Δικηγόρος καταγγέλλει βασανιστήρια στον παλαιστίνιο κρατούμενο που πέθανε

Ισραηλινοί βασάνισαν τον Άχμαντ Τζαραντάτ, τον 30χρονο που πέθανε το Σάββατο ενώ βρισκόταν υπό κράτηση, δήλωσε ο δικηγόρος του και το Υπουργείο Υποθέσεων των Κρατουμένων την Κυριακή.

Ο Καμίλ Σαμπάγ, δικηγόρος στο υπουργείο, είπε ότι ήταν παρών στην τελευταία ακρόαση του Τζαραντάτ την Πέμπτη. Ο ισραηλινός δικαστής ανέβαλε την ακρόαση για 12 ημέρες.

«Όταν μπήκα στην αίθουσα του δικαστηρίου, είδα τον Τζαραντάτ να κάθεται σε μια ξύλινη καρέκλα μπροστά στο δικαστή. Η πλάτη του είχε καμπουριάσει και έδειχνε άρρωστος και εύθραυστος.

Όταν κάθισα δίπλα του μου είπε ότι είχε σοβαρούς πόνους στην πλάτη και άλλα σημεία του σώματός του επειδή τον έδερναν και τον κρέμαγαν για πολλές ώρες καθώς τον ανέκριναν.

Όταν ο Τζαραντάτ άκουσε ότι ο δικαστής ανέβαλε την ακρόαση, έδειξε εξαιρετικά ανήσυχος και με ρώτησε εάν θα πέρναγε τον υπόλοιπο καιρό στο κελί. Του απάντησα ότι ήταν ακόμα σε περίοδο ανάκρισης και ότι αυτό ήταν πιθανό και ότι ως δικηγόρος δεν μπορούσα να κάνω κάτι για το που βρίσκεται σε αυτήν την περίοδο».

Ο Σαμπάγ είπε σε δήλωσή του ότι η ψυχολογική κατάσταση του Τζαραντάτ ήταν πολύ σοβαρή και ότι ενημέρωσε το δικαστή ότι ο πελάτης του βασανιζόταν. Ο δικαστής διέταξε να εξεταστεί ο Τζαραντάτ από τον γιατρό της φυλακής, αλλά «αυτό δεν συνέβη», πρόσθεσε ο δικηγόρος.

Το Υπουργείο Υποθέσεων Κρατουμένων είπε ότι ισραηλινοί ανακριτές χρησιμοποίησαν τεχνικές κρεμάσματος και στέρηση ύπνου για να βασανίσουν τον Τζαραντάτ στη φυλακή Τζαλαμέχ, μια μέρα πριν πεθάνει στη φυλακή Μεγκίντο.

Η οικογένεια του Τζαραντάτ, που είδε το σώμα του, είπε ότι είχε ίχνη από αίματα στο σώμα. Απέρριψαν τους ισραηλινούς ισχυρισμούς ότι πέθανε από καρδιακή προσβολή.

Η οικογένεια είπε ότι πληροφορήθηκαν ότι μια νεκροψία στο σώμα του Τζαραντάτ είχε ολοκληρωθεί και ότι θα τον επέστρεφαν στη Χεβρώνα την Κυριακή το βράδυ, από το πέρασμα Ταρκουμίγια.

Ένας παλαιστίνιος γιατρός και η νομική ομάδα του Υπουργείου Κρατουμένων συμμετείχαν στην νεκροψία.

Σχολιάστε