Ας μιλήσουμε για βιβλία

Από την στήλη του Συλλόγου Ιντιφάντα στην εφημερίδα Δρόμος της Αριστεράς

 

Δημοσιεύθηκε τη Μ. Παρασκευή 17 Απριλίου 2014

 

H ταινία Η μεγάλη ληστεία των βιβλίων (The great book robbery, Τόνι Μπρένερ, 2011) δεν είναι ένα θρίλερ με φανταστικό σενάριο. Από μια άποψη όμως είναι μια ταινία τρόμου και μυστηρίου. Τρόμου γιατί συνδέεται με την τρομοκρατία που ανάγκασε τους Παλαιστίνιους το 1948 να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους καθώς επέλαυναν οι ισραηλινές στρατιωτικές ομάδες. Μυστηρίου γιατί η ταινία-ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει αυτό που έπρεπε να μείνει κρυφό: ότι στις πόλεις που εγκατέλειπαν οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες με το όπλο στον κρόταφο και με την ελπίδα ότι θα γυρίσουν γρήγορα, έγινε συστηματική συγκομιδή βιβλίων από τα σπίτια τους. Τα βιβλία αυτά είναι σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ 70.000, κυρίως από τα Δυτικά Ιεροσόλυμα. Το γεγονός αυτό συνδέεται και με την επίσης συστηματική και περισσότερο οργανωμένη προσπάθεια να παρουσιαστεί η Παλαιστίνη ως μια περιοχή έρημη και απολίτιστη έως τη στιγμή που δημιουργήθηκε το κράτος του Ισραήλ. Με την προσπάθεια δηλαδή να διαγραφεί η Παλαιστινιακή ιστορία και η Νάκμπα, η Καταστροφή. Ορισμένα από αυτά τα βιβλία, όσα δεν καταστράφηκαν, βρίσκονται στο τμήμα «Ανατολικών Σπουδών» της Ισραηλινής Βιβλιοθήκης, με σήμανση «Εγκαταλειμμένο».

Abandon_property

AP = absentee property

Το ντοκιμαντέρ αποδοκιμάστηκε «μετά βδελυγμίας» από το Academic Watch, μια οργάνωση η οποία εξετάζει  τις «αντι-ισραηλινές» δραστηριότητες στα αμερικανικά πανεπιστήμια. Με ανακοίνωση που αναδημοσιεύτηκε στον ιστοτόπο ynetnews η οργάνωση καταδίκασε την προβολή του ντοκιμαντέρ σε πάρα πολλά αμερικάνικα πανεπιστήμια. Βασικό επιχείρημα ήταν ότι τα εν λόγω βιβλία φυλάσσονται στην Ισραηλινή Εθνική Βιβλιοθήκη! Επίσης ότι οι Παλαιστίνιοι που μιλούν στο ντοκιμαντέρ ως ιδιοκτήτες των βιβλίων ουσιαστικά εγείρουν απαιτήσεις για τα σπίτια τους.
Όσοι έχουν επισκεφτεί τα Ιεροσόλυμα, τη Γιάφα και τη Ναζαρέτ και βλέπουν τα σπίτια και τις γειτονιές όπου σήμερα ζουν έποικοι, αναρωτιέται πώς είναι δυνατόν οι κάτοικοι να τα εγκατέλειψαν. Η ιστορία έπρεπε να μείνει κρυφή.
Γιατί τα θυμηθήκαμε όλα αυτά; Η αφορμή ήταν η είδηση ότι το Ισραήλ θα είναι τιμώμενη χώρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Βιβλίου που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη τον Μάιο. Νομίζουμε ότι δεν θα έπρεπε να είναι τιμώμενη χώρα όσο συνεχίζεται η κατοχή και η καταπίεση. Ή μήπως να φέρουν μαζί και μερικά από τα κλεμμένα βιβλία;

Σύλλογος Ιντιφάντα
https://intifadagr.wordpress.com/

 

Σχολιάστε