Το Σουδάν κατηγορεί το Ισραήλ για δολοφονίες 2 ατόμων

Ο Σουδανός Υπ. Εξ. Αλί Άχμαντ Κάρτι, κατηγόρησε την Τετάρτη το Ισραήλ ότι την προηγούμενη μέρα είχε πλήξει αυτοκίνητο στην ακτή της Ερυθράς Θάλασσας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άτομα. «Από εχθές έχουμε ενδείξεις ότι η επίθεση έγινε από το Ισραήλ. Είμαστε απολύτως βέβαιοι γι’ αυτό», δήλωσε ο Κάρτι.

Απαντώντας σε ερώτηση δήλωσε ότι δεν γνώριζε τις ταυτότητες των θυμάτων αλλά ότι επρόκειτο για απλούς Σουδανούς που ταξίδευαν από το αεροδρόμιο.

Ισραηλινές εφημερίδες μίλησαν για ισραηλινή επίθεση, χωρίς αυτό να επιβεβαιωθεί επισήμως απ’ την κυβέρνηση.

Το Μαάν επικαλούμενο Παλαιστίνιους αξιωματούχους ασφαλείας αναφέρει ότι ανάμεσα στα θύματα είναι και ο Παλαιστίνιος Αμπντούλ Λατίφ Ασκάρ και ότι επρόκειτο για άνθρωπο της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς υπεύθυνο για τον εξοπλισμό της. Ενώ πάντα σύμφωνα με το Μααν η αραβική εφημερίδα με έδρα το Λονδίνο Αλ Αραμπίγια μιλά για πολίτη Αραβικής χώρας αναμεμιγμένο σε λαθρεμπόριο όπλο.

Αντίθετα αξιωματούχος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς δήλωσε στην εφημερίδα Αλ Κουντς Αλ Άραμπι ότι «τα δύο θύματα δεν είναι Παλαιστίνιοι και δεν έχουν καμιά σχέση με τη Χαμάς».

Το 2009 παρόμοια επίθεση είχε γίνει σε κονβόι οχημάτων. Ισραηλινά μέσα μιλούσαν τότε για φορτηγά που μετέφεραν όπλα προς τη Γάζα, ενώ οι Σουδανοί είχαν πει ότι το κονβόι μετέφερε μετανάστες χωρίς χαρτιά προς την Αίγυπτο. Σύμφωνα με τη Χααρέτζ το Reuters μετέδωσε ότι τα επίσημα μέσα του Σουδάν μιλούσαν τότε για 119 νεκρούς.

Πηγές: Maan από AFP, Haaretz , Maan

Σχολιάστε