Ένας Παλαιστίνιος νεκρός, 50 τραυματίες σε διαδηλώσεις και συγκρούσεις στη Δυτική Όχθη

φωτογραφία αρχείου

 

Ένας Παλαιστίνιος δολοφονήθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις την Παρασκευή το απόγευμα κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στην Jabal al-Tawil κοντά στη Ραμάλα μετά από διαδήλωση στον κοντινό ισραηλινό εποικισμό Psagot.

O Ahmad Mohammad al-Qatari, από τον προσφυγικό καταυλισμό al-Amari, δέχτηκε σφαίρα στο στήθος και όταν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο απλά διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Νωρίτερα ένοπλοι μασκοφόροι είχαν ανοίξει πυρ στον εποικισμό Psagot χωρίς να αναφερθούν τραυματισμοί.

Ο Al-Qatari ήταν ο 16ος Παλαιστίνιος που έχει σκοτωθεί από τις Ισραηλινές δυνάμεις στη Δυτική Όχθη τον τελευταίο μήνα, στη διάρκεια επιθέσεων που έχουν γίνει επανειλημμένα από τις ισραηλινές δυνάμεις κατά των δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών που βγαίνουν στους δρόμους σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Λωρίδα της Γάζας.

Επίσης την Παρασκευή το απόγευμα τουλάχιστον 50 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν σε όλη τη Δυτική Όχθη στη διάρκεια διαδηλώσεων ενάντια στη συνεχιζόμενη επίθεση του Ισραήλ κατά της Γάζας και ενάντια στην ισραηλινή κατοχή.

 

φωτογραφία αρχείου

Στο κέντρο της Χεβρώνας τραυματίστηκαν 40 άνθρωποι όταν ξέσπασαν συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις στην περιοχή Baba al-Zawiya όπου κατέληξε πορεία που ξεκίνησε νωρίτερα από το τζαμί Αl-Husseini μετά την προσευχή της Παρασκευής.

Πηγές από την Ερυθρά Ημισέληνο ανέφεραν ότι 25 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από πραγματικά πυρά και 15 από σφαίρες καουτσούκ κατά τη διάρκεια αυτών των συγκρούσεων. Ένας από τους τραυματίες, ο Nader Idriss, 40 ετών, πυροβολήθηκε στην καρδιά και υποβλήθηκε σε περίπλοκη χειρουργική επέμβαση.

Στη Χεβρώνα ξεσπούν συχνά εντάσεις λόγω της παρουσίας περισσοτέρων από 500 Ισραηλινών εποίκων στην καρδιά της παλιάς πόλης γύρω από το τέμενος Ibrahimi, γνωστό επίσης ως ‘’Τάφος των Πατριαρχών’’.

Οι έποικοι προστατεύονται από δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινούς στρατιώτες και συχνά παρενοχλούν τους Παλαιστίνιους κατοίκους με σκοπό να τους εξαναγκάσουν να εγκαταλείψουν την περιοχή ώστε να διευκολυνθεί η επέκταση των εποικισμών που συχνά αποτελούνται μόνο από ένα ή δύο κτήρια.

Η συνεχιζόμενη επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, που έχει προκαλέσει μέχρι σήμερα το θάνατο 1.900 ανθρώπων και τον τραυματισμό σχεδόν 10.000, έδωσε το έναυσμα για διαμαρτυρίες σε ολόκληρη τη Δυτική Όχθη καθώς και μεταξύ των Παλαιστινίων στο εσωτερικό του Ισραήλ που απαιτούν να δοθεί ένα τέλος στη δολοφονική επίθεση και να αρθεί ο οκταετής ισραηλινός αποκλεισμός του παράκτιου θύλακα.

Την Παρασκευή σκοτώθηκαν 5 Παλαιστίνιοι από τις ισραηλινές επιθέσεις σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας μετά τη λήξη της τριήμερης εκεχειρίας στις 8 το πρωί και παρά τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις στο Κάιρο για μια μακροπρόθεσμη συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και των παλαιστινιακών ένοπλων οργανώσεων.

Το Ισραήλ απέρριψε το αίτημα της Χαμάς για άρση του αποκλεισμού ως προϋπόθεση κατάπαυσης του πυρός αντιτείνοντας από την πλευρά του το αίτημα για αποστρατιωτικοποίηση της Γάζας.

 

Πηγή: Maan [1 , 2]

 

 

 

Σχολιάστε