Νέα για Παλαιστίνιους κρατούμενους-ες

Απεργία πείνας σε 5 φυλακές

Παλαιστίνιοι κρατούμενοι σε 5 ισραηλινές φυλακές (Νάφχα, Ρεϊμόν, Έτσελ, Άσκελον και σε μέρος της Νεγκέβ), ξεκίνησαν απεργία πείνας στις 28 Μαρτίου διαμαρτυρόμενοι για την απάνθρωπη μεταχείριση και σε αλληλεγγύη στους Αχμέντ Σααντάτ και Αμπάς Αλ Σαγιάντ, ο οποίος είχε ήδη συμπληρώσει 20 μέρες απεργίας πείνας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Palestinian Prisoners Club οι κρατούμενοι σταμάτησαν να λαμβάνουν γεύματα διαμαρτυρόμενοι για διάφορες ισραηλινές ενέργειες συμπεριλαμβανομένου του εξευτελισμού των οικογενειών τους κατά τη διάρκεια των επισκέψεων, της πρακτικής της απομόνωσης και τη γενικότερη έλλειψη ανταπόκρισης της Ισραηλινής Υπηρεσίας Φυλακών στα αιτήματά τους.

 

Πηγές: PNN , Maan

 

Παλαιστίνιος βουλευτής συνελήφθη στη Χεβρώνα

 

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Κατοχής συνέλαβαν τον Παλαιστίνιο βουλευτή Μουχάμαντ Μάχερ Μπάντερ μετά από επιδρομή στο σπίτι του. Ήταν ανάμεσα στους βουλευτές της Χαμάς που είχαν ξανασυλληφθεί το 2006 μετά την αιχμαλωσία του Ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ.

Άλλα τρία άτομα μεταξύ των οποίων και ένας 16χρονος συνελήφθησαν στο Μπέιτ Ούμαρ, κοντά στη Χεβρώνα.

 

Πηγή: Maan

 

Παράλυτος κρατούμενος μπήκε στον 22ο χρόνο κράτησης

 

Ένας Παλαιστίνιος κρατούμενος που έχει μείνει παράλυτος εδώ και τρία χρόνια, μπήκε στον 22ο χρόνο κράτησής του σε ισραηλινές φυλακές, σύμφωνα με το Υπουργείο Κρατουμένων της Γάζας. Ο Ιμπραχίμ Μασάαλ, 47 ετών, από την Ιερουσαλήμ, συνελήφθη από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής το 1990, όταν ήταν 25 ετών. Κατηγορήθηκε για οπλοκατοχή και κατασκευή όπλων για τους παλαιστίνιους μαχητές της αντίστασης. Είναι καρδιοπαθής και έχει μείνει παράλυτος από το 2008. Οι ισραηλινές αρχές των φυλακών του επέτρεψαν να δει γιατρό, αλλά δεν του ειπώθηκε κάτι για την κατάστασή του, σύμφωνα με τη δήλωση του παλαιστινιακού υπουργείου.

 

Πηγή: Maan

 

Εκκλήσεις για κρατούμενους

 

Ο Διευθυντής του Κέντρου για την Υπεράσπιση των ελευθεριών και των πολιτικών δικαιωμάτων «Χουριγιάτ», ο Χίλμι Αλ Άρατζ, δήλωσε ότι η ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών Σαμπάκ, είναι υπεύθυνη για τη ζωή του 27χρονου Χάιθαμ Σαλχιέχ, που κρατείται από τις 6 Νοεμβρίου 2002 στη φυλακή της Μπεερσέμπα, καταδικασμένος σε δις ισόβια και τρία χρόνια. Κατηγόρησε τους Ισραηλινούς ότι του έχουν δώσει φάρμακα που αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό του σύστημα. Δεκάδες συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της Ραμάλας, την Αλ Μανάρα για να ζητήσουν την απελευθέρωσή του.

Η Εταιρία Κρατουμένων στη Ραμάλα αναφέρθηκε στην περίπτωση του Άχεντ Αμπού Γκέλμα που κρατείται εδώ και πάνω από ένα χρόνο στην απομόνωση, κάτι που σύμφωνα με τη σύζυγό του ανανεώθηκε και για έναν χρόνο ακόμα.

Το Κέντρο Παλαιστινίων Κρατουμένων στο Τουμπάς έκανε έκκληση για τη ζωή του κρατούμενου Χάλεντ Αλ Σαουίς, που υποφέρει από παράλυση. Εκτίει ισόβια κάθειρξη στη φυλακή Αλ Ράμλα και σύμφωνα με το κέντρο η υγεία του είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Κάπου 7000 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι παρέμεναν στις ισραηλινές φυλακές το 2010.

 

Πηγή: Maan

 

 

Μητέρα κρατουμένου κάνει έκκληση να σωθεί η όραση του γιού της

 

Ο Ιγιάντ Νάσερ έχασε ένα από τα μάτια του μετά από βασανιστήρια που υπέστη από δεσμοφύλακες στο κέντρο κράτησης του Άσκελον, δήλωσε η μητέρα του. Κινδυνεύει να χάσει και το άλλο του μάτι και απαιτείται επείγουσα ιατρική περίθαλψη. Ενώ πάσχει και από διαταραχές στο πάγκρεας. Ο Νάσερ συνελήφθη από τις ισραηλινές αρχές το 2001 και καταδικάστηκε σε 30 χρόνια φυλακή. Ο Υπουργός Κρατουμένων της Παλαιστινιακής Αρχής στη Δυτική Όχθη, Ίσα Καράκε, επισκέφτηκε τους γονείς του Νάσερ και υποσχέθηκε να παρακολουθήσει την υπόθεσή του.

 

Πηγή: Maan

 

Πρώην κρατούμενη: «στηρίξτε τους ασθενείς κρατούμενους»

 

Μια Παλαιστίνια πρώην κρατούμενη, η 23χρονη Νάντα Ντερμπάς, που αποφυλακίστηκε στις 7/3 μετά από 4 χρόνια σε ισραηλινές φυλακές, κάλεσε σε υποστήριξη των χρόνια ασθενών κρατουμένων κατά τη διάρκεια υποδοχής της από τον Υπουργό Υποθέσεων Κρατουμένων της Παλαιστινιακής Αρχής στη Δυτική Όχθη, Ίσα Καράκε. 38 Παλαιστίνιες παραμένουν στις ισραηλινές φυλακές.

 

Πηγή: Maan

 

Το Ισραήλ καθυστερεί την απελευθέρωση κρατουμένων από τη Γάζα

 

Δύο Παλαιστίνιοι κρατούμενοι από την κεντρική Γάζα, ο Χισάμ Ατάλαχ Σαϊντ Ατάλαχ, που εξέτισε ποινή εξίμισι χρόνων και ο Ομάρ Σάλεμ Αατάουα Χατάμπ, που εξέτισε ποινή επτά χρόνων έπρεπε να είχαν απελευθερωθεί εδώ και ημέρες, αλλά το Ισραήλ έχει καθυστερήσει να το κάνει χωρίς να δώσει εξηγήσεις.

Άλλοι 5 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι από τη Λωρίδα της Γάζας, αναμένονταν να αφεθούν ελεύθεροι και να επιστρέψουν στα σπίτια τους την Τετάρτη 30/3.

689 κρατούμενοι από τη Γάζα παραμένουν στις ισραηλινές φυλακές, σύμφωνα με τον Ριγιάντ Αλ Ασκάρ, Υπουργό Υποθέσεων Κρατουμένων στη Λωρίδα της Γάζας.

 

Πηγή: Maan

 

Η Χαμάς κατηγορεί τον Νετανιάχου για το μπλοκάρισμα της ανταλλαγής κρατουμένων

 

Το Ισλαμικό Κίνημα Αντίστασης, η Χαμάς, εξέδωσε ανακοίνωση που κατηγορεί τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου ότι ενεργεί για να σαμποτάρει διεθνείς διαμεσολαβητικές προσπάθειες που αποσκοπούν στην πραγματοποίηση ανταλλαγής κρατουμένων. Δήλωσε ότι το Ισραήλ αρνείται να απελευθερώσει 100 κρατούμενους που έχουν οριστεί από την παλαιστινιακή αντίσταση ως μέρος μιας λίστας κάπου 450 κρατουμένων. Και ότι οι ισχυρισμοί του Νετανιάχου ότι η Χαμάς εμποδίζει την ανταλλαγή είναι για να παραπλανήσουν την ισραηλινή κοινή γνώμη και την οικογένεια του μοναδικού Ισραηλινού αιχμάλωτου στρατιώτη, Γκιλάντ Σαλίτ. Ο Νετανιάχου πρόσφατα ισχυρίστηκε ότι ο πραγματικός λόγος που εμποδίζει την ανταλλαγή είναι η στάση της Χαμάς που ζητά από το Ισραήλ να απελευθερώσει 150 ηγέτες των μαχητών, και να επιτρέψει την επιστροφή τους στα σπίτια τους αντί να απελαθούν. Ο Νετανιάχου ζητάει όλοι οι απελευθερωμένοι κρατούμενοι να σταλούν στη Γάζα ή να απελαθούν σε αραβικές χώρες.

 

Πηγή: IMEMC

 

Η Σιν Μπέτ «έκοψε» τα τηλέφωνα Παλαιστινίων κρατουμένων

 

Σύμφωνα με γράμμα Παλαιστινίων κρατουμένων, η Ισραηλινή Υπηρεσία Φυλακών φαίνεται να συμφώνησε με την γενική υπηρεσία πληροφοριών Σιν Μπέτ να «κόψει» τα κινητά τηλέφωνα των κρατουμένων. Η κίνηση έγινε καθώς οι ισραηλινές αρχές κατοχής επιχειρούν να απομονώσουν τους Παλαιστίνιους κρατούμενους από τον έξω κόσμο και να σκληρύνουν τους περιορισμούς. Η Σιν Μπέτ είχε παλαιότερα κάνει συμφωνία με εταιρία κινητής τηλεφωνίας για να «κόψει» δεκάδες κινητά τηλέφωνα που ανήκαν σε Παλαιστίνιους κρατούμενους. Οι κρατούμενοι έμαθαν για τη συμφωνία μετά τη διακοπή λειτουργίας των κινητών τους τις τελευταίες μέρες.

 

Πηγή: PIC

Νάμπλους: συμβολική δενδροφύτευση αλληλεγγύης στους κρατούμενους

 

Κάτοικοι της Νάμπλους φύτεψαν δέντρα στο όνομα Παλαιστινίων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές. Στη συμβολική δενδροφύτευση αλληλεγγύης συμμετείχαν γονείς των κρατουμένων, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρώην κρατούμενοι. Παραβρέθηκαν ο κυβερνήτης της Νάμπλους Τζιβρίν

 

Πηγή: Maan

 

Συγκεντρωτική πηγή ειδήσεων για Παλαιστίνιους κρατούμενους-ες:

http://palestinianprisoners.blogspot.com/

Σχολιάστε