Σύλλογος Intifada: Ενημέρωση

Το καλοκαίρι ήταν γεμάτο εξελίξεις για την Παλαιστίνη, αλλά και για το σύλλογο «Ιντιφάντα». Η 2η αποστολή του Συλλόγου στην Παλαιστίνη πραγματοποιήθηκε από τις 14 μέχρι τις 19 Ιουλίου. Οι δεσμοί και οι δεσμεύσεις μας στερεώθηκαν ακόμη περισσότερο. Τον Αύγουστο γίναμε όλοι μάρτυρες της αποχώρησης των Ισραηλινών από τη Γάζα, και της απροκάλυπτης εκμετάλλευσης του γεγονότος από την ισραηλινή πλευρά μέσω των ΜΜΕ, ώστε να προβληθεί ως η μεγάλη σπαρακτική υποχώρηση, αποσιωπώντας σταθερά την πραγματικότητα της κατοχής, τη μετατροπή της Γάζας σε μια μεγάλη φυλακή που δεν έχει έλεγχο πάνω στα σύνορά της και τη συνέχιση της κατασκευής του Τείχους της Ντροπής που είναι πλέον έτοιμο κατά τα ? στραγγαλίζοντας την Παλαιστίνη. Η επιχείρηση «πρωτοβρόχια» που εγκαινιάστηκε το Σεπτέμβριο με τις 700 μέχρι στιγμής συλλήψεις, δεν αφήνει καμία αμφιβολία από τη μια μεριά για την ένταση της ισραηλινής επιθετικότητας εναντίον του παλαιστινιακού λαού, αλλά και από την άλλη την αναγκαιότητα της έμπρακτης αλληλεγγύης μας προς αυτόν.
Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζεται η οικονομική καμπάνια του Συλλόγου για τη συλλογή χρημάτων με σκοπό την αγορά ραπτομηχανών για το συνεταιρισμό στο χωριό Αμπού Ντις. Η αποστολή του Ιουλίου παρέδωσε 2.500 ευρώ, αλλά για την ολοκλήρωση του σχεδίου υπολείπονται άλλα 12.500 ευρώ και γι’ αυτό καλούμε κάθε ευαισθητοποιημένο/η απέναντι στην παλαιστινιακή υπόθεση να συνεισφέρει ότι μπορεί να διαθέσει. Σύντομα θα ανοιχτεί λογαριασμός στην Εθνική Τράπεζα για το σκοπό αυτό και θα σας ενημερώσουμε σχετικά.


Τέλος σας παραπέμπουμε στην ιστοσελίδα του συλλόγου http://www.intifada.gr η οποία ανανεώνεται σταθερά και περιλαμβάνει ειδησεογραφία από την Παλαιστίνη και το Ισραήλ, θέσεις και κείμενα άλλων οργανώσεων, παραπομπές σε άλλες σχετικές ιστοσελίδες με πλούσιο περιεχόμενο και βέβαια τα νέα του Συλλόγου.


Η ηλεκτρονική μας επικοινωνία στο: victory@intifada.gr


Σε αυτό το ενημερωτικό δελτίο περιλαμβάνονται:

1. Πρόγραμμα τακτικών συναντήσεων του Συλλόγου
2. Παρουσία του Συλλόγου σε φθινοπωρινά φεστιβάλ
3. Εκδηλώσεις του Συλλόγου στο προσεχές διάστημα
4. Έκκληση για έμπρακτη αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό
5. Να σταματήσουν οι ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα – Να υπερασπιστούμε τον αγωνιζόμενο παλαιστινιακό λαό

Πρόγραμμα τακτικών συναντήσεων του Συλλόγου


Αποφασίσαμε οι συναντήσεις του Συλλόγου να γίνονται σε σταθερά τακτά χρονικά διαστήματα που να είναι γνωστά εκ των προτέρων έτσι ώστε ο/η καθένας/μια να μπορεί εκ των προτέρων να προγραμματίσει και να διευκολύνεται η συμμετοχή του/της. Τα σταθερά λοιπόν ραντεβού μας ορίστηκαν για την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα στις 7 μμ, στο Στέκι Μεταναστών, Τσαμαδού 13 στα Εξάρχεια. Προφανώς και είστε όλοι και όλες ευπρόσδεκτοι/ες.
Την Κυριακή 6 Νοέμβρη 7 μμ είναι η επόμενη τακτική μηνιαία συνάντηση.

Παρουσία του Συλλόγου σε φθινοπωρινά φεστιβάλ 


Από την αρχή του φθινοπώρου ο Σύλλογος «Ιντιφάντα» συμμετείχε στα φεστιβάλ της Νεολαίας του ΣΥΝ στην Αθήνα και στην Πάτρα, καθώς και στο φεστιβάλ της Εποχής στην Αθήνα διανέμοντας υλικό, κάνοντας γνωστό το έργο του και αναπτύσσοντας νέους δεσμούς με ανθρώπους που ενδιαφέρονται για το παλαιστινιακό ζήτημα.

Εκδηλώσεις του Συλλόγου στο προσεχές διάστημα


Τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση του Συλλόγου στο Παπαστράτειο στο Αγρίνιο. Θα γίνει συζήτηση για το Παλαιστινιακό με συμμετοχή και Παλαιστινίων που ζουν στην περιοχή και θα προβληθούν σύντομα ντοκιμαντέρ.

Την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου στις 21:00 στην ταβέρνα Τα Ξύλινα στο πάρκο του Αϊ Γιάννη στην Καισαριανή o Σύλλογος Ιντιφάντα οργανώνει μια βραδιά αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη. Η τιμή της εισόδου είναι 15 ευρώ (μετά φαγητού και ζωντανής μουσικής). Τα χρήματα που θα μαζευτούν θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση του γυναικείου υφαντουργικού συνεταιρισμού του Αμπού Ντις. Για πληροφορίες-κρατήσεις: Αθηνά Μως, 6974 818544. 


Τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις στο Βόλο και στην Πάτρα από ένα ευρύ φάσμα φορέων με πρωτοβουλία της ΠΟΣΔΕΠ και συμμετοχή του Συλλόγου. Στις εκδηλώσεις θα μιλήσουν εκπρόσωποι του Συλλόγου που πρόσφατα ταξίδεψαν στην Παλαιστίνη, καθώς και Παλαιστίνιοι πανεπιστημιακοί που εκείνες τις ημέρες θα βρίσκονται στην Ελλάδα προσκεκλημένοι σε συνέδρια που διοργανώνουν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο αντίστοιχα, ενώ θα γίνουν και προβολές ντοκιμαντέρ.

Έκκληση για έμπρακτη αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό


Ο Σύλλογος Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό «Ιντιφάντα» οργανώνει καμπάνια οικονομικής ενίσχυσης του γυναικείου συνεταιρισμού του παλαιστινιακού χωριού Αμπού Ντις που βρίσκεται στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη του Ιορδάνη, λίγο έξω από την Ιερουσαλήμ. Στόχος της καμπάνιας είναι η αγορά ραπτομηχανών για τον τοπικό γυναικείο συνεταιρισμό.
Το Αμπού Ντίς καταλήφθηκε από τον ισραηλινό στρατό (τσαχάλ) το 1967. Σε όλη του την ιστορική διαδρομή, το Αμπού Ντίς ήταν και είναι στενά συνδεδεμένο με την Ιερουσαλήμ, τόσο οικονομικά, όσο και κοινωνικά. Η πλειονότητα των κατοίκων του δούλευαν στην πόλη όπως επίσης ψώνιζαν εκεί.
Το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση Σαρόν χτίζει το Τείχος της Ντροπής που προσαρτά de facto στο Ισραήλ ένα πολύ μεγάλο μέρος της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης. Το Τείχος κατακερματίζει τη Δυτική Όχθη, αποκόπτει τους κατοίκους της από τα χωράφια τους, κόβει στη μέση ολόκληρα χωριά.
Ένα τέτοιο χωριό είναι το Αμπού Ντις. Το Τείχος το κόβει στη μέση και το αποκόπτει από την Ιερουσαλήμ. Επιπλέον, τα μπλόκα του ισραηλινού στρατού κατοχής κλείνουν και την παραμικρή δίοδο για τους κατοίκους του. Αποτέλεσμα: Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να πάνε στην Ιερουσαλήμ να δουλέψουν, η ανεργία και η ανέχεια εκτινάσσονται στα ύψη. Αν προσθέσουμε και την συνεχιζόμενη κράτηση σε ισραηλινές φυλακές εκατοντάδων κατοίκων του Αμπού Ντις, μπορούμε να καταλάβουμε το μέγεθος του προβλήματος. Ο στόχος του Ισραήλ είναι βέβαια προφανής. Να καταστεί η καθημερινότητα των Παλαιστινίων αφόρητη ώστε να εγκαταλείψουν τα χωριά της Δυτικής Όχθης.
Ο γυναικείος συνεταιρισμός τους Αμπού Ντις είναι μια από τις πολλές προσπάθειες των γυναικών της Παλαιστίνης για να αποτραπεί ένας ακόμη ξεριζωμός. Οι γυναίκες προσπαθούν να βρουν λύσεις στα εκατοντάδες προβλήματα της καθημερινότητας για να γίνει η ζωή της κοινότητας στοιχειωδώς βιώσιμη.
Η προμήθεια των ραπτομηχανών θα συμβάλει προς αυτήν την κατεύθυνση. Με τις ραπτομηχανές όχι μόνο εξασφαλίζεται η ένδυση των ενός μεγάλου αριθμού ανθρώπων, αλλά και δημιουργείται ένας παραγωγικός πυρήνας που μπορεί να προσπορίσει στην κοινότητα ένα μικρό, αλλά πολύτιμο για αυτήν εισόδημα. Επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο στηρίζεται ο αγώνας των γυναικών ενάντια στην κατοχή και τον αποκλεισμό τους από τη δημόσια σφαίρα.
Η καμπάνια του Συλλόγου Αλληλεγγύης στο Παλαιστινιακό Λαό «Ιντιφάντα» δεν έχει έναν θολό «φιλανθρωπικό» χαρακτήρα. Είναι μια έκφραση έμπρακτης στήριξης στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού για ελευθερία και αξιοπρέπεια. Είναι η υλική έκφραση της βούλησης μας να μην επιτρέψουμε ένα ακόμη ξεριζωμό των Παλαιστινίων.
Για πληροφορίες σχετικά με την καμπάνια:
τηλ. 6972090253, e-mail: erfrez@chemeng.ntua.gr (Ερμιόνη Φρεζούλη)


Να σταματήσουν οι ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα Να υπερασπιστούμε τον αγωνιζόμενο παλαιστινιακό λαό

Ο Σύλλογος Ιντιφάντα καταγγέλλει τη συνεχιζόμενη ισραηλινή επιθετικότητα στη Λωρίδα της Γάζας. Έχουν περάσει μόνο λίγες μέρες από την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τη Γάζα, και το Ισραήλ αποδεικνύει το πώς εννοεί το σεβασμό της παλαιστινιακής ανεξαρτησίας: Αεροπορικές επιδρομές, χτυπήματα εναντίον αμάχων (μεταξύ των στόχων και το σχολείο Αλ Αρκάμ), επιθέσεις στρατιωτικών ελικόπτέρων (made in USA εννοείται) και δολοφονίες μελών παλαιστινιακών οργανώσεων σε Γάζα και Δυτική Όχθη, ανάπτυξη πυροβολαρχιών και μεγάλου αριθμού τεθωρακισμένων γύρω από τη Γάζα, μαζικές συλλήψεις Παλαιστινίων. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει αυτή τη στιγμή μια μαζική εισβολή του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας.
Με τις τελευταίες επιθέσεις γίνεται σαφές ότι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή απέχει πολύ από μια δίκαιη ειρήνη. Κατά τη διάρκεια της ισραηλινής αποχώρησης από τη Γάζα ο Σύλλογος Ιντιφάντα (όπως και πολλοί άλλοι βέβαια) είχε επισημάνει ότι αυτή η κίνηση του Σαρόν είναι αποτέλεσμα της πίεσης που του ασκεί η παλαιστινιακή Αντίσταση και όχι δείγμα της βούλησης του για ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης. Είχαμε τονίσει επίσης ότι μια Γάζα χωρίς τη Δυτική Όχθη και χωρίς πραγματική ανεξαρτησία για την Παλαιστίνη, θα μετατραπεί σε ένα τεράστιο γκέτο όπου οι Παλαιστίνιοι θα ασφυκτιούν και το Ισραήλ, όντας επικυρίαρχο, θα εισβάλλει κατά το δοκούν. Οι τελευταίες εξελίξεις δικαιώνουν πλήρως τις εκτιμήσεις μας.
Και σήμερα (όπως και πάντοτε άλλωστε) ο παλαιστινιακός λαός δεν έχει παρά δύο στηρίγματα: Πρώτον τη μαχητική Αντίσταση του ενάντια στον κατακτητή, δηλαδή την πολιτικά νόμιμη διεκδίκηση του δικαιώματος του να υπάρχει. Δεύτερον, τη διεθνή αλληλεγγύη των κοινωνικών κινημάτων, προοδευτικών οργανώσεων, αλλά και μεμονωμένων πολιτών. Ο παλαιστινιακός αγώνας και η διεθνής αλληλεγγύη μπορούν να σταματήσουν την ισραηλινή επιθετικότητα και την συνένοχη αφωνία της «διεθνούς κοινότητας». Επιμένουμε στη δέσμευση μας να μη σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε στο πλευρό των Παλαιστινίων μέχρι την τελική δικαίωση τους.


Αθήνα, 30/9/05


«Ή θα εμφανιστούν γρήγορα οι φίλοι μας ή όταν θα έρθουν, θα έχουμε πια αφανιστεί.»

Σχολιάστε