Απόφαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Ένα βήμα προς τη δικαιοσύνη για τα θύματα της σύγκρουσης της Γάζας

Κοινό Δελτίο Τύπου

Ημερομηνία: 25 Μαρτίου 2011

Α.Α.: 129/2011

Ως Παλαιστινιακές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καλωσορίζουμε τη σημερινή υιοθέτηση της απόφασης του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών που προωθεί την υπόθεση της δικαιοσύνης για τα θύματα της επίθεσης του Ισραήλ τον Δεκέμβριο του 2008 – Ιανουάριο του 2009 στη Λωρίδα της Γάζας. Η απόφαση ανοίγει το δρόμο για την προσφυγή σε μηχανισμούς διεθνούς δικαιοσύνης συνιστώντας ότι η αναφορά της Αποστολής Διερεύνησης των Γεγονότων των Ηνωμένων Εθνών για τη σύγκρουση της Γάζας θα πρέπει να αποσταλεί στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για περαιτέρω δράση, συμπεριλαμβανομένης της υποβολής στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για μια παραπομπή (σύμφωνα με το Κεφαλαίο 7 – ΣτΜ του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ) στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Επαινούμε τα Κράτη που υποστήριξαν το κάλεσμά μας για δικαιοσύνη και τις προσπάθειες της Παλαιστινιακής Αποστολής στη Γενεύη για την επίτευξη αυτού του τόσο αναγκαίου αποτελέσματος. Την ιδία στιγμή λυπούμαστε που η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) επέδειξε ανικανότητα να πάρει μια σθεναρή θέση στην υποστήριξη της δικαιοσύνης για τα θύματα της «Επιχείρησης Χυτό Μολύβι». Αυτή η στάση έρχεται σε αντίθεση με τις αξίες που η ίδια η ΕΕ δηλώνει, και φανερώνει μια περιφρόνηση για την οικουμενικότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ισονομία στην εφαρμογή του νόμου.

Η απόφαση αναγνωρίζει ότι οι εσωτερικοί μηχανισμοί απέτυχαν στο να αποδώσουν δικαιοσύνη στα θύματα και καλωσορίζει την έκθεση της Επιτροπής Ανεξάρτητων Εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ. Αυτό είναι σύμφωνο με την κρίση μας ότι το Ισραήλ έχει υπάρξει απρόθυμο να διεξάγει γνήσιες έρευνες και ότι οι παλαιστινιακές αρχές, παρά κάποιες αξιοσημείωτες προσπάθειες, απέτυχαν στο να αποδώσουν δικαιοσύνη. Επιπλέον το Ισραήλ, που επίσης αρνήθηκε να ανταποκριθεί στα αιτήματα του ΟΗΕ για συνεργασία, έχει ένα σταθερό ιστορικό προβληματικών ερευνών, όπως αποδεικνύεται από τα πρόσφατα συμπεράσματα της ανεξάρτητης επιτροπής ερευνών για τη δολοφονία του Σάλαχ Σεχαντέζ το 2002. Υπό το φως των παραπάνω, είναι επιτακτική η επείγουσα προσφυγή στους διεθνείς μηχανισμούς ποινική δικαιοσύνης.

Μέχρι σήμερα, οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπήρξαν ανεπαρκείς στο να αποκαταστήσουν σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη. Τώρα εναπόκειται στη Γενική Συνέλευση να διασφαλίσει ότι θα αναληφθεί περαιτέρω δράση μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας και στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να διασφαλίσει δικαιοσύνη για τα θύματα και λογοδοσία για τους αυτουργούς των διεθνών εγκλημάτων.

Σταθερά βήματα προς τη λογοδοσία είναι τώρα πιο κρίσιμα από ποτέ για να σταματήσουν την κλιμάκωση της βίας που φαίνεται από τα πρόσφατα γεγονότα στα ΚΠΕ. Η διεθνής κοινότητα Κρατών έχει υποχρέωση να καταστήσει όλους τους αυτουργούς σοβαρών παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου, υπόλογους για να αποτρέψει περαιτέρω βία εναντίον αθώων αμάχων.

Addameer Prisoners’ Support and Human Rights Association

Aldameer Association for Human Rights

Al-Haq

Al-Mezan Center for Human Rights

Badil Resource Center for Palestinian Residency and Refugee Rights

Defence for Children International – Palestine Section

Ensan Center for Human Rights and Democracy

Jerusalem Center for Legal Aid and Human Rights

Ramallah Center for Human Rights Studies

Women’s Centre for Legal Aid and Counselling

The Civic Coalition for Defending Palestinians’ Rights in Jerusalem

Πηγή: Al Mezan

Σχολιάστε