Στην τέταρτη βδομάδα απεργίας πείνας η Λίναν Αμπού Γκούλμα

Στην τέταρτη εβδομάδα απεργίας πείνας μπήκε η Λίναν Αμπού Γκούλμα στις φυλακές Χασαρόν ζητώντας να της επιτραπεί να δει την αδερφή της Ταγκρίντ επίσης κρατούμενη αλλά στην φυλακή Damon. Σύμφωνα με το δικηγόρο της, οι Ισραηλινοί την πιέζουν να σταματήσει την απεργία πείνας ιδιαίτερα μετά που άρχισε να κάνει εμετούς και να υποφέρει από οξείς πόνους. Παίζουν με τα νεύρα της και την έχουν εξαπατήσει αρκετές φορές λέγοντας ότι θα της επιτρέψουν να μείνει με την αδερφή της. Πριν από δύο μήνες περίπου είχε ξαναξεκινήσει απεργία πείνας με το ίδιο αίτημα, στην οποία είχε συμμετάσχει για συμπαράσταση άλλη μια Παλαιστίνια κρατούμενη, και είχε σταματήσει μετά από υποσχέσεις ότι αυτό θα εξεταζόταν.

Η Λίναν Αμπού Γκούλμα είναι χήρα του μάρτυρα Αμτζάντ Μλεϊτάτ, που είχε δολοφονηθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής στη Νάμπλους. Η Λιναν είχε κρατηθεί για έξι χρόνια στις ισραηλινές φυλακές. Ήταν μια από τις περίπου 20 Παλαιστίνιες κρατούμενες που είχαν αφεθεί ελεύθερες τον Οκτώβριο του 2009 ως αντάλλαγμα για ένα βίντεο του αιχμάλωτου Ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ, που είχε δοθεί από τη Χαμάς και έδειχνε ότι αυτός ήταν καλά στην υγεία του. Όμως τον Απρίλιο του 2010 οι Ισραηλινές Δυνάμεις Κατοχής ξανασυνέλαβαν την Λίναν και την έθεσαν σε «διοικητική κράτηση».

Εκτός από την αδερφή της Ταγκρίντ, φυλακισμένος βρίσκεται και ο αδερφός της Άχεντ Αμπού Γκούλμα, καταδικασμένος σε ισόβια, κατηγορούμενος από τις ισραηλινές αρχές κατοχής ως ηγέτης στη Δυτική Όχθη, των Ταξιαρχιών Αμπού Άλι Μούσταφα, ένοπλης πτέρυγας του PFLP. Ο Άχεντ Αμπού Γκούλμα είχε απαχθεί,  από τους Ισραηλινούς, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του PFLP Αχμέντ Σααντάτ, από τις παλαιστινιακές φυλακές της Ιεριχούς, (τις οποίες υποτίθεται ότι φύλαγαν έπειτα από συμφωνία, αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις) τον Μάρτιο του 2006. Από τον Ιανουάριο του 2010 βρίσκεται σε απομόνωση και χωρίς να του επιτρέπονται επισκέψεις συγγενών. Μαζί με άλλον έναν κρατούμενο τον Σεϊχη Τζαμπάλ Αμπού Αλ Χάτζα, που βρίσκεται σε απομόνωση επί χρόνια, είχαν κάνει στα τέλη Νοέμβρη απεργία πείνας διεκδικώντας τα δικαιώματά τους ως κρατούμενοι.

Πηγή: άρθρα αναδημοσιευμένα στο http://palestinianprisoners.blogspot.com/

Σχολιάστε