Η ένταξη της Παλαιστίνης στην UNESCO σηματοδοτεί μια νέα στρατηγική αγώνα

Από την εβδομαδιαία στήλη του Συλλόγου Ιντιφάντα στην εφημερίδα Δρόμος της Αριστεράς
Μόλις ένα μήνα μετά την αίτηση της Παλαιστινιακής Αρχής για την αναγνώριση της Παλαιστίνης ως πλήρες μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Παλαιστινιακή Αρχή (Π.Α.) κέρδισε την πρώτη της ένταξη ως ισότιμο μέλος σε οργανισμό του ΟΗΕ, στην UNESCO. 107 χώρες ψήφισαν υπέρ της ένταξης, 14 κατά και 52 απείχαν.
«Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή που επιστρέφει στους Παλαιστίνιους κάποια από τα δικαιώματα τους», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστίνης Ryad Al Malki. Πιστεύεται ότι η Π.Α. θα ανακηρύξει μερικές σημαντικές τοποθεσίες, όπως το Al Aqsa, το τζαμί του Αβραάμ, τον Ναό της Γεννήσεως και την παλιά πόλη της Νάμπλους, ως Μνημεία της Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Ο πρώην γερουσιαστής και νυν διευθυντής του Ειδικού Ταμείο του ΟΗΕ, Timothy Wirth επισήμανε ότι η παλαιστινιακή ένταξη στην UNESCO θα μπορούσε να μεταφραστεί σε «απώλεια της αμερικανικής επιρροής στις μεγάλες διεθνείς διαπραγματεύσεις». Ο Wirth δεν ανησυχεί μόνο για τις διαπραγματεύσεις μέσα στην UNESCO, αλλά και για τις συνέπειες που πιθανόν να αντιμετωπίσει η αμερικανική κυβέρνηση αν ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Mahmoud Abbas αποφασίσει να καταθέσει αιτήματα για πλήρη ένταξη και σε άλλους οργανισμούς των Η.Ε., όπως ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων. Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, η Π.Α. ήδη μελετάει και ετοιμάζει αιτήσεις για επιπλέον 16 οργανισμούς των Η.Ε.
Οι ΗΠΑ αποφάσισαν τη διακοπή της οικονομικής συνεισφοράς στην UNESCO που ανέρχεται στα 80 εκατομμύρια δολάρια ετησίως και αποτελεί το 22% του προϋπολογισμού της, βασιζόμενες σε δύο νόμους που απαγορεύουν στην αμερικανική κυβέρνηση να χρηματοδοτεί οργανισμούς των Η.Ε. που δέχονται την Παλαιστίνη ως πλήρες μέλος, πριν να υπογραφεί οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία με τους Ισραηλινούς. Ήδη πάγωσαν μια συνεισφορά περίπου 60 εκατομμυρίων που αναμενόταν τον Νοέμβριο. Παραμονές μιας εκλογικής χρονιάς και χωρίς να έχει την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα δεν φαίνεται ικανός ή να θέλει να περάσει σχετική τροπολογία, για να αποφύγει μελλοντικά ρήγματα μέσα στις δομές των Η.Ε.
Κι ενώ οι ΗΠΑ παλεύουν με τις δικές τους εσωτερικές πολιτικές, το ισραηλινό Κοινοβούλιο επεξεργάζεται το επόμενο βήμα του για να αντιμετωπίσει αυτό που ορισμένοι θεωρούν ως διπλωματικό πλεονέκτημα των Παλαιστινίων. Υπάρχουν αρκετές επιλογές στο τραπέζι: να σταματήσουν οι ισραηλινές επιχορηγήσεις σε προγράμματα της UNESCO, να εγκαταλείψουν τον οργανισμό ή να προσπαθήσουν να τιμωρήσουν την Π.Α.  Όμως, ό,τι κι αν αποφασίσουν να κάνουν οι Ισραηλινοί, η ψήφος της UNESCO -και τα σχέδια της Π.Α.  να επαναλάβει την κίνηση αυτή και σε άλλους οργανισμούς του ΟΗΕ- δείχνει ότι το παλαιστινιακό ζήτημα θα παραμείνει στη διεθνή ατζέντα.

Σύλλογος Αλληλεγγύης
στον Παλαιστινιακό Λαό Ιντιφάντα
https://intifadagr.wordpress.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: