Tέσσερις γενιές επιζώντων του Ολοκαυτώματος καταδικάζουν τη συνεχιζόμενη γενοκτονία των Παλαιστινίων και καλούν σε καθολικό μποϊκοτάζ του Ισραήλ

ijan_logo_regions40 Εβραίοι επιζώντες του Ολοκαυτώματος και 287 απόγονοι που εκπροσωπούν τέσσερις γενιές επιζώντων και θυμάτων της ναζιστικής γενοκτονίας από 26 χώρες εξέδωσαν μία επιστολή αυτό το Σαββατοκύριακο που καταδικάζει τη σφαγή στη Γάζα και τη συνεχιζόμενη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού, καθώς και τη συνέργεια των ΗΠΑ και των Δυτικών κυβερνήσεων και καλεί σε καθολικό μποϊκοτάζ του Ισραήλ. Οι υπογράφοντες της επιστολής, που δημοσιεύτηκε στη Σαββατιάτικη έκδοση των New York Times της 23ης Αυγούστου και φιλοξενήθηκε δωρεάν στον Guardian, θα παραθέσουν συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014.

Η επιστολή, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Διεθνούς Εβραϊκού Δικτύου Ενάντια στο Σιωνισμό, έρχεται ως απάντηση στην πληρωμένη καταχώρηση σε μεγάλες εφημερίδες του εξωτερικού του Elie Wiesel, στην οποία συνέκρινε τη Χαμάς με τους Ναζί προσπαθώντας να δικαιολογήσει τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα. Οι υπογράφοντες καταγγέλλουν την ενέργεια του Wiesel ως παραποιημένη παρουσίαση της κοινής τους ιστορίας, τονίζοντας ότι το “Ποτέ ξανά” πρέπει να σημαίνει ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑΝ!

Στην επιστολή τους δηλώνουν θορυβημένοι από την ακραία, ρατσιστική απ-ανθρωποποίηση των Παλαιστινίων στην ισραηλινή κοινωνία, και καταγγέλλουν ότι πολιτικοί και ειδήμονες μέσα από τις στήλες εφημερίδων ζητούν ανοιχτά τη γενοκτονία των Παλαιστινίων. Στο συνοδευτικό της επιστολής δελτίο Τύπου παρατίθενται δηλώσεις επιζώντων και απογόνων τους που κάνουν λόγο για προδοσία από το Ισραήλ της κληρονομιάς των Εβραίων που αντιστάθηκαν στη ναζιστική θηριωδία και για ναζιστικοποίηση της ισραηλινής κοινωνίας.

Η Liliana Kaczerginski, κόρη μαχητή της αντίστασης στο γκέτο της Βίλνα, δηλώνει ότι «αυτό που κάνει το Ισραήλ είναι αντίθετο με όλα εκείνα για τα οποία πολέμησε ο πατέρας μου, συνιστά παραβίαση της οικογενειακής μας μνήμης και είμαι περήφανη που τα τιμώ με την υπογραφή μου», ενώ ο Hajo Meyer, επιζών του Άουσβιτς που ζει στην Ολλανδία αναφέρει: «Η απανθρωποποίηση των Εβραίων είναι αυτό που κατέστησε εφικτή τη Ναζιστική γενοκτονία. Κατά τον ίδιο τρόπο, γινόμαστε μάρτυρες της κλιμακούμενης απανθρωποποίησης των Παλαιστινίων στην ισραηλινή κοινωνία».

Ολόκληρη η επιστολή:

«Ως Εβραίοι επιζώντες και απόγονοι επιζώντων και θύματα της Ναζιστικής γενοκτονίας καταδικάζουμε απερίφραστα τη σφαγή των Παλαιστινίων στη Γάζα και τη συνεχιζόμενη κατοχή και τον εποικισμό της ιστορικής Παλαιστίνης. Επιπλέον, καταδικάζουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες επειδή παρέχουν στο Ισραήλ τη χρηματοδότηση για τη διάπραξη της επίθεσης και τα Δυτικά κράτη γενικότερα επειδή χρησιμοποιούν τη διπλωματική τους ισχύ για να προστατεύσουν το Ισραήλ από την καταδίκη.

Η γενοκτονία αρχίζει με τη σιωπή του κόσμου.

Είμαστε θορυβημένοι από την ακραία, ρατσιστική απ-ανθρωποποίηση των Παλαιστινίων στην ισραηλινή κοινωνία, η οποία έχει φτάσει σε πυρετώδη επίπεδα. Στο Ισραήλ, πολιτικοί και ειδήμονες μέσα από τις στήλες των εφημερίδων The Times of Israel και The Jerusalem Post έχουν ζητήσει ανοιχτά τη γενοκτονία των Παλαιστινίων και δεξιοί Ισραηλινοί υιοθετούν νεοναζιστικά σύμβολα.

Επιπλέον, είμαστε αηδιασμένοι και εξοργισμένοι με την κατάχρηση της ιστορίας μας από τον Elie Wiesel σε αυτές τις σελίδες με σκοπό να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα:

την εκτεταμένη προσπάθεια του Ισραήλ να καταστρέψει τη Γάζα και τη δολοφονία πάνω από 2.000 Παλαιστινίων, μεταξύ των οποίων πολλές εκατοντάδες παιδιών. Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τους βομβαρδισμούς σε καταφύγια του ΟΗΕ, σπίτια, νοσοκομεία και πανεπιστήμια. Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη στέρηση ηλεκτρικής ενέργειας και νερού.

Πρέπει να υψώσουμε τη συλλογική φωνή μας και να χρησιμοποιήσουμε τη συλλογική μας δύναμη ώστε να δοθεί ένα τέλος σε όλες τις μορφές ρατσισμού, συμπεριλαμβανομένης της συνεχιζόμενης γενοκτονίας του Παλαιστινιακού λαού. Ζητάμε τον άμεσο τερματισμό της πολιορκίας και του αποκλεισμού της Γάζας. Ζητάμε το καθολικό οικονομικό, πολιτιστικό και ακαδημαϊκό μποϊκοτάζ του Ισραήλ.

Το “Ποτέ ξανά” πρέπει να σημαίνει ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑΝ!

 Από το Δελτίο Τύπου της 22ης Αυγούστου 2014

40 Εβραίοι επιζώντες του Ναζιστικού Ολοκαυτώματος και 287 απόγονοι επιζώντων και θυμάτων εξέδωσαν μία επιστολή αυτό το Σαββατοκύριακο καταδικάζοντας τις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα. Η επιστολή, με υπογράφοντες από 26 χώρες, που εκπροσωπούν τέσσερις γενιές επιζώντων, δημοσιεύτηκε στη Σαββατιάτικη έκδοση των New York Times της 23ης Αυγούστου.

Οι επιζώντες του Ολοκαυτώματος εξέφρασαν ευγνωμοσύνη για την ευκαιρία που τους δόθηκε να εκφράσουν την απογοήτευσή τους για την επίθεση του Ισραήλ και την παραποιημένη παρουσίαση της κοινής τους ιστορίας.

Η Liliana Kaczerginski, κόρη ενός μαχητή της αντίστασης στο γκέτο της Βίλνα, δήλωσε: «Αυτό που κάνει το Ισραήλ είναι αντίθετο με όλα εκείνα για τα οποία πολέμησε ο πατέρας μου, συνιστά παραβίαση της οικογενειακής μας μνήμης και είμαι περήφανη που τα τιμώ με την υπογραφή μου».

Ο Hajo Meyer, επιζών του Άουσβιτς που ζει στην Ολλανδία, εξέφρασε την οργή του για το ρατσισμό που βγάζει το Ισραήλ. «Η απανθρωποποίηση των Εβραίων είναι αυτό που κατέστησε εφικτή τη Ναζιστική γενοκτονία. Κατά τον ίδιο τρόπο, γινόμαστε μάρτυρες της κλιμακούμενης απανθρωποποίησης των Παλαιστινίων στην ισραηλινή κοινωνία» είπε.

Η επιστολή γράφτηκε ως απάντηση σε μια εμπρηστική διαφημιστική καμπάνια, στην οποία ο Elie Wiesel συγκρίνει τη δολοφονία παιδιών κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος με τις ενέργειες της Χαμάς στη Γάζα. Η διαφήμιση του Wiesel –η οποία δημοσιεύτηκε μεταξύ άλλων στις εφημερίδες New York Times, Wall Street Journal, Washington Post και στον Guardian – ήταν τόσο αηδιαστική που οι Times of London αρνήθηκαν να τη βάλουν και ο Guardian δημοσίευσε αυτή την απάντηση δωρεάν.

Ο Δρ. Hani Jamah, Παλαιστίνιος που ζει στην Καλιφόρνια, ο οποίος έχασε 30 μέλη της οικογένειάς του σ’ ένα ισραηλινό βομβαρδισμό δήλωσε:  «Όταν το Ισραήλ ξεκίνησε τους βομβαρδισμούς του στη Γάζα, άνοιξα τις ειδήσεις και ανακάλυψα ότι 30 από τους θείους και τα ξαδέλφια μου είχαν πεθάνει σ’ έναν μόνο βομβαρδισμό. Ενώνοντας τη φωνή μου με τους 40 επιζώντες της Ναζιστικής γενοκτονίας δυναμώνω την έκκλησή μας ότι πρέπει να δουλέψουμε μαζί για να φέρουμε δικαιοσύνη στη Γάζα».

«Με τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο που καθιστά το Ισραήλ υπόλογο για εγκλήματα γενοκτονίας, χαιρετίζω τις θαρραλέες δηλώσεις των επιζώντων του ολοκαυτώματος και των οικογενειών τους, που τάσσονται με το δίκαιο», δήλωσε η Monadel Herzallah, που είναι μέλος του Δικτύου της Αμερικανικής Παλαιστινιακής Κοινότητας και έχει οικογένεια στη Γάζα. «Τα παιδιά και τα εγγόνια μας μέσα στη Γάζα αξίζει να ζήσουν μια ζωή με την πίστη ότι το Ποτέ Ξανά σημαίνει Ποτέ Ξανά για Κανέναν, Οπουδήποτε, Οποτεδήποτε».

Ο Raphael Cohen, εγγονός επιζώντων που ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες, κάλεσε τους ανθρώπους να αναλάβουν δράση και να απαιτήσουν δικαιοσύνη για τους Παλαιστινίους. «Είναι η δική μου κυβέρνηση που πληρώνει γι’ αυτή τη βία. Όταν οι κυβερνήσεις δεν πράττουν το σωστό, οι μεμονωμένοι άνθρωποι και οι κοινωνίες πρέπει να μιλούν ανοιχτά. Αυτός είναι ο λόγος που υποστηρίζω την παλαιστινιακή έκκληση για μποϊκοτάζ, κυρώσεις και απόσυρση επενδύσεων».

Οι υπογράφοντες ελπίζουν ότι η επιστολή τους θα ενισχύσει την αξίωση ότι η κληρονομιά των όσων υπέστησαν οι Εβραίοι πρέπει να σημαίνει ποτέ ξανά για όλους, σε καμία περίπτωση, να μη χρησιμοποιείται προς υπεράσπιση της ισραηλινής βίας.

Οι υπογράφοντες θα παραθέσουν συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014 στις 11:00 πμ.

Press Contact: Lee Gargagliano – survivorsletter@gmail.com

Η επιστολή και ο πλήρης κατάλογος των 327 υπογραφόντων

Το Δελτίο Τύπου

Δείτε εδώ τη μετάφραση της αρχικής επιστολής με τα πρώτα 45 ονόματα υπογραφόντων και την έκκληση για προσθήκη υπογραφών και για χορηγίες ώστε να δημοσιευθεί ως καταχώρηση στους New York Times

 

Σχολιάστε