επίθεση στο κονβόι Viva Palestina, τα συνοριακά επεισόδια στη Ράφα, την παρεμπόδιση του Gaza Freedom March και ενάντια στη γενικότερη στάση της κυβέρνησης Μουμπάρακ.

17/1/2010: Με αφορμή την συμπλήρωση ενός χρόνου από το τέλος της ισραηλινής εισβολής στη Γάζα , ο Σύλλογος Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ διοργανώνει προβολή για την Παλαιστίνη των ντοκυμαντέρ The Trip και The iron wall. Ακολουθεί συζήτηση με μέλη πρόσφατης και παλιότερων αποστολών αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη.

24/1/2010: Μέλος του Συλλόγου συμμετέχει σε εκδήλωση της Πρωτοβουλίας για τα παιδιά της Γάζας, στο Χολαργό.

Ιανουάριος – Μάιος 2010: Ο Σύλλογος ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ στηρίζει την Πρωτοβουλία Ένα καράβι για τη Γάζα

Μάρτης 2010: Συμμετοχή στη Διεθνή Εβδομάδα ενάντια στο Ισραηλινό Απαρτχάιντ Τετάρτη 03/03: Ανοιχτή εκδήλωση ενημέρωσης με θέμα: «Η σημασία του μποϊκοτάζ στο ισραηλινό απαρτχάιντ για την επιτυχία του Παλαιστινιακού αγώνα»
Κεντρικός ομιλητής: Μοχάμαντ Τζαραντάτ, μέλος της γραμματείας της Παλαιστινιακής Εθνικής Επιτροπής για το μποϊκοτάζ
Σάββατο 06/03: στο σταθμό του ΗΣΑΠ Μοναστηράκι
Εξόρμηση ενημέρωσης του συλλόγου για το μποϊκοτάζ (μοίρασμα υλικού κ.λπ.)

30/3/2010: Συμμετοχή στην Διεθνή Ημέρα Δράσης για Μποϊκοτάζ – Απόσυρση Επενδύσεων – Κυρώσεις στο Ισραηλινό Απαρτχάιντ με
ενημέρωση και διαμαρτυρία στα Starbucks και Pizza Hut

31/3/2010: Αποστολή του Συλλόγου Ιντιφάντα στην Παλαιστίνη και συμμετοχή σε διαδήλωση στην Μασάρα στις 2/4

24/4/2010: Παρέμβαση στην ECOTEC ενάντια στο Ισραηλινό Απαρτχάιντ

25/4/2010: Ο Γ. Αλμπάνης, μέλος του Συλλόγου Ιντιφάντα, είναι ανάμεσα στους ομιλητές στην εκδήλωση με τίτλο «Ένα καράβι για τη Γάζα – Σπάμε την πολιορκία» που διοργανώνει η Μεσοποταμία – Κίνηση πολιτών Μοσχάτου, σε συνεργασία με την Πρωτοβουλία Ένα Καράβι για τη Γάζα

31/5/2010: Δύο μέλη του Συλλόγου Ιντιφάντα βρίσκονται μεταξύ των απαχθέντων μελών της ελληνικής αποστολής της Πρωτοβουλίας Ένα Καράβι για τη Γάζα, στα πλαίσια του Στόλου της Ελευθερίας. Ο Σύλλογος Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό «Ιντιφάντα» καλεί και αυτός στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην ισραηλινή πρεσβεία, που τελικά θα κατασταλεί.

3/6/2010: Τα ξημερώματα μέλη του Συλλόγου συμμετέχουν στην συγκέντρωση – υποδοχή των ακτιβιστών στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας. Ο Σύλλογος Ιντιφάντα καλεί σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση που διοργανώνει το απόγευμα της ίδιας μέρας η Πρωτοβουλία Ένα Καράβι για τη Γάζα.

4/6/2010: Στήριξη στην κατάληψη στα γραφεία της ισραηλινής εταιρείας Netafim στην Αθήνα που διοργανώνει Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης.

8/6/2010: Εκδήλωση-ενημέρωση για τον Στόλο της Ελευθερίας στον Βόλο με το μέλος της αποστολής και του Συλλόγου, Τάκη Πολίτη

Την ιδια μέρα στην Αθήνα, μέλος του Συλλόγου Ιντιφάντα είναι ένας από τους καλεσμένους ομιλητές σε εκδήλωση για την Παλαιστίνη της Αντιπολεμικής Διεθνιστικής Κίνησης στο λοφο του Στρέφη.

10/6/2010: Ο Σύλλογος Ιντιφάντα οργανώνει στην οδό Κοραή πικετοφορία ενημέρωσης για την καμπάνια «Μποϊκοτάζ στο Ισραηλινό Απαρτχάιντ».

26/6/2010: Ο Συλλογος Ιντιφάντα συμμετέχει σε εκδήλωση με τίτλο “Αντιστάσεις στο Ισραηλινό Απαρτχάιντ: Ένα Καράβι για τη Γάζα – Μποϊκοτάζ – Ένα Σχολείο για τη Γάζα” που διοργανώνει το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα στο πλαίσιο του 13ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

27/6/2010: Μέλος του Συλλόγου Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό «ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ» πραγματοποιεί ενημέρωση για την καμπάνια «Μποϊκοτάζ στο Ισραηλινό Απαρτχάιντ» σε εκδήλωση που διοργανώνει το Κοινωνικό Στέκι –  Στέκι Μεταναστών, στα πλαίσια του 5ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Χανίων για την αποστολή του Στόλου της Ελευθερίας.

9/7/2010: Στο πλαίσιο του 15ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ της Αθήνας, η ομάδα BDS του Συλλόγου Ιντιφάντα, συντονίζει Εκδήλωση με τον Τζαμάλ Τζουμάα για το Μποϊκοτάζ στο Ισραηλινό Απαρτχάιντ Ο Τζουμάα είναι ιδρυτικό μέλος της καμπάνιας Stop the Wall καθώς και της Παλαιστινιακής Εθνικής Επιτροπής (ΒΝC) για την Καμπάνια για Μποϊκοτάζ – Απόσυρση Επενδύσεων – Κυρώσεις (BDS) στο Ισραήλ. Η εκδήλωση γίνεται και στα πλαίσια της διεθνούς ημέρας δράσης για το μποϊκοτάζ, στην 5η επέτειο από το παλαιστινιακό κάλεσμα της καμπάνιας BDS και στην 6η επέτειο από την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου εναντίον του Τείχους της Ντροπής.

15-16/8/2010: Κινητοποιήσεις ενάντια στην επίσκεψη Νετανιάχου. Τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα κάλεσε μεταξύ άλλων η Πρωτοβουλία Συλλογικοτήτων Ενάντια στην επίσκεψη Νετανιάχου, στην οποία συμμετείχε και ο Σύλλογος Ιντιφάντα.

2/10/2010: ΠΑΖΑΡΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ NABI SALEH στην Καισαριανή. Τα χρήματα παραδόθηκαν στην Επιτροπή του χωριού Νάμπι Σάλεχ , από μέλος του Συλλόγου.

12/10/2010: Στήριξη στην ακτιβιστική ενέργεια στο ματς Ελλάδα-Ισραήλ‏ που διοργάνωσε η Δικτύωση Αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση

29/11/2010: ΒΟΛΟΣ: Πολιτιστική εκδήλωση του Συλλόγου Ιντιφάντα για την Παλαιστίνη

18/12/2010: Ο Σύλλογος Ιντιφάντα και η δημοτική κίνηση Κίνημα στην Πόλη του Ζωγράφου οργανώνουν Παζάρι αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους
Τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν παραδόθηκαν στο σύλλογο Addameer

2011

12/1/2011: Ο Σύλλογος Ιντιφάντα καλεί και αυτός στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην επίσκεψη Λίμπερμαν, στο Σύνταγμα.

1/2/2011: Ο Σύλλογος Ιντιφάντα καλεί και αυτός στη συγκέντρωση αλληλεγγύης στην εξέγερση του αιγυπτιακού λαού, έξω από την αιγυπτιακή πρεσβεία στο Σύνταγμα.

4/2/2011: “Εκδήλωση για την αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη” στην Κόρινθο σε συνδιοργάνωση με  την Κινηματογραφική ομάδα Σινεφίλ “sinepikindinos” του Κέντρου Νέων Κορινθίας και την Πρωτοβουλία «Ένα Καράβι για τη Γάζα».

6/2/2011: Παιδικό Θέατρο για την αγωνιζόμενη Παλαιστίνη στο χώρο πολιτισμού @Ρουφ με την ανιδιοτελή προσφορά των Αστροναυτών. Όλα τα έσοδα παραδόθηκαν στο Addameer για την υποστήριξη των Παλαιστινίων κρατουμένων.

16/4/2011: Την παραμονή της Ημέρας των Παλαιστινίων Κρατουμένων, ο Σύλλογος Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ και η Δημοτική Κίνηση «Ηλίου-Πόλις Ανθρώπινη Πόλη» διοργανώνουν παζάρι αλληλεγγύης με χειροποίητα αλλά και μεταχειρισμένα αντικείμενα στην Ηλιούπολη, στην πλατεία Ηρώων (Φλέμινγκ). Όλα τα έσοδα προορίζονται για το σύλλογο υποστήριξης Παλαιστινίων κρατουμένων Addameer.

5/5/2011: Βόλος: Αφιέρωμα στους δολοφονημένους ακτιβιστές Juliano Mer Khamis και Vittorio Arrigoni. Προβολή ντοκιμαντέρ «Τα παιδιά της Άρνα» και αρχειακού υλικού. Και ενημέρωση για την νέα αποστολή αλληλεγγύης με πλοία στη Γάζα. Στο Χώρο Κινημάτων – Στέκι Μεταναστών στο Βόλο.

22/5/2011: Η Αντιρατσιστικη Κινηση Λάρισας και το Πολιτιστικο στεκι paratod@s και ο Σύλλογος Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό Ιντιφάντα οργανώνουν προβολή της ταινίας Ο Χρόνος που απομένει του Ελία Σουλεϊμάν. Ακολουθεί συζήτηση με εισήγηση του συλλόγου Ιντιφάντα.

14/6/2011:  Ο Σύλλογος Ιντιφάντα διοργανώνει εκδήλωση-θεατρικό για τη Γάζα‏ με ελεύθερη είσοδο, στο Βόλο, με το Δημοτικό Παιδαγωγικό Εργαστήρι Θεάτρου Τρικάλων – Τμήμα Λυκείου για τη στήριξη της διεθνούς αποστολής αλληλεγγύης Freedom Flotilla II – Stay Human (Στόλος της Ελευθερίας ΙΙ – Ας παραμείνουμε άνθρωποι).

Ιούλιος 2011: Μέλη του Συλλόγου Ιντιφάντα στηρίζουν τη διεθνή αποστολή Freedom Flotilla II – Stay Human και επιβαίνουν στο ελληνο-σκανδιναβικό σκάφος Juliano που τελικά εμποδίζεται να αποπλεύσει για την αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας.

12/7/2011: Ο Σύλλογος  Ιντιφάντα στηρίζει την  συγκέντρωση διαμαρτυρίας της Πρωτοβουλίας Ένα Καράβι για τη Γάζα  στα Προπύλαια με αίτημα να αφεθεί ο Στόλος της Ελευθερίας ΙΙ  – Ας παραμείνουμε άνθρωποι να αποπλεύσει προς την αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας. (φωτογραφίες)

19/7/2011: Ο Σύλλογος Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ καλεί σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνεται στο Σύνταγμα, από την Πρωτοβουλία “Ένα Καράβι για τη Γάζα” ενάντια στην πειρατεία -στα διεθνή ύδατα- του σκάφους Αξιοπρέπεια και για την άμεση απελευθέρωση των απαχθέντων ακτιβιστών.

11/10/2011: Μέλη του Συλλόγου Ιντιφάντα με τη συμπαράσταση και άλλων αλληλέγγυων πραγματοποιούν παρέμβαση κατά τη διάρκεια της πρώτης δημόσιας εμφάνισης του Πρέσβη του Ισραηλινού Απαρτχάιντ, Αριε Μεκελ . Όταν στο βήμα ανεβαίνει ο Πρέσβης, τα μέλη του Συλλόγου Ιντιφάντα υψώνουν παλαιστινιακή σημαία και φωνάζουν στα ελληνικά και τα αγγλικά, συνθήματα όπως «Λευτεριά στην Παλαιστίνη», «Αλληλεγγύη στους απεργούς πείνας», «Σταματήστε τα βασανιστήρια στις ισραηλινές φυλακές», «Μποϊκοτάζ στο Ισραηλινό Απαρτχάιντ». Για πρώτη φορά σε παρόμοια διαμαρτυρία, οι άνδρες ασφαλείας δεν αρκούνται στο να εκδιώξουν τους διαμαρτυρόμενους από την αίθουσα (όπως συνέβη το 2008), αλλά προχωρούν και σε σύλληψη (αρχικά) ή έστω προσαγωγή τους (τελικά).

16/10/2011: Ο Σύλλογος Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ και ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής συνδιοργανώνουν προβολή της ταινίας Η ΣΦΑΓΗ για Σάμπρα και Σατίλα.

26/10/2011: Μετά από τις εκκλήσεις Ισραηλινών πολιτών καθώς και του Συλλόγου Ιντιφάντα, αλλά και μηνύματα μεμονωμένων ατόμων από το κοινό της, η Μάρθα Φριτζήλα με σύντομο μήνυμά της στο Facebook ανακοινώνει ότι τελικά δε θα συμμετάσχει στο φεστιβάλ ούτι της Ιερουσαλήμ για συνειδησιακούς και πολιτικούς λόγους.

31/10/2011: Ανοιχτή συζήτηση του Συλλόγου Ιντιφάντα: Συμμαχία Ελλάδας – Ισραήλ. Θα το επιτρέψουμε; Εισηγητές: Λεωνίδας Βατικιώτης, οικονομολόγος, Βαγγέλης Πισσίας, Πρωτοβουλία Ένα Καράβι για τη Γάζα, Άρης Χατζηστεφάνου, δημοσιογράφος.

28-29/12/2011: Προβολές του συγκλονιστικού ντοκιμαντέρ To shoot an elephant σε Αθήνα και Βόλο για τα 3 χρόνια από τις σφαγές στη Γάζα.

2012

10/1/2012: Ο Σύλλογος Ιντιφάντα μαζί με άλλες συλλογικότητες συνδιοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην επίσκεψη του ισραηλινού υπουργού άμυνας και εγκληματία πολέμου, Εχούντ Μπαράκ. (φωτογραφίες)

20/1/2012: To Κοινωνικό-Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα και ο Σύλλογος ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Γάζα: 3 χρόνια μετά τις ισραηλινές σφαγές» κατά την οποία προβάλετε το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «To shoot an Elephant».

25/1/2012: Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Ιντιφάντα, πραγματοποιείται στην Αθήνα συνάντηση ακτιβιστών από τη Δανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ελλάδα.

28/1/2012: To Πολιτιστικό Κέντρο Mελισσίων και ο Σύλλογος ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Γάζα: 3 χρόνια μετά τις ισραηλινές σφαγές» κατά την οποία προβάλεται το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «To shoot an Elephant».

8/3/2012: Με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, και την ημέρα αλληλεγγύης στην κρατούμενη απεργό πείνας Hana’a Shalabi, ο Σύλλογος ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ παρουσιάζει σε πρώτη προβολή στα ελληνικά το ντοκιμαντέρ Leila Khaled Hijacker της Παλαιστίνιας σκηνοθέτιδας Λίνα Μακμπούλ. Ο υποτιτλισμός έχει γίνει από το Σύλλογο Ιντιφάντα. Μετά την ταινία ακολουθεί συζήτηση με θέμα: «Η γυναίκα στον παλαιστινιακό αγώνα». Ενώ διαβάζεται μήνυμα που απέστειλε η ίδια η Λέιλα Χάλεντ.

14/3/2012: Η Επιτροπή Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό Πρέβεζας με την Κινηματογραφική Λέσχη Πρέβεζας διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Γάζα: 3 χρόνια μετά τις ισραηλινές σφαγές» κατά την οποία προβάλλεται το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «To shoot an Elephant». Στην εκδήλωση παραβρίσκεται μέλος του Συλλόγου Ιντιφάντα που την ίδια περίοδο βρισκόταν στη Γάζα.

20/3/2012: Μέλη της Πρωτοβουλίας “Ένα Καράβι για την Γάζα” και του “Συλλόγου Ιντιφάντα” με τη βοήθεια οπαδών του Παναθηναϊκού ύψώνουν το πανό FREEDOM TO PALESTINE στον αγώνα μπάσκετ μεταξύ του ΠΑΟ και της ισραηλινής Μακάμπι.

30/3/2012: Η Πρωτοβουλία «Ένα Καράβι για τη Γάζα» και ο Σύλλογος «ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ» με αφορμή το Global March to Jerusalem και την Ημέρα της Παλαιστινιακής Γης, πραγματοποιούν πολιτιστική-πολιτική εκδήλωση  στο χώρο πολιτισμού @ρουφ με θέμα «Al-Quds: η Γη της Ιερουσαλήμ». Με εισήγηση του Βαγγέλη Πισσία, από την Πρωτοβουλία «Ένα Καράβι για τη Γάζα», και παρέμβαση της Νόρμα Ρισμάουι και της Άντζελας Ιωαννίδου από το σύλλογο ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ. Παράλληλη σύνδεση με ανταποκρίσεις από το Global March to Jerusalem.

15/5/2012: Ο Σύλλογος Ιντιφάντα και άλλες συλλογικότητες αλληλεγγύης πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην ισραηλινή πρεσβεία, με αφορμή την επέτειο της Νάκμπα και για συμπαράσταση στους Παλαιστίνιους κρατούμενους απεργούς πείνας. (φωτογραφία και βίντεο)

19/5/2012: Με αφορμή την επέτειο της Νάκμπα, ο Σύλλογος Ιντιφάντα και ο Κοινωνικός Χώρος Para Tod@s στη Λάρισα (Θουκυδίδου 7 – Έξι δρόμοι) οργανώνουν εκδήλωση με θέμα “Παλαιστίνη: 64 χρόνια αντίστασης στην ισραηλινή κατοχή”.  Προβάλλεται το ντοκιμαντέρ: «Ο αγώνας του χωρίου Μπιλαΐν ενάντια στο Τείχος της ντροπής» και ακολουθεί ανοιχτή συζήτηση για την τρέχουσα κατάσταση της παλαιστινιακής αντίστασης, με τη συμμετοχή μέλους του Συλλόγου Ιντιφάντα.

Μάιος 2012:  Κατά τη διάρκεια της μεγάλης απεργίας πείνας των Παλαιστίνιων κρατουμένων παραδίδονται στο Addameer τα χρήματα που είχαν συγκεντρωθεί από το περυσινό παζάρι στην Ηλιούπολη, συνεισφορές μελών του και άλλων αλληλέγγυων.

30/6/12: Ο Σύλλογος Ιντιφάντα και ο αυτοδιαχειριζόμενος κοινωνικός χώρος “σβούρα” στην Κόρινθο (Σίνα 37) οργανώνουν εκδήλωση με θέμα “Παλαιστίνη: 64 χρόνια αντίστασης στην ισραηλινή κατοχή”. Προβάλλεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα το ντοκιμαντέρ “Το τίμημα της ελευθερίας” για τον κρατούμενο παλαιστίνιο ηγέτη Μαρουάν Μπαργούτι, υποτιτλισμένο από το Σύλλογο Ιντιφάντα, καθώς και το ντοκιμαντέρ: «Ο αγώνας του χωρίου Μπιλαΐν ενάντια στο Τείχος της ντροπής». Ακολουθεί ανοιχτή συζήτηση με τη συμμετοχή μελών του Συλλόγου Ιντιφάντα.

15/9/2012: Με αφορμή την επέτειο 30 χρόνων από τη σφαγή στη Σάμπρα και Σατίλα, ο Σύλλογος Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ και ο Σύλλογος “Αλ Άουντα – το δικαίωμα στην επιστροφή” προβάλλουν το ντοκιμαντέρ “Η Σφαγή, στο Στέκι των Μεταναστών.

23/9/2012: Μέλος του Συλλόγου Ιντιφάντα είναι ανάμεσα στους καλεσμένους ομιλητές σε εκδήλωση με θέμα “Υπάρχει ισραηλινό απαρτχάιντ; Το παλαιστινιακό από τη σκοπιά του διεθνούς δικαίου” που διοργανώνει η Κίνηση Πολιτών Μοσχάτου “Μεσοποταμία”.

14/11/2012: Μέλος του Συλλόγου Ιντιφάντα συμμετέχει σε κινητοποιήσεις εναντίον των δρόμων των παράνομων ισραηλινών εποίκων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

16/11/2012: Ο Σύλλογος Ιντιφάντα καλεί και αυτός όπως και άλλες συλλογικότητες στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την ισραηλινή πρεσβεία, ενάντια στις σφαγές στη Λωρίδα της Γάζας.

19/11/2012: Ο Σύλλογος Ιντιφάντα δημιουργεί και δημοσιεύει βίντεο-απάντηση σε προπαγανδιστικό βιντεάκι των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής.

29/11/2012: Με αφορμή τη διεθνή ημέρα αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό, ο Σύλλογος Ιντιφάντα και η κινηματογραφική ομάδα MOVIEMENT του Στεκιού Μεταναστών προβάλλουν την ταινία Miral.

Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2012: Ο Σύλλογος Ιντιφάντα και η Πρωτοβουλία Ένα Καράβι για τη Γάζα συνδιοργανώνουν αποστολή αλληλεγγύης στη Λωρίδα της Γάζας. Επισκέπτονται νοσοκομεία, περιοχές που επλήγησαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς και φτάνουν στις παρυφές της “νεκρής ζώνης”. Συναντούν μεταξύ άλλων τον Υπουργό Κρατουμένων Ατάλαχ Αμπού Σιμπάχ, μέλη της ηγεσίας του Λαϊκού Μετώπου, τον διευθυντή του PCHR κ.α. [1η ανακοίνωση] [2η ανακοίνωση] [3η ανακοίνωση] [εκπομπή της ομάδας Resistencias στο Radiobubble] [κείμενο μέλους του Συλλόγου]

9/12/2012: η ”ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΜΙΝΙΩΝ-ΡΕΝΤΗ ενάντια στα ΜΝΗΜΟΝΙΑ και τα ΑΝΤΙΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ” και ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ στον ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΛΑΟ ”ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ” συνδιοργανώνουν Εκδήλωση- Συζήτηση, με θέμα την Αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό Λαό και στον αγώνα του.

Δεκέμβριος 2012 – Ιανουάριος 2013: Μέλος του Συλλόγου Ιντιφάντα συμμετέχει σε ακτιβιστικές δράσεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

2013

31/1/2013: Μέλος του Συλλόγου Ιντιφάντα συμμετέχει (μαζί με άλλα μέλη της πρόσφατης ελληνικής αποστολής στη Λωρίδα της Γάζας), σε εκδήλωση στα Τρίκαλα που διοργανώνει η Τρικαλινή Ομάδα Στήριξης της Πρωτοβουλίας Ένα Καράβι για τη Γάζα.

1/2/2013: Μέλος του Συλλόγου Ιντιφάντα συμμετέχει (μαζί με άλλα μέλη της πρόσφατης ελληνικής αποστολής στη Λωρίδα της Γάζας), σε εκδήλωση στο στέκι Paratod@s που διοργανώνουν τα φοιτητικά σχήματα Αυτόνομη Παρέμβαση Ιατρικής και Ιός Βιοχημείας.

14/3/2013: Με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από τις δολοφονίες της Ρέιτσελ Κόρι και του Τομ Χάρνταλ, ο Σύλλογος Ιντιφάντα και η ομάδα αντιπληροφόρησης και διεθνιστικής αλληλεγγύης Resistencias προβάλλουν για πρώτη φορά με ελληνικούς υπότιτλους το ντοκιμαντέρ Rachel, an American conscience, στο συνεργατικό καφενείο στην Ακαδημία Πλάτωνος. Ο υποτιτλισμός του ντοκιμαντέρ έγινε από το Σύλλογο Ιντιφάντα.

27/3/2013: Οι εκδόσεις Α/συνέχεια και ο Σύλλογος Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό Ιντιφάντα  παρουσιάζουν το βιβλίο ”Λαϊκά παραμύθια των Παλαιστινίων” στον πολυχώρο @Ρουφ.

Το βιβλίο παρουσιάζουν οι:

– Ισμάτ Σάμπρι, πολιτικός αναλυτής και

– Εμμανουέλα Κατρινάκη, κοινωνική ανθρωπολόγος και επιστημονική υπεύθυνη του Εργαστηρίου Μελέτης της Παιδικής Ηλικίας.

Ακολουθεί προφορική αφήγηση παραμυθιών της συλλογής από τον επιμελητή της έκδοσης Δημήτρη Β. Προύσαλη.  Μέρος των εσόδων της εκδήλωσης προσφέρεται στο Σύλλογο Ιντιφάντα.

15/4/2013: Δύο χρόνια μετά τον άδικο χαμό του φίλου και συντρόφου Βιτόριο Αριγκόνι, ο Σύλλογος Ιντιφάντα και η Πρωτοβουλία Ένα Καράβι για τη Γάζα τιμούν τη μνήμη του, προβάλλοντας για πρώτη φορά το ντοκιμαντέρ του Al Jazeera “Staying Human” (υποτιτλισμός: Σύλλογος Ιντιφάντα), στον Κοινωνικό και Πολιτιστικό Χώρο “Παίρνω Αμπάριζα”, στο Γαλάτσι. Πριν το ντοκιμαντέρ, και με αφορμή την Ημέρα των Παλαιστινίων Κρατουμένων (17 Απριλίου), προβάλλεται βίντεο του Παλαιστινιακού Κέντρου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (PCHR) με τίτλο:«Παλαιστίνιοι πίσω από τα σίδερα. Κρατούμενοι χωρίς δικαιώματα» (υποτιτλισμός: Omnia TV – Σύλλογος Ιντιφάντα).

22/4/2013: Δύο χρόνια μετά τον άδικο χαμό του φίλου και συντρόφου Βιτόριο Αριγκόνι, ο Σύλλογος Ιντιφάντα και η Πρωτοβουλία Ένα Καράβι για τη Γάζα τιμούν τη μνήμη του, προβάλλοντας  το ντοκιμαντέρ του Al Jazeera “Staying Human” (υποτιτλισμός: Σύλλογος Ιντιφάντα), στο Χώρο Κινημάτων – Στέκι Μεταναστών (Ιωλκού 33), στο Βόλο. Πριν το ντοκιμαντέρ, και με αφορμή την Ημέρα των Παλαιστινίων Κρατουμένων (17 Απριλίου), προβάλλεται βίντεο του Παλαιστινιακού Κέντρου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (PCHR) με τίτλο:«Παλαιστίνιοι πίσω από τα σίδερα. Κρατούμενοι χωρίς δικαιώματα» (υποτιτλισμός: Omnia TV – Σύλλογος Ιντιφάντα).

9-10/5/2013: Η Πρωτοβουλία Ένα Καράβι για τη Γάζα και ο Σύλλογος Ιντιφάντα διοργανώνουν προβολή του ντοκιμαντέρ του Al Jazeera “Staying Human”, στη μνήμη του Βιτόριο Αριγκόνι, και παρουσίαση του εγχειρήματος της Κιβωτού της Γάζας, στα Τρίκαλα, στο Σουϊτα Art Cafe, και στη Λάρισα, στο Στέκι Para todas.

24/10/2013: Στο πλαίσιο της παγκόσμιας εβδομάδας αλληλεγγύης στον φυλακισμένο παλαιστίνιο αριστερό ηγέτη και βουλευτή Άχμαντ Σααντάτ και όλους τους παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους, μέλη του Συλλόγου Ιντιφάντα σηκώνουν συμβολικά ένα πανό μπροστά από το ελληνικό κοινοβούλιο.

2014

Ιανουάριος 2014: Μέλη του Συλλόγου Ιντιφάντα επισκέπτονται την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συναντιούνται με στελέχη παλαιστινιακών κομμάτων και του ισραηλινο-παλαιστινιακού Κέντρου Εναλλακτικής Πληροφόρησης (AIC), καθώς και με τη διευθύντρια του Συλλόγου υποστήριξης κρατουμένων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων Addameer, και με το συντονιστή της Καμπάνιας Stop the Wall, ενώ επισκέπτονται μεταξύ άλλων και το αγωνιζόμενο χωριό Νάμπι Σάλεχ.

10/7/2014: Ο Σύλλογος Ιντιφάντα μαζί με άλλες συλλογικότητες καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την ισραηλινή πρεσβεία, ενάντια στις επιθέσεις σε Δυτική Όχθη και Λωρίδα της Γάζας.

17/7/2014: Ο Σύλλογος Ιντιφάντα μαζί με άλλες συλλογικότητες καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την ισραηλινή πρεσβεία, ενάντια στις σφαγές στη Λωρίδα της Γάζας. Την ίδια μέρα ο Σύλλογος Ιντιφάντα καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Αγ. Νικολάου στο Βόλο.

18/7/2014: Μέλος του Συλλόγου Ιντιφάντα είναι μεταξύ των προσκεκλημένων ομιλητών σε εκδήλωση που διοργανώνει η πρωτοβουλία “Σβήστε Τους/ Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Νέων Χαλανδρίου” στην κεντρική πλατεία Χαλανδρίου.

22/7/2014: Ο Σύλλογος Ιντιφάντα μαζί με άλλες συλλογικότητες καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα και πορεία προς τα γραφεία της Ε.Ε. (η οποία φτάνει τελικά μέχρι την Πρεσβεία των ΗΠΑ), ενάντια στις συνεχιζόμενες σφαγές στη Λωρίδα της Γάζας.

25/7/2014: Ο Ανοιχτός Κοινωνικός Χώρος «σβούρα» στη Νίκαια, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ιντιφάντα, προβάλουν την ταινία «Inch’Allah» (Ανάμεσα…).

29 & 31/7/2014: Ο Ηριδανός (κοινωνικός χώρος των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ στον Κεραμεικό), σε συνεργασία με το Σύλλογο Ιντιφάντα, διοργανώνουν δύο προβολές της ταινίας «Πού να πετάξουν τα πουλιά;» στο Δημόσιο Σήμα και στο Γκάζι.

31/7/2014: Ο Σύλλογος Ιντιφάντα μαζί με άλλες συλλογικότητες καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα και πορεία προς τα γραφεία της Ε.Ε. (η οποία φτάνει τελικά μέχρι την Πρεσβεία των ΗΠΑ), ενάντια στις συνεχιζόμενες σφαγές στη Λωρίδα της Γάζας.

13/8/2014: Μέλος του Συλλόγου Ιντιφάντα είναι μεταξύ των προσκεκλημένων ομιλητών σε εκδήλωση που διοργανώνει η πρωτοβουλία Ηρακλείου «Ένα Καράβι για τη Γάζα».

20 & 21/8/2014: Μέλος του Συλλόγου Ιντιφάντα είναι κεντρικός καλεσμένος ομιλητής σε εκδήλωση που διοργανώνει η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Τρίπολης, ενώ την επομένη συμμετέχει και σε πορεία διαμαρτυρίας  που καταλήγει έξω από το γήπεδο του Αστέρα Τρίπολης, με αφορμή τον αγώνα με την Μακάμπι Τελ Αβίβ.

3/9/2014: Ο Σύλλογος Ιντιφάντα μαζί με άλλες συλλογικότητες καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης καθώς και σε μποϊκοτάζ των εκδηλώσεων του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ και της Πρεσβείας του Ισραήλ.

25/9/2014: Μελος του Συλλόγου Ιντιφάντα είναι ο καλεσμένος ομιλητής σε εκδήλωση-συζήτηση με θέμα μποϊκοτάζ στο ισραηλινό απαρτχάιντ, που διοργανώνει στο Ρέθυμνο η τοπική Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό.

26/9/2014: Μελος του Συλλόγου Ιντιφάντα είναι ο καλεσμένος ομιλητής σε εκδήλωση-συζήτηση με θέμα μποϊκοτάζ στο ισραηλινό απαρτχάιντ, που διοργανώνει στα Χανιά το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών.

21/10/2014: Ο Σύλλογος Ιντιφάντα μαζί με άλλες συλλογικότητες, ως ανταπόκριση στο κάλεσμα της Καμπάνιας για την Απελευθέρωση του Άχμεντ Σααντάτ, για δράσεις αλληλεγγύης από τις 17 έως τις 25 Οκτωβρίου, καλεί σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους, στην Πλατεία Συντάγματος.

7-8/11/2014: Ο Σύλλογος Ιντιφάντα διοργανώνει δύο συζητήσεις, σε Αθήνα και Πάτρα, με καλεσμένο τον Ισραηλινό αναλυτή και ακτιβιστή Σέρτζιο Γιάχνι, και θέμα «Ισραήλ: Δημοκρατία ή κράτος Απαρτχάιντ».

29/11/2014: Μέλος του Συλλόγου Ιντιφάντα απευθύνει χαιρετισμό στην εκδήλωση του Δήμου Βύρωνα στον Δημοτικό Κινηματογράφο “Νέα Ελβετία” (πρώην “Λουίζα”), κατά την οποία η ερασιτεχνική θεατρική ομάδα “Οι Απόφοιτοι” παρουσίασε τις εμπειρίες των παιδιών της Γάζας που βίωσαν τη φρίκη του πολέμου στη χώρα τους, δραματοποιώντας το έργο “Μονόλογοι από τη Γάζα”, σε σκηνοθεσία Χάρη Αρώνη.

10/12/2014: Μέλος του Συλλόγου Ιντιφάντα διακόπτει την ομιλία της Ισραηλινής πρέσβειρας, υψώνοντας παλαιστινιακή σημαία και φωνάζοντας συνθήματα, κατά την εκδήλωση έναρξης του φεστιβάλ ισραηλινού κινηματογράφου που διοργανώνει Πρεσβεία του Ισραήλ, στο ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης». Άνδρες της ασφάλειας της Ισραηλινής Πρεσβείας απομακρύνουν και κακοποιούν το μέλος του Συλλόγου Ιντιφάντα, πριν τον παραλάβουν Έλληνες αστυνομικοί και τον οδηγήσουν στο αστυνομικό τμήμα Πετραλώνων.

28/12/2014: Μέλος του Συλλόγου Ιντιφάντα είναι καλεσμένος ομιλητής στη συζήτηση μετά την προβολή της ταινίας «Τα παιδιά της Άρνα» που διοργανώνει η κινηματογραφική ομάδα του αυτοδιαχειριζόμενου κοινωνικού χώρου Pasamontaña, στον Κορυδαλλό.

2015

25/2/2015: Ο Σύλλογος Ιντιφάντα στηρίζει την κινητοποίηση έξω από τη γαλλική πρεσβεία, για την απελευθέρωση του Ζορζ Ιμπραχίμ Αμπντάλα που καλείται από συλλογικότητες όπως η Δικτύωση Αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση και η Συνέλευση Αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους, τους φυλακισμένους και διωκόμενους αγωνιστές.

H δράση του Συλλόγου τερματίστηκε τον Απρίλιο του 2016. Τα χρήματα που υπήρχαν στο ταμείο του Συλλόγου Ιντιφάντα δόθηκαν στο Addameer.

Στον ιστότοπο www.intifada.gr και στο ιστολόγιο www.intifadagr.wordpress.com υπάρχει αρχειακό υλικό.

Σχολιάστε