Νέα για παλαιστίνιους κρατούμενους-ες

Δηλώσεις του Γ.Γ. του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους κρατούμενους

 

Ο Μπαν Κι Μουν, Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κάλεσε να αντιμετωπιστούν επειγόντως τα δεινά των χιλιάδων Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές, λέγοντας ότι είναι ένα σημαντικό ζήτημα στην αναζήτηση μιας δίκαιης και μακροχρόνιας ειρήνης μεταξύ των δύο πλευρών. Όταν ένα χρόνο πριν είχε επισκεφθεί τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και το Ισραήλ είχε εκφράσει ανησυχίες για τους Παλαιστίνιους κρατούμενους και είχε καλέσει δημόσια το Ισραήλ να απελευθερώσει κρατουμένους όπως ζητούσε η Παλαιστινιακή Αρχή.

«Μια τέτοια απελευθέρωση θα εξυπηρετούσε ως ένα σημαντικό μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης», δήλωσε σε μήνυμά του προς τη Διεθνή Συνάντηση των Ηνωμένων Εθνών για το Ζήτημα της Παλαιστίνης στη Βιέννη. Κάπου 100 εκπρόσωποι κυβερνήσεων, κοινοβουλίων, διακυβερνητικών οργανισμών, δικηγόρων, της κοινωνίας των πολιτών και υπηρεσιών του ΟΗΕ συμμετέχουν στη διήμερη συνάντηση, θέμα της οποίας είναι «Το επείγον της αντιμετώπισης των δεινών των Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές και κέντρα κράτησης».  Στο μήνυμά του – που παραδόθηκε από τον Μάξουελ Γκέιλαρντ, Αναπληρωτή Ειδικό Συντονιστή του ΟΗΕ για την Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή και Ανθρωπιστικό Συντονιστή του ΟΗΕ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη – ο Μπαν Κι Μου δήλωσε ότι ο ΟΗΕ συνεχίζει να παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση όσων κρατούνται συμπεριλαμβανομένων κάπου 200 ανήλικων και 200 ατόμων υπό διοικητική κράτηση χωρίς δίκη. Σημείωσε επίσης με ανησυχία ότι εκλεγμένοι Παλαιστίνιοι εκπρόσωποι κρατούνται από το Ισραήλ και ακόμα και μετά την απελευθέρωσή τους, τρεις από την Ανατολική Ιερουσαλήμ είναι υπό την απειλή εξανγκαστικής μεταφοράς τους και διαμένουν στα κτίρια του ΟΗΕ, ενώ άλλος ένας απελάθηκε στη Ραμάλα. Επανέλαβε επίσης τις εκκλήσεις του ΟΗΕ για ανθρωπιστική πρόσβαση στον ισραηλινό αιχμάλωτο στρατιώτη Γκιλάτ Σαλίτ που κρατείται από Παλαιστίνιους μαχητές για πάνω από 4 χρόνια, και για την απελευθέρωσή του.

 

Πηγή: UN News Center

 

Ο μαχητής Αμπάς Αλ Σαγιέντ σε απεργία πείνας σε ισραηλινή φυλακή

 

Ο Αμπάς Αλ Σαγιέντ, διοικητής των Ταξιαρχιών Κασάμ στην Τουλκάρεμ, ο οποίος εκτίει ποινή 36 ισοβίων καθείρξεων στη φυλακή Ριμόν, αποφάσισε να ξεκινήσει απεργία πείνας διαμαρτυρόμενος για τις συνθήκες κράτησής του, δήλωσε η σύζυγός του. Σύμφωνα με την Ιχκλάς Αλ Σαγιέντ, ο Αμπάς τιμωρήθηκε από τις ισραηλινές αρχές μετά τις δηλώσεις του στο δορυφορικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, κατά τη διάρκεια ακρόασης σε εφετείο, δυο βδομάδες πριν. «Ο σύζυγός μου τέθηκε σε υπόγεια απομόνωση και οι ισραηλινοί δεσμοφύλακες κατέσχεσαν όλα τα αντικείμενά του, αφήνοντάς τον για κάποιες μέρες εκεί, πριν τον ξαναστείλουν σε απομόνωση στη φυλακή Ριμόν, όπου ήδη έχει περάσει ένα χρόνο σε απομόνωση. Αναγκάζοντάς τον να ξεκινήσει απεργία πείνας μέχρι να σταματήσει η απομόνωσή του». Έκανε έκκληση σε όλες τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και νομικά ιδρύματα να βοηθήσουν να σταματήσουν τα δεινά του συζύγου της και να πιέσουν τις ισραηλινές αρχές κατοχής να αφήσουν την οικογένειά του να τον επισκεφθεί, σημειώνοντας ότι του αρνούνται τις οικογενειακές επισκέψεις εδώ και πάνω από έναν χρόνο.

 

Πηγή: PIC

 

Σε διοικητική κράτηση ο βουλευτής Σαλχάμπ

 

Το δικαστήριο της Οφέρ καταδίκασε τον Παλαιστίνιο βουλευτή Δρ. Αζάμ Σαλχάμπ σε 6 μήνες διοικητική κράτηση, χωρίς την παρουσία του και του δικηγόρου του στο δικαστήριο, δήλωσε η οικογένειά του. Σύμφωνα με τους συγγενείς του οι ισραηλινές αρχές είπαν στον Σαλχάμπ κατά τη διάρκεια της κράτησής του στο Ετζιόν, ότι θα τον καταδικάσουν σε διοικητική κράτηση και δεν τον μετέφεραν στο Οφέρ για τη δίκη.

Ο βουλευτής είχε συλληφθεί μια εβδομάδα νωρίτερα καθοδόν προς το σπίτι του, επιστρέφοντας από τη Νάμπλους όπου είχε επισκεφθεί έναν φίλο του να τον συλλυπηθεί για το θάνατο του πατέρα του.

Οι Ισραηλινές αρχές έχουν το τελευταίο διάστημα ξανασυλλάβει 8 βουλευτές της Χαμάς που είχαν αφεθεί ελεύθεροι μετά από προηγούμενες διοικητικές κρατήσεις, και τους ξαναεπέβαλε αυτό το είδος κράτησης.

Η Διεθνής Καμπάνια για την Απελευθέρωση των Παλαιστινίων Βουλευτών από τις Ισραηλινές φυλακές κατήγγειλε την καταδίκη και κάλεσε τα κοινοβούλια όλου του κόσμου να θέσουν τέρμα στις ισραηλινές παραβιάσεις της βουλευτικής ασυλίας των Παλαιστινίων Βουλευτών και να επιβάλλουν στο Ισραήλ να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

Πηγή: PIC

 

Έβγαλαν τους κρατούμενους στο κρύο στη φυλακή Ετζιόν

 

Ο βουλευτής Δρ. Αζάμ Σαλχάμπ μέσω δικηγόρου που δουλεύει για την Palestinian Prisoners Society (PPS), κατήγγειλε ότι η διοίκηση της φυλακής Ετζιόν ανάγκασε τους παλαιστίνιους κρατούμενους να παραμείνουν έξω στο κρύο φορώντας τα εσώρουχά τους, τιμωρώντας τους έτσι επειδή αρνήθηκαν να φάνε το βραδινό τους. Οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι εκεί είχαν πρόσφατα ανακοινώσει μια απεργία πείνας διαμαρτυρόμενοι για την απάνθρωπη μεταχείριση σε αυτήν τη φυλακή, ιδιαίτερα την άρνηση της διοίκησης των φυλακών να τους προμηθεύσει κουβέρτες και ρούχα και την απαράδεκτη ποσότητα και ποιότητα του φαγητού.

Η PPS κατήγγειλε επίσης ότι οι συνθήκες στην φυλακή Νάφχα στην έρημο είναι εξαιρετικά σκληρές και ότι η διοίκηση των φυλακών συνεχίζει να τιμωρεί τους κρατούμενους με ελέγχους όπου τους γδύνει, με αιφνιδιαστικές επιδρομές στα κελιά και με άρνηση παροχής περίθαλψης σε ασθενείς κρατουμένους.

Η PPS έδωσε έμφαση στη δήλωσή της στο γεγονός ότι πολλοί κρατούμενοι χρειάζονται άμεση ιατρική περίθαλψη, κάποιοι περιμένουν για χρόνια και η κατάστασή τους χειροτερεύει μέρα με τη μέρα.

 

Πηγή: PIC

 

133 Παλαιστίνιοι κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές για πάνω από 20 χρόνια

 

Το Υπουργείο Κρατουμένων στη Γάζα μετέδωσε ότι ο αριθμός των Παλαιστινίων που κρατούνται στις φυλακές για πάνω από δύο δεκαετίες έφτασε τους 133. Ο 39χρονος Ιμάντ Αλ Μάσρι εισήλθε στον 21ο χρόνο κάθειρξης. Ο Αλ Μάσρι από το Τουμπάς, συνελήφθη τον Μάρτιο του 1991 και καταδικάστηκε σε ισόβια. Βρίσκεται σε απομόνωση στη φυλακή Ραμόν, για πάνω από επτά μήνες. Πάσχει επί χρόνια από οξείς πόνους στην πλάτη και πονοκεφάλους αλλά οι ισραηλινές αρχές φυλακών του έχουν αρνηθεί την περίθαλψη. Μετά από πολλά αιτήματα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο των φυλακών για ακτινογραφίες αλλά ποτέ δεν του δόθηκαν τα αποτελέσματα ή δεν του παρασχέθηκε περίθαλψη. Δεν επιτρέπουν στους συγγενείς του να τον επισκεφθούν και η μητέρα του πέθανε πρόσφατα χωρίς να μπορέσει να τον δει. Ο πατέρας του είναι σοβαρά άρρωστος αλλά οι ισραηλινές αρχές αρνούνται να του δώσουν άδεια να δει τον γιό του. \

 

Πηγή: Maan

 

Η οικογένεια του Γιούσεφ Αμπού Ζούχρι κατηγορεί την αιγυπτιακή ασφάλεια για τη δολοφονία του

 

«]Η οικογένεια Αμπού Ζούχρι, κατηγόρησε το Κρατικό Συμβούλιο της Αιγύπτου ότι είχε εκτελέσει τον Γιούσεφ Αμπού Ζούχρι, αδερφό εκπροσώπου της Χαμάς, τον Οκτώβριο του 2009. Σε συνέντευξη τύπου στην Πόλη της Γάζας, τα μέλη της οικογένειας δήλωσαν ότι έλαβαν νέες πληροφορίες από δύο κατοίκους της Γάζας που απελευθερώθηκαν πρόσφατα από τις αιγυπτιακές φυλακές. Οι πρώην κρατούμενοι είπαν ότι ο Γιούσεφ Αμπού Ζούχρι μεταφέρθηκε στο κέντρο ανάκρισης της αιγυπτιακής πόλης Νασρ, όπου στις 10 Οκτωβρίου 2009 αυτοί που τον ανέκριναν του έκαναν ηλεκτροσόκ για μία ώρα μέχρι που πέθανε. Ο εκπρόσωπος της Χαμάς Σάμπι Αμπού Ζούχρι δήλωσε ότι ο αδερφός του δεν πέθανε εξαιτίας προβλημάτων υγείας όπως υποστήριξε τότε η αιγυπτιακή ασφάλεια, αλλά μάλλον βασανίστηκε μέχρι θανάτου.

 

Πηγή: Maan

 

Σύλληψη Παλαιστίνιας με διανοητικά προβλήματα

 

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Κατοχής συνέλαβαν την Παρασκευή 4/3 μια νεαρή γυναίκα τη 19χρονη Αμάλ Τζαμάλ Τακατκα από το Μπέιτ Φατζάρ, βόρεια του Αλ Χαλίλ (Χεβρώνα), κατηγορώντας την ότι προσπάθησε να μαχαιρώσει έναν στρατιώτη. Η οικογένειά της κατέθεσε στο ισραηλινό γραφείο σύνδεσης της Βηθλεέμ αναφορές που αποδεικνύουν ότι έχει διανοητικά προβλήματα, ελπίζοντας στην απελευθέρωσή της. Αλλά οι ισραηλινές αρχές κατοχής συνεχίζουν την κράτησή της.

 

Πηγή: PIC

 

Στέλεχος της Ισλαμικής Τζιχάντ αφήνεται ελεύθερος από ισραηλινή φυλακή

 

Οι Ισραηλινές Αρχές άφησαν ελεύθερο το ηγετικό στέλεχος του κινήματος της Ισλαμικής Τζιχάντ στη Δυτική Όχθη, Μπάσαμ Ας Σαάντι, από τα προσφυγικά της Τζενίν, έπειτα από 8 χρόνια στις ισραηλινές φυλακές.

 

Πηγή: Maan

 

Περισσότερα για τους Παλαιστίνιους κρατούμενους-ες:

http://palestinianprisoners.blogspot.com/

Σχολιάστε