Και πάλι στη φυλακή ο Δρούζος αντιρρησίας συνείδησης Ατζουάντ Ζιντάν. Τουρκία: καταδίκη σε φυλάκιση Κούρδου αντιρρησία λόγω αλληλεγγύης σε Ισραηλινούς αντιρρησίες

Ο 19χρονος Παλαιστίνιος Δρούζος Ατζουάντ Ζιντάν καταδικάστηκε και πάλι στις 27 Φεβρουαρίου 2011 σε 1 μήνα φυλάκιση λόγω της άρνησής του να υπηρετήσει στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. Σε αντίθεση με τους περισσότερους Παλαιστίνιους ισραηλινής υπηκοότητας, οι Δρούζοι (άλλα και κάποιοι Βεδουίνοι) καλούνται να υπηρετήσουν στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. Όμως στις τάξεις των νεαρών Δρούζων έχει αρχίσει να αναπτύσσεται κίνημα αρνητών στράτευσης. Ο Ζιντάν δήλωσε στον τύπο ότι «η μοναξιά του κελιού της φυλακής είναι χίλιες φορές καλύτερη από το να σταθώ απέναντι στο λαό μου σκοπεύοντάς τον με ένα όπλο, ή να του επιβάλω απαγόρευση κυκλοφορίας». Επιπλέον ο Ατζουάντ δήλωσε την άρνησή του να φέρει όπλα ή να γίνει μέλος οποιασδήποτε στρατιωτικής δύναμης γενικά.

Ο Ζιντάν είχε ξαναφυλακιστεί από τις 30 Νοεμβρίου ως τις 9 Δεκεμβρίου 2010 και από τις 14 Δεκεμβρίου ως τις 30 Δεκεμβρίου. Ενώ σύμφωνα με την ισραηλινή οργάνωση New Profile, αυτή είναι η 6η φορά που φυλακίζεται, αφού έκτοτε συνέχισε να μπαινοβγαίνει στις φυλακές. Αναμένεται να αφεθεί ελεύθερος στις 25 Μαρτίου.

E-mail διαμαρτυρίας για τον Ζιντάν μπορείτε να στέλνετε στο:

http://wri-irg.org/node/12317

Στο μεταξύ, στις 3 Μαρτίου Τουρκικό εφετείο επικύρωσε την καταδίκη σε 5 μήνες φυλάκιση του Κούρδου αντιρρησία συνείδησης Χαλίλ Σαβντά λόγω δηλώσεών, το 2006, του υπέρ των Ισραηλινών αντιρρησιών συνείδησης του πολέμου του Λιβάνου, Ιτζίκ Σαμπάτ και Αμίρ Παστάρ. Το άρθρο 318 του τουρκικού στρατιωτικού ποινικού κώδικα περιορίζει την ελευθερία της έκφρασης, ποινικοποιώντας δηλώσεις κατά της στρατιωτικής θητείας και του στρατού. Τον Ιούνιο του 2010, σε μια παρόμοια περίπτωση, ο Σαβντά και άλλοι 3 Τούρκοι καταδικάστηκαν με τις ίδιες κατηγορίες, λόγω δήλωσης υποστήριξης σε Τούρκο αντιρρησία, τον Ενβέρ Αϊντεμίρ.

Η περίπτωση του Κούρδου Χαλίλ Σαβντά είναι αρκετά περίπλοκη. Συνελήφθη για πρώτη φορά σε ηλικία 19 ετών, βασανίστηκε, υπέστη πολυετείς φυλακίσεις αρχικά με κατηγορίες περί υποστήριξης και αργότερα περί συμμετοχής στο PKK. Στη συνέχεια έγινε αντιρρησίας συνείδησης, με αποτέλεσμα οι τουρκικές αρχές να συνεχίσουν να τον συλλαμβάνουν και να τον φυλακίζουν.

E-mail διαμαρτυρίας στις τουρκικές αρχές, μπορείτε να στείλετε από εδώ:

http://wri-irg.org/node/12315

Πηγές: WRI, New Profile, WRI

Ένα Σχόλιο

  1. […] Για τον Κούρδο αντιρρησία συνείδησης Χαλίλ Σαβντά έχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν. […]

Σχολιάστε