Το Ισραήλ κατεδαφίζει χωριό Παλαιστίνιων Βεδουίνων για 53η φορά

Οι ισραηλινές δυνάμεις κατεδάφισαν ένα χωριό Βεδουίνων στο νότιο Ισραήλ, για 53η φορά την Τρίτη, καθώς χιλιάδες είχαν διαδηλώσει μια μέρα νωρίτερα για τα σχέδια εκτοπισμού Βεδουίνων από τη Νεγκέβ.

«Είναι η 53η κατεδάφιση από τον Ιούλιο του 2010» δήλωσε στο Μαάν ο αρχηγός του Αρακίμπ, σεΐχης Σαγιάντ Αμπού Μντεϊγκίμ.

«Γκρέμισαν όλα τα υπόστεγα που είχαμε κατασκευάσει για το καλοκαίρι ώστε να προστατεύσουμε τη γη μας και να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας απέναντι στην καταπιεστική πολιτική αυτής της τυραννικής κυβέρνησης».

Μεγάλος αριθμός ισραηλινών αστυνομικών και αξιωματούχων από την Ισραηλινή Αρχή Γης, συνόδευσαν τις μπουλντόζες.

Οι οικογένειες στο Αρακίμπ κατάφεραν να ξαναστήσουν πέντε από τα υπόστεγα, μετά που έφυγαν οι μπουλντόζες, δήλωσε ο Αμπού Μντεϊγκίμ, ενώ Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί ακτιβιστές αναμένονται να επισκεφθούν το χωριό για να ξαναστήσουν και τις υπόλοιπες κατασκευές.

Τη Δευτέρα, χιλιάδες κόσμου διαδήλωσαν στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη διαμαρτυρόμενοι ενάντια στο αμφιλεγόμενο σχέδιο που αποσκοπεί στον εκτοπισμό 40 χιλιάδων Βεδουίνων από τη Νεγκέβ.

Η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε το σχέδιο Πράουερ – Μπεγκίν το 2011, σε αυτό χαρακτηρίζοντάς το μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των «μη αναγνωρισμένων» βεδουίνικων χωριών στην έρημο Νεγκέβ στο νότιο Ισραήλ.

Το σχέδιο του 2011 διατυπώθηκε χωρίς καμιά διαβούλευση με την κοινότητα των Βεδουίνων και οργανώσεις δικαιωμάτων το καταδίκασαν ως μεγάλο πλήγμα στα δικαιώματα των Βεδουίνων.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο για τα Δικαιώματα του Πολίτη στο Ισραήλ (ACRI), το σχέδιο θα εκτοπίσει κάπου 40.000 Βεδουίνους και θα καταστρέψει τον κοινοτικό και κοινωνικό ιστό τους, καταδικάζοντάς τους σε ένα μέλλον φτώχειας και ανεργίας.

Το Ισραήλ αρνείται να αναγνωρίσει 35 χωριά Βεδουίνων στη Νεγκέβ που συνολικά στεγάζουν κάπου 90.000 ανθρώπους.

Το ισραηλινό κράτος τους αρνείται την πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες και υποδομές, όπως το ηλεκτρικό και το τρεχούμενο νερό, και αρνείται να τους θέσει υπό δημοτική δικαιοδοσία.

Πηγή: Maan

Σχολιάστε