Το Ισραηλινό Απαρτχάιντ σε όλο του το μεγαλείο: κατεδάφισαν ολόκληρο χωριό

Το Ισραηλινό Απαρτχάιντ επέδειξε το πραγματικό του πρόσωπο σχετικά με τις ρατσιστικές πολιτικές που εφαρμόζει εντός των εδαφών που καταλήφθηκαν το 1948. Οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής κατέστρεψαν ολοσχερώς το χωριό Αλ Αρακίμπ στην έρημο Νάκαμπ (Νεγκέβ). Περισσότεροι από 1000 αστυνομικοί επέδραμαν με μπουλντόζες και ελικόπτερα, στις 4.30 τα ξημερώματα. Αφού ξυλοκόπησαν τους Βεδουίνους κατοίκους και συνέλαβαν αλλά αργότερα άφησαν ελεύθερους, τρεις από τους δεκάδες Ισραηλινούς ακτιβιστές που τους υποστηρίζουν, μετέφεραν υπάρχοντα των κατοίκων σε κοντέινερς και στη συνέχεια γκρέμισαν σπίτια (τουλάχιστον 30) και χειμαδιά (συνολικά αναφέρονται 45 γκρεμισμένες κατασκευές) ενώ κατέστρεψαν ελαιόδεντρα και οπωροκηπευτικά. 300 Βεδουίνοι Παλαιστίνιοι έμειναν άστεγοι και απομακρύνθηκαν, ανάμεσά τους 200 παιδιά. Στην περιοχή πρόκειται να δημιουργηθεί δάσος που χρηματοδοτείται από το Εβραϊκό Εθνικό Ταμείο (Jewish National Fund – JNF) παρά το γεγονός ότι οι κάτοικοι έχουν κερδίσει δίκη που αποδεικνύει την κυριότητα της γης και ανατρέπει προηγούμενη απόφαση κατεδάφισης. (σύμφωνα με άλλες πηγές η τελική έκβαση της υπόθεσης ακόμα εκκρεμεί στο δικαστήριο της Μπερσέμπα).

Οι κάτοικοι είχαν εκδιωχθεί το 1951, αλλά επέστρεψαν λίγο μετά. Δεν πρόκειται ούτε για καταληψίες ούτε για εισβολείς. Προϋπήρχαν της ίδρυσης του κράτους του Ισραήλ το 1948.

Η Χαμάς καταδίκασε την ενέργεια ως παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων και των δικαιωμάτων αθώων πολιτών και επεσήμανε την ομοιότητα με τις κατεδαφίσεις σπιτιών στην κατεχόμενη Αν. Ιερουσαλήμ και περιοχές κοντά σε παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς στη Δυτική Όχθη.

«Η κατοχή συνεχίζει την καταστροφή Παλαιστινιακών χωριών στην Νεγκέβ για πάνω από 40 χρόνια», δήλωσε εκπρόσωπός της.

Ας σημειωθεί ότι ανάμεσα στους πρόσφυγες του 1948 που κατέφυγαν στη Λωρίδα της Γάζας, υπήρχαν και πολλοί από τη Νεγκέβ.

Ακτιβιστές κατηγόρησαν τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου ότι με δηλώσεις του την παραμονή, είχε στοχοποιήσει τους κατοίκους της Νεγκέβ προμηνύοντας την εκδίωξή τους για να «εβραιοποιηθεί» η περιοχή.

Οι μισοί από τους περίπου 155.000 Βεδουίνους στο Ισραήλ μένουν σε «μη αναγνωρισμένα» χωριά και δεν έχουν πρόσβαση σε δημοτικές ή κυβερνητικές χρηματοδοτήσεις ή βοήθεια. Οι Βεδουίνοι αποτελούν περίπου το 12% του παλαιστινιακού πληθυσμού στο ισραηλινό απαρτχάιντ (εντός των περιοχών που καταλήφθηκαν το 1948). Ο παλαιστινιακός πληθυσμός με τη σειρά του αποτελεί το 20% των πολιτών του κράτους του Ισραήλ.

Πηγές: Maan, Al Jazeera, Negev coexistence Forum



Σχολιάστε