Νεότερα για Παλαιστίνιους κρατούμενους-ες

Ο πιο παλιός πολιτικός κρατούμενος του κόσμου κρατείται από το Ισραήλ

Ο Ναέλ Μπαργούτι, που τη Δευτέρα μπήκε στον 34ο χρόνο κράτησής του, είναι ο παλαιότερος πολιτικός κρατούμενος στον κόσμο. Ο Μπαργούτι συνελήφθη στις 4 Απριλίου 1978 και καταδικάστηκε σε ισόβια για δραστηριότητες εναντίον της ισραηλινής κατοχής. Ο Μπαργούτι σε επιστολή του προς το Palestinian Prisoner’s Club (PPC) υπογράμμισε τη σημασία του τερματισμού του εσωτερικού διχασμού μεταξύ Φατάχ και Χαμάς. Κάλεσε επίσης για την απελευθέρωσή του ιδίου αλά και όλων των κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές και ιδιαίτερα των ασθενών και των μακροχρόνια κρατουμένων. Ο Μπαργούτι έχασε τους γονείς του κατά τη διάρκεια της κράτησής του. Στην αδερφή του έχει απαγορευτεί να τον επισκέπτεται εδώ και δυο χρόνια. Ο αδερφός του επίσης εκτίει ποινή φυλάκισης και βρίσκεται στη φυλακή για περισσότερα από 23 χρόνια.

Πηγή: Pal Telegraph

(ΣτΜ. ίσως ο Μπαργούτι δεν είναι ο πιό παλιός κρατούμενος στον κόσμο, πάντως σίγουρα είναι ένας από τους παλαιότερους).

Μονοήμερη συμβολική απεργία πείνας για καρκινοπαθή κρατούμενο

Παλαιστίνιοι κρατούμενοι σε ισραηλινές φυλακές προχώρησαν σε μονοήμερη συμβολική απεργία πείνας, σε αλληλεγγύη στον Άκραμ Μανσούρ που πάσχει από καρκίνο στον εγκέφαλο και δεν του παρέχεται κατάλληλη περίθαλψη. Ο Μανσούρ είναι ο τρίτος παλαιότερος Παλαιστίνιος κρατούμενος, και έχει περάσει πάνω από 30 χρόνια στις φυλακές, καταδικασμένος για φόνο στρατιώτη του οποίου το όπλο είχε αρπάξει.

Πηγές: Maan , PIC

100 συλλήψεις γυναικών στην Αουάρτα

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Κατοχής επέδραμαν την Πέμπτη το πρωί στην Αουάρτα συλλαμβάνοντας περισσότερες από 100 γυναίκες, υποτίθεται στα πλαίσια ερευνών για το φόνο οικογένειας εποίκων στον γειτονικό παράνομο εποικισμό Ιταμάρ, τον Μάρτιο. Είναι η 4η επιδρομή στο χωριό από τότε που συνέβη το φονικό στο Ιταμάρ, αλλά η πρώτη που ο στόχος είναι οι γυναίκες του χωριού. Κρατούμενοι από προηγούμενες επιδρομές υποβλήθηκαν σε έλεγχο DNA αλλά μέχρις στιγμής σε κανέναν δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Πηγή: Maan

Παράταση διοικητικής κράτησης Παλαιστίνιας κρατούμενης

Ισραηλινό δικαστήριο παρέτεινε τη διοικητική κράτηση της 38χρονης Κιφάχ Κουτάις, για άλλους 4 μήνες. Ο διευθυντής του Κέντρου Μελετών για Κρατουμένους Αλ Αχράρ, Φουάντ Αλ Χάφς, δήλωσε ότι ήταν η τρίτη φορά που ισραηλινό δικαστήριο παρέτεινε τη διοικητική κράτηση τους Κουτάις, μια ημέρα πριν την προγραμματισμένη για τις 5 Απριλίου, απελευθέρωσή της. Η Παλαιστίνια βρίσκεται στις φυλακές Χασαρόν από την 1/8/2010 και υποφέρει από προβλήματα στο κυκλοφοριακό, υπέρταση και άλλες ασθένειες. Έκανε έκκληση προς το Ευρωπαϊκό Δίκτυο υπεράσπισης Παλαιστινίων κρατουμένων να ρίξει φως στα βάσανα της κρατούμενης Κουτάις και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να διασφαλίσει την απελευθέρωσή της.

Πηγή: PIC

Έκθεση: το Ισραήλ έχει συλλάβει 204 ανήλικους το 2011

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Κατοχής έχουν συλλάβει 204 παιδιά από την αρχή του χρόνου σύμφωνα με έκθεση παλαιστινιακής οργάνωσης δικαιωμάτων. Τα περισσότερα από αυτά ξυλοκοπήθηκαν ή κακοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της σύλληψης. Η έκθεση εκδόθηκε τη Δευτέρα επ’ ευκαιρία της Ημέρας των Παλαιστινίων παιδιών. Η έκθεση δείχνει ότι 400 Παλαιστίνιοι ανήλικοι συνελήφθησαν στη Δυτική Όχθη το περασμένο έτος, και 350 παραμένουν υπό κράτηση. 218 παιδιά τραυματίστηκαν πέρυσι καθώς Ισραηλινοί στρατιώτες και έποικοι χρησιμοποίησαν σφαίρες και δακρυγόνα για να τους επιτεθούν. 20 παιδιά σκοτώθηκαν από στρατιώτες και εποίκους το 2010. 1500 έχουν σκοτωθεί και τουλάχιστον 5000 έχουν τραυματιστεί από την έναρξη της Ιντιφάντα του Αλ Άκσα. Το 95% των συλληφθέντων παιδιών ανάφεραν κακοποίηση, επιθέσεις, βασανιστήρια και εξευτελισμό κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων που έλαβαν χώρα σε ισραηλινούς εποικισμούς. Πολλά από αυτά πιέστηκαν και βασανίστηκαν να ομολογήσουν και να υπογράψουν χαρτιά στην εβραϊκή γλώσσα την οποία δε καταλαβαίνουν και στη συνέχεια διώχθηκαν σε αυτή τη βάση. 65 παιδιά, μετά την απελευθέρωσή τους, τέθηκαν υπό κατ’ οίκον περιορισμό στην Ιερουσαλήμ, από 1 έως 6 μήνες. Επίσης τους επιβλήθηκαν πρόστιμα και τους απαγορεύτηκε να πάνε σχολείο ή να λάβουν ιατρική περίθαλψη. Σε άλλα παιδιά απαγορεύτηκε η πρόσβαση στα σπίτια τους στο Σιλουάν της Ιερουσαλήμ και εξαναγκάστηκαν να ζουν σε άλλες τοποθεσίες της Δυτικής Όχθης. Αυτή ήταν η περίπτωση 20 παιδιών ενώ άλλα παρέμειναν υπό κράτηση μέχρι οι οικογένειές τους να βρουν κατάλληλα σπίτια σε άλλα μέρη της Δυτικής Όχθης για να τα στείλουν. Σύμφωνα με το Σύλλογο Παλαιστινίων Κρατουμένων, οι Ισραηλινοί έχουν συλλάβει 140 παιδιά στο Αλ Χαλίλ το 2010 και 50 από την αρχή της χρονιάς.

Πηγή: PIC

Αφέθηκε ελεύθερος 16χρονος καρκινοπαθής

Οι ισραηλινές αρχές άφησαν τη Δευτέρα ελεύθερο έναν κρατούμενο Παλαιστίνιο έφηβο στον οποίο έχει διαγνωσθεί καρκίνος. Ο Μουσταφά Σεχάμπ Αμπντούλ-Γουαχάντ, 16 ετών, συνελήφθη από τις Ισραηλινές Δυνάμεις Κατοχής το Φεβρουάριο. Γιατροί είπαν ότι κακοήθεις όγκοι στο στήθος του μεγάλωσαν κατά τη διάρκεια της κράτησής του επί 55 μέρες, στη φυλακή Οφέρ, μια στρατιωτική βάση κοντά στη Ραμάλα. Ο Αμπντούλ-Γουαχάντ, από το χωριό Αμπουέιν βόρεια της Ραμάλα, κατηγορήθηκε ότι πέταγε πέτρες σε Ισραηλινούς εποίκους.

Δικηγόροι υπέβαλλαν επείγον αίτημα για την απελευθέρωσή του στα ισραηλινά δικαστήρια στη βάση της ασθένειάς του (καρκίνος) και της ανάγκης του για ιατρική περίθαλψη. Αμέσως μετά την απελευθέρωσή του, και αφού τον υποδέχτηκε ο Υπουργός για Υποθέσεις Κρατουμένων Ίσα Καράκε, μεταφέρθηκε για περίθαλψη στο νοσοκομείο Ας Σέιχ Ζαγιέντ στη Ραμάλα.

Η υπόθεση του 16χρονου είναι μια από τις πολλές παρόμοιες Παλαιστινίων κρατουμένων στους οποίους στερείται το θεμελιώδες δικαίωμα στην ιατρική περίθαλψη. Δεκάδες βρίσκονται στην απομόνωση και κάποιοι από αυτούς είναι σοβαρά ασθενείς και χρειάζονται επείγουσα ιατρική περίθαλψη. Σύμφωνα με το Σύλλογο Παλαιστινίων Κρατουμένων, 201 κρατούμενοι έχουν πεθάνει μέχρι σήμερα στις ισραηλινές φυλακές. Κάποιοι επειδή είχαν πυροβοληθεί πριν συλληφθούν, άλλοι από τα ακραία βασανιστήρια κατά την ανάκριση και άλλοι από ιατρική αμέλεια.

Πηγές: Maan , IMEMC

Οι Ισραηλινοί αποφυλακίζουν ασθενή Παλαιστίνιο κρατούμενο

Οι Ισραηλινές Αρχές άφησαν τη Δευτέρα ελεύθερο έναν Παλαιστίνιο που συνελήφθη πριν από ένα μήνα καθοδόν προς νοσοκομείο στο Ισραήλ. Ο Μάχντι Άτεφ Νάσερ, 21 ετών, από την πόλη Ντέιρ Αλ Μπάλαχ, συνελήφθη την 1η Μάρτη στο συνοριακό πέρασμα του Έρεζ, στα «σύνορα» Γάζας-Ισραήλ

Πηγή: Maan

Απαγγέλθηκαν κατηγορίες στον Αμπού Σίσι

Το ισραηλινό δικαστήριο στη Μπεερσέμπα απήγγειλε κατηγορίες στον απαχθέντα από την Ουκρανία, Παλαιστίνιο μηχανικό Ντιράρ Αμπού Σίσι, για αναβάθμιση του οπλοστασίου της Χαμάς. Η ισραηλινή εισαγγελία επέτρεψε τη δημοσίευση των κατηγοριών που περιλαμβάνουν τη βοήθεια προς τη Χαμάς να αυξήσει το βεληνεκές των αυτοσχέδιων ρουκετών της καθώς και της διατρητικής ικανότητάς τους απέναντι στα ισραηλινά τεθωρακισμένα οχήματα. Επίσης οι κατηγορίες περιλαμβάνουν συμμετοχή σε παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση και απόπειρα δολοφονίας και συνωμοσία για τη διάπραξη εγκλημάτων και την κατασκευή όπλων. Οι Ισραηλινοί ισχυρίζονται ότι ο Αμπού Σίσι έκανε χρήση των σπουδών του στην Ουκρανία για να αναλάβει τη μυστική εργασία του με τη Χαμάς πέραν της γνωστής του εργασίας ως διευθύνον στέλεχος στον ηλεκτρικό σταθμό της Γάζας. Και ότι βοήθησε τη Χαμάς να αυξήσει το βεληνεκές των ρουκετών από 6 σε 22 χιλιόμετρα και του ανατέθηκε από τη Χαμάς να ιδρύσει στρατιωτική ακαδημία για να εκπαιδεύσει τους διοικητές της ένοπλης πτέρυγάς της.

Σύμφωνα με το IMEMC η δικηγόρος του Αμπού Σίσι δήλωσε ότι αυτός έχει ομολογήσει αλλά ότι αυτές οι ομολογίες ήρθαν έπειτα από εξαναγκασμό που ισοδυναμεί με βασανιστήρια, αλλά ότι δε μπορεί να μπει σε λεπτομέρειες για τις ομολογίες λόγω της λογοκρισίας που έχει επιβληθεί για την υπόθεση.

Η αδερφή του Αμπού Σίσι, Σουζάν, δήλωσε ότι ο αδερφός της δεν είναι αναμεμιγμένος σε καμιά πολιτική παράταξη και ότι η εργασία του είναι ως διευθυντής στο μοναδικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Γάζα. Δήλωσε ότι πήρε αυτή τη θέση πριν την εκλογική νίκη της Χαμάς και μετά συνέχισε.

Πηγές: PIC , IMEMC

Οι κρατούμενοι της Χαμάς προετοιμάζονται για κινητοποιήσεις

Οι κρατούμενοι της Χαμάς σε ισραηλινές φυλακές είναι σε κατάσταση συναγερμού καθώς προετοιμάζονται να «δώσουν μάχη» που μπορεί να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή. Σύμφωνα με την ανώτατη επιτροπή της Χαμάς για τον αγώνα των κρατουμένων, αυτή έχει ετοιμάσει σχέδιο και καλεί τους κρατούμενους να δεσμευτούν σε αυτό. Το πρώτο βήμα θα είναι απεργία πείνας καταρχήν από περιορισμένο αριθμό κρατουμένων. Έχουν δοθεί οδηγίες στους κρατούμενους να κρατηθούν κοντοκουρεμένοι και να αλλάξουν τον τρόπο διατροφής τους προετοιμαζόμενοι για τη «μάχη».

Η επικοινωνία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα πρέπει να γίνεται μόνο από την επιτροπή που θα ανακοινώσει τα βήματα της διαμαρτυρίας και θα πληροφορήσει τη διοίκηση των φυλακών. Η επιτροπή θα αποφασίσει πότε θα αναληφθεί η δράση και πότε αυτή θα ανασταλεί.

Πηγή: PIC

Βάναυση μεταχείριση κρατουμένου κατήγγειλε Παλαιστίνιος βουλευτής

Τη βάναυση και απάνθρωπη μεταχείριση του Παλαιστίνιου κρατούμενου Οθμάν Γιούνις από την Ισραηλινή Υπηρεσία Φυλακών κατήγγειλε ο συντοπίτης του από την Καλκίλια, βουλευτής της Χαμάς, Ιμάντ Νοφάλ.

Σύμφωνα με το βουλευτή ο κρατούμενος κατήγγειλε στο δικηγόρο του Παλαιστινιακού Συλλόγου Κρατουμένων ότι 6 δεσμοφύλακες εισέβαλαν στο κελί του, τον έδεσαν και τον ξυλοκόπησαν αφού πρώτα τον έγδυσαν. Για αρκετές μέρες δε μπορούσε να μετακινηθεί από το κρεβάτι ούτε για να πάει στο μπάνιο εξαιτίας του πόνου. Επιπλέον η διοίκηση της φυλακής τοποθέτησε κάμερες που τον παρακολουθούν σε συνεχή βάση παρά τη σφοδρή αντίθεσή του.

Πηγή: PIC

Σχολιάστε