Ο ΟΗΕ καλωσορίζει το κράτος της Παλαιστίνης

Παλαιστίνιοι φωνάζουν συνθήματα κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, 29 Νοεμβρίου 2012. (Reuters / Marko Djurica)

ΒΗΘΛΕΕΜ (Ma’an) – Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε την Πέμπτη, με συντριπτική πλειοψηφία,  ψήφισμα  για την αναβάθμιση της Παλαιστίνης σε «κράτος μη-μέλος» στα Ηνωμένα Έθνη, αναγνωρίζοντας εμμέσως ένα παλαιστινιακό κράτος.

Οι ψήφοι ήταν 138 υπέρ, 9 κατά και 41 αποχές.

Λίγο πριν από την ψηφοφορία, ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι η αναγνώριση του ΟΗΕ ήταν η τελευταία ευκαιρία για να σωθεί η  λύση των δύο κρατών.

«Εξήντα-πέντε χρόνια πριν την ημέρα αυτή, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε το ψήφισμα 181, το οποίο μοίρασε τη γη της ιστορικής Παλαιστίνης σε δύο κράτη και έγινε το πιστοποιητικό γέννησης για το Ισραήλ», είπε ο Αμπάς στην συνέλευση των 193 κρατών  αφού καταχειροκροτήθηκε από τους όρθιους ακροατές.
«Η Γενική Συνέλευση καλείται σήμερα να  δώσει το πιστοποιητικό γέννησης του πραγματικού κράτους της Παλαιστίνης», είπε.

Ο πρόεδρος είπε στον ΟΗΕ ότι ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα υπογράμμισε τον επείγοντα χαρακτήρα του τερματισμού της ισραηλινής κατοχής.

«Επίσης,  επιβεβαίωσε την προσήλωση της ισραηλινής κυβέρνησης στην πολιτική της κατοχής, την ωμή βία και τον πόλεμο», είπε.

«Πιστεύουμε ότι η διεθνής κοινότητα βρίσκεται ένα βήμα πριν από την τελευταία ευκαιρία της λύσης των δύο κρατών.»

Πλημμύρα απειλών

«Έχουμε ακούσει  τους τελευταίους μήνες  την αδιάκοπη πλημμύρα των απειλών του Ισραήλ ως απάντηση του ειρηνικού, πολιτικού και διπλωματικού αίτηματός μας στον ΟΗΕ και έχουμε παρακολουθήσει τον πόλεμο στη Γάζα από το Ισραήλ», δήλωσε ο Αμπάς.

«Δεν έχουμε ακούσει ούτε μια λέξη από κάποιον Ισραηλινό αξιωματούχο που να  εκφράζει  ειλικρινή ανησυχία για την ειρηνευτική διαδικασία».

Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου καταδίκασε αμέσως την ομιλία του Αμπάς ως «εχθρική και δηλητηριώδη», και γεμάτη από «ψευδή προπαγάνδα».

«Αυτά δεν είναι τα λόγια ενός ανθρώπου που θέλει την ειρήνη», δήλωσε επίσης ο Νετανιάχου,  σε μια δήλωση που κυκλοφόρησε από το γραφείο του μετά την ομιλία του Αμπάς.

Η  Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον κάλεσε την ψηφοφορία «ατυχή και αντιπαραγωγική», λέγοντας ότι βάζει περισσότερα εμπόδια στο δρόμο για την ειρήνη.

Η κίνηση αυτή υπολείπεται της πλήρους συμμετοχής της Παλαιστίνης ως μέλους των Ηνωμένων Εθνών η οποία χρειάζεται κύρωση από το Συμβούλιο Ασφαλείας, όπου οι ΗΠΑ ασκούν το δικαίωμα του βέτο. Αλλά επιτρέπει την πρόσβαση της Παλαιστίνης στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και σε άλλους διεθνείς φορείς σχετικούς με τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού».

 

Σχολιάστε