Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για νέο ψήφισμα του ΟΗΕ για τη Γάζα

gaza-cartoon-by-ismael-hammad

Σκίτσο του Ismael Hammad

Η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία αναλαμβάνουν νέα πρωτοβουλία με σκοπό την έκδοση ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας στον ΟΗΕ για τον τερματισμό του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας στον απόηχο των υπό κατάρρευση διαπραγματεύσεων στο Κάιρο και της εμπλοκής του Κατάρ στις συνομιλίες. Οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες συνέταξαν ένα λεγόμενο έγγραφο «στοιχείων» με την επιδίωξη να προχωρήσουν οι προσπάθειες σύναψης ενός κοινού ψηφίσματος των 15 κρατών-μελών του ΣΑ του ΟΗΕ, μετά τις αντιρρήσεις –κυρίως από τις ΗΠΑ- για το σχέδιο ψηφίσματος που προωθούσε η Ιορδανία. Το λεγόμενο έγγραφο «στοιχείων» θέτει τις παραμέτρους για μια συμφωνία εκεχειρίας που θα απαντά στις ανησυχίες περί ασφάλειας του Ισραήλ, και ταυτόχρονα θα ανταποκρίνεται στις παλαιστινιακές απαιτήσεις. Το AP αναφέρει ότι και οι ΗΠΑ στηρίζουν την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία.

Στο έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του AFP, οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες καλούν σε μία άμεση και βιώσιμη εκεχειρία, ζητούν παράλληλα την άρση του ισραηλινού αποκλεισμού της Γάζας -συμπεριλαμβάνοντας τρόπους αποτροπής της απόκτησης περισσότερων όπλων και της κατασκευής περισσότερων τούνελ από τη Χαμάς- και την εγκαθίδρυση ελεγκτικού μηχανισμού που θα καταγγέλλει τις παραβιάσεις της εκεχειρίας και θα επαληθεύει τη ροή εμπορευμάτων προς τη Λωρίδα της Γάζας. Το ευρωπαϊκό έγγραφο ζητά επίσης την επιστροφή της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γάζα και προβλέπει την άρση των οικονομικών και ανθρωπιστικών περιορισμών στη Λωρίδα της Γάζας -ώστε να επιτραπεί η προσπάθεια μαζικής ανοικοδόμησης- και το άνοιγμα των συνοριακών περασμάτων.

Η διεθνής αποστολή ελέγχου και επιβεβαίωσης, που προβλέπεται στο έγγραφο, θα έχει αρμοδιότητα να καταγγέλλει τις παραβιάσεις της εκεχειρίας και να ελέγχει τη ροή των αγαθών προς τη Γάζα – στοιχείο που έλειπε από το σχέδιο ψηφίσματος της Ιορδανίας. Το πιθανότερο είναι πως θα πρόκειται για μία κοινή αποστολή του ΟΗΕ και της ΕΕ, σύμφωνα με διπλωμάτες που μίλησαν ανώνυμα. Το ψήφισμα θα συμπεριλαμβάνει και μία προσφορά της ΕΕ να αναλάβει την ευθύνη των συνοριακών περασμάτων της Γάζας.

Το έγγραφο «στοιχείων» ζητά από τον γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν να παρουσιάσει άμεσα προτάσεις «για να εφαρμοστούν οι σχετικοί όροι», μια κίνηση που θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Ο γγ του ΟΗΕ υποσχέθηκε διεθνή βοήθεια για την ανοικοδόμηση της Γάζας, αλλά προειδοποίησε ότι αυτή θα είναι «η τελευταία φορά», ύστερα από τρεις πολέμους μέσα σε έξι χρόνια.

Διπλωμάτες του ΟΗΕ δήλωσαν ότι ελπίζουν η πρωτοβουλία να ενισχύσει την ειρηνική προσπάθεια υπό την αιγίδα της Αιγύπτου και να οδηγήσει σε μία μόνιμη εκεχειρία που θα αποτρέψει μια πολεμική υποτροπή, ωστόσο οι αξιωματούχοι τόνισαν ότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε πολύ πρώιμο στάδιο και ότι δεν έχει τεθεί χρονοδιάγραμμα για την παρουσίαση του ψηφίσματος.

Η Ιορδανία είχε κυκλοφορήσει το δικό της ψήφισμα με το οποίο, καταδικάζοντας τις απώλειες των αμάχων, ζητά εκεχειρία και τον τερματισμό της υπερβολικής χρήσης βίας εναντίον των Παλαιστινίων πολιτών. Η πρέσβειρα της Ιορδανίας στον ΟΗΕ Dina Kawar είχε δηλώσει σε δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι η πρόταση της Ιορδανίας εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι «αλλά παίρνουμε το χρόνο μας για να μιλήσουμε στους Αμερικανούς, στους Ευρωπαίους. Κυκλοφορούν κάποιες ιδέες, άρα θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι τους ενσωματώνει όλους, επειδή το όλο ζήτημα είναι να έχουμε ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα είναι αποτελεσματικό».

Ένας διπλωμάτης σημείωσε ότι η ιορδανική πρόταση δεν περιέχει εγγυήσεις ασφάλειας για το Ισραήλ και «πραγματικά δεν λέει και πολλά σχετικά με το πώς θα διατηρηθεί η ειρήνη. Είναι ουσιαστικά ένα παλαιστινιακό σχέδιο, το οποίο υιοθετήθηκε από την Αραβική Ομάδα. Είναι ήδη λίγο καμένο. Όλοι ξέρουν ότι προήλθε από τους Παλαιστίνιους».

Το Associated Press παραθέτει την ανώνυμη δήλωση ενός διπλωμάτη στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο οποίος είπε ότι τόσο οι Ισραηλινοί όσο και οι Παλαιστίνιοι είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα βοηθούσε να πειστούν οι πολιτικοί στις αντίστοιχες πατρίδες τους να δεχθούν τα μέτρα για τον τερματισμό του πολέμου. «Το μήνυμα που λαμβάνουμε και από τις δύο πλευρές είναι ότι θα ήταν βοηθητικό να συνθέσουμε κάποια στοιχεία ώστε να τους δώσουμε τη δυνατότητα να πουλήσουν [την πρόταση] στο εσωτερικό [των χωρών τους]» δήλωσε.

Αν και τα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ ανησυχούν για την υποτίμηση των προσπαθειών αναβίωσης των συνομιλιών υπό την αιγίδα της Αιγύπτου, άλλος διπλωμάτης δήλωσε ότι ορισμένα μέλη προειδοποιούν επίσης για τις απρόβλεπτες συνέπειες της «σφήνας» του πιο ισχυρού οργάνου του ΟΗΕ με ένα δεσμευτικό ψήφισμα για την Ισραηλινο-Παλαιστινιακή σύγκρουση. Αν οποιαδήποτε από τις δύο πλευρές παραβιάσει το ψήφισμα, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει το ΣΑ του ΟΗΕ να επιβάλει τιμωρητικά μέτρα «και κάποιου είδους κλιμάκωση που δεν είναι προς το συμφέρον μας», δήλωσε.

Πηγές: AFP via Maan, AP via Fox News & DW

 

Σχολιάστε