Η Γενική Συνέλευση της UNESCO ενέκρινε την Παλαιστίνη ως κράτος μέλος

Μεταφρασμένη είδηση από το site της UNESCO

31/10/2011

Η Γενική Συνέλευση της UNESCO ψήφισε σήμερα την αποδοχή της Παλαιστίνης ως Κράτος Μέλος της Οργάνωσης. Για να ισχύσει η ιδιότητα του μέλους, η Παλαιστίνη θα πρέπει να υπογράψει και να επικυρώσει το Καταστατικό της UNESCO, το οποίο είναι ανοικτό προς υπογραφή στα αρχεία της Κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, στο Λονδίνο. Η είσοδος της Παλαιστίνης θα ανεβάσει τον αριθμό των Κρατών Μελών της UNESCO στα 195.

Η ψηφοφορία είχε ως αποτέλεσμα 107 ψήφους υπέρ της αποδοχής, 14 κατά και 52 αποχές.

Η ένταξη στην UNESCO κρατών που δεν είναι μέλη των Ηνωμένων Εθνών απαιτεί την σύσταση από το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Οργάνωσης καθώς και πλειοψηφία των δύο τρίτων των παρόντων στη Γενική Συνέλευση των Κρατών Μελών (οι αποχές δεν θεωρούνται ψήφοι).

Η Γενική Συνέλευση αποτελείται από τους εκπροσώπους των Κρατών Μελών στην οργάνωση. Συνέρχεται κάθε δύο χρόνια, και συμμετέχουν τα Κράτη Μέλη και τα Συνδεδεμένα Μέλη, μαζί με παρατηρητές από Κράτη Μη Μέλη, διακρατικούς οργανισμούς και μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ). Το κάθε Κράτος Μέλος έχει μία ψήφο, ανεξάρτητα από το μέγεθός του ή το μέγεθος της συνεισφοράς του στον προϋπολογισμό.

Η Γενική Συνέλευση καθορίζει τις πολιτικές και τις κύριες γραμμές εργασίας της οργάνωσης. Καθήκον της είναι να θέτει τα προγράμματα και τον προϋπολογισμό της UNSECO. Εκλέγει επίσης τα Μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου και ορίζει, κάθε τέσσερα χρόνια, το Γενικό Διευθυντή.

 ————-

Κάποιες περαιτέρω πληροφορίες

Ανάμεσα στις χώρες που καταψήφισαν ήταν το Ισραήλ, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Αυστραλία, η Τσεχία, η Σουηδία, ο Παναμάς, η Λιθουανία και κάποιες νησιωτικές χώρες του Νότιου Ειρηνικού.

Ανάμεσα στις χώρες που απήχαν ήταν η Βρετανία και η Ιταλία.

Ανάμεσα στις χώρες που υπερψήφισαν ήταν η Ελλάδα, η Κύπρος, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Φινλανδία, η Αυστρία, η Σλοβενία, η Βραζιλία, η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία, η Νότιος Αφρική κ.α.

Οι ΗΠΑ στηριζόμενες σε νόμους τους που απαγορεύουν τη χρηματοδότηση φορέων του ΟΗΕ που αναγνωρίζουν ως πλήρες μέλος οποιαδήποτε οντότητα δεν έχει «διεθνώς αναγνωρισμένες ιδιότητες», αποφάσισαν τη διακοπή της οικονομικής συνεισφοράς στην UNESCO που ανέρχεται σε κάπου 80 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο και αποτελεί το 22% του προϋπολογισμού της οργάνωσης. Ήδη πάγωσαν μια συνεισφορά κάπου 60 εκατομμυρίων που αναμενόταν το Νοέμβριο.

Κυριότερες πηγές: Al Jazeera,  Maan, Ελευθεροτυπία, PIC

Σχολιάστε