Σύλληψη Παλαιστίνιου βουλευτή της Χαμάς από τις Ισραηλινές Δυνάμεις Κατοχής

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Κατοχής (ΙΔΚ) επέδραμαν στο σπίτι του Παλαιστίνιου βουλευτή του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου, Χάτεμ Κουφάισα, νοτίως της πόλης του Αλ Χαλίλ (Χεβρώνα) πριν τα ξημερώματα της Δευτέρας και τον απήγαγαν. Τα μέλη της οικογένειάς του είπαν ότι μια μονάδα των ΙΔΚ περικύκλωσε το σπίτι στη 1.00 μετά τα μεσάνυχτα και τον «συνέλαβε» αφού πρώτα τον άφησε να αλλάξει ρούχα.

Οι Ισραηλινές Αρχές Κατοχής είχαν αφήσει ελεύθερο τον βουλευτή τον Νοέμβριο του 2009 μετά από περισσότερο από ενάμιση χρόνο σε διοικητική κράτηση. Ο Κουφάισα είχε συλληφθεί τρεις φορές από τις ΙΔΚ κατά τη διάρκεια της παρούσας βουλευτικής του θητείας και έχει περάσει πάνω από 100 μήνες (!)  συνολικά στη φυλακή, το μεγαλύτερο διάστημα υπό διοικητική κράτηση, χωρίς δίκη ή καν απαγγελία κατηγοριών. Σύμφωνα με την Οργάνωση Υποστήριξης Κρατουμένων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Addameer, o Κουφάισα έχει συλληφθεί συνολικά άλλες 5 φορές στο παρελθόν. Ο Χάτεμ Κουφάισα εκλέχτηκε το 2006 με το Μπλοκ Αλλαγής και Μεταρρύθμισης, της Χαμάς, κάνοντας προεκλογική εκστρατεία μέσα από το κελί του. 31 κρατούμενοι είχαν βάλει τότε υποψηφιότητα και είχαν εκλεγεί οι 15.

Επίσης ήταν ένας από τους 400 ακτιβιστές που το Ισραήλ απέλασε στο Marj Al-Zuhur στο νότιο Λίβανο, τον Δεκέμβρη του 1992. Μετά την επιστροφή του στη Δυτική Όχθ το 1993 έγραψε για την εμπειρία του στην εξορία σε μια σειρά άρθρων στην εφημερίδα Αλ Κουντς. Ήθελε να εκδόσει απομνημονεύματα αλλά το χειρόγραφο κατασχέθηκε από τους δεσμοφύλακές του.
Ο αδερφός του Σούμπχι είχε γίνει στόχος τόσο της Παλαιστινιακής Αρχής στη Ραμάλα όσο και των ΙΔΚ. Ο Σούμπχι κρατείται επίσης στην ισραηλινή φυλακή Οφέρ από τα μέσα Σεπτέμβρη, υπό τρίμηνη διοικητική κράτηση.

 

Εκτός από τον Κουφάισα συνελήφθη και ο Παλαιστίνιος δημοσιογράφος Ραέντ Ας Σαρίφ, που εργάζεται σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό του Αλ Χαλίλ (Χεβρώνας).

Έξι βουλευτές της Χαμάς είναι υπό κράτηση, μετέδωσε τη Δευτέρα το πρακτορείο Μαάν. [δεν διευκρινίζεται αν σε αυτόν τον αριθμό περιλαμβάνεται και ο Κουφάισα ή όχι]

Πάντως την Τρίτη, οι ισραηλινές αρχές άφησαν ελεύθερο έναν άλλο βουλευτή της Χαμάς, τον Αλι Ρουμανίν από την Ιεριχώ, έπειτα από 54 μήνες στη φυλακή. Είχε συλληφθεί μαζί με άλλους 44 βουλευτές ως αντίποινα για την αιχμαλωσία του Ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάτ Σαλίτ το 2006.

 

Πηγές: PIC, Maan, PIC, Maan

 

Ένα Σχόλιο

  1. […] Σε 6 μήνες διοικητική κράτηση καταδικάσθηκε τελικά ο Παλαιστίνιος βουλευτής της Χαμάς Hatem Qufaisha. Περισσότερα για την υπόθεσή του δείτε εδώ […]

Σχολιάστε