Η Βρετανία θα αναστείλει ορισμένες εξαγωγές όπλων προς το Ισραήλ

Η βρετανική κυβέρνηση θα αναστείλει ορισμένες από τις εξαγωγές όπλων προς το Ισραήλ, αν συνεχιστούν οι εχθροπραξίες στη Γάζα. 1024px-F110-GE_Turbofan_EngineΣύμφωνα με τις βρετανικές αρχές μία έρευνα των βρετανικών εξαγωγών προς το Ισραήλ εντόπισε τις 12 άδειες για «συστατικά μέρη που θα μπορούσαν να συνιστούν εξοπλισμό που χρησιμοποιείται από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) στη Γάζα». Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται εξοπλισμοί για στρατιωτικά ραντάρ, μαχητικά αεροσκάφη και τεθωρακισμένα οχήματα.

Ο γραμματέας Εμπορίου της βρετανικής κυβέρνησης Βινς Κέιμπλ δήλωσε: «Η βρετανική κυβέρνηση δεν κατόρθωσε να αποσαφηνίσει αν τηρούνται τα κριτήρια των αδειών εξαγωγής. Στο πλαίσιο αυτής της αβεβαιότητας, λάβαμε την απόφαση να αναστείλουμε αυτές τις υπάρχουσες άδειες εξαγωγών, στην περίπτωση της συνέχισης σημαντικών εχθροπραξιών. Κατά την περίοδο που ερευνήθηκε, δεν εκδόθηκαν νέες άδειες στρατιωτικού εξοπλισμού για χρήση από τον IDF και αυτή η προσέγγιση θα συνεχιστεί ως προληπτικό μέτρο, μέχρι την παύση των εχθροπραξιών».

Από το 2010 έχουν δοθεί σε 131 βρετανικές κατασκευαστικές αμυντικού εξοπλισμού άδειες εξαγωγών αξίας 42 εκατομμυρίων λιρών. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται συστατικά μέρη για μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), για στρατιωτικά ραντάρ και για τεθωρακισμένα οχήματα. Ωστόσο, η πλειονότητα των εξαγωγών καλύπτει κρυπτογραφημένο λογισμικό και εξοπλισμό στρατιωτικών επικοινωνιών.

Σύμφωνα με λεπτομέρειες που δημοσιοποιήθηκαν τον περασμένο μήνα σχετικά με τους ελέγχους των εξαγωγών όπλων από τις επιτροπές των Κοινοτήτων, μία άδεια έχει εκδοθεί σχετικά με το κοινό με τις ΗΠΑ πρόγραμμα joint strike fighter (JSF), το οποίο προβλέπεται να ξεκινήσει να φτάνει στο Ισραήλ από το 2016 και τα πρώτα αεροσκάφη να αρχίσουν να χρησιμοποιούνται το 2018.  

Οι ακτιβιστές που δραστηριοποιούνται σε εκστρατείες ελέγχου των όπλων λένε ότι δύο βρετανικές εταιρείες, η μία εκ των οποίων είναι η UAV Engines, έχουν λάβει άδεια να προμηθεύουν συστατικά μέρη για τα Hermes drones, τα οποία σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές χρησιμοποιήθηκαν στην τωρινή επίθεση στη Γάζα.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, η επιχείρηση UAV Engines, θυγατρική της ισραηλινής αμυντικής αναδόχου εταιρείας Elbit, κατασκευάζει μηχανές για «διαφόρων μεγεθών τακτικά UAV [μη επανδρωμένα αεροσκάφη], target drones και πλατφόρμες ενιαίων αποστολών».

Μετά την Επιχείρηση Χυτό Μολύβι το 2008 στη Γάζα, η Βρετανία παραδέχτηκε ότι ο εξοπλισμός που χρησιμοποίησε ο ισραηλινός στρατός κατά την επίθεση, σχεδόν σίγουρα περιλάμβανε συστατικά μέρη κατασκευασμένα στη Βρετανία.

Η τωρινή αναστολή των 12 αδειών επετεύχθη μετά από σκληρή μάχη μέσα στη συγκυβέρνηση σχετικά με το αν θα πρέπει να περιοριστούν οι πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και ο υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ, διαφωνούσαν με το αίτημα του Κέιμπλ και του αναπληρωτή πρωθυπουργού Νικ Κλεγκ για άμεση αναστολή των εξαγωγών.

Η Ντάουνινγκ Στριτ είχε ανακοινώσει ότι το Ισραήλ έχει «το νόμιμο δικαίωμα της αυτοάμυνας» και ότι το να αναστείλει η Βρετανία τις εξαγωγές, χωρίς την υποστήριξη της υπόλοιπης Ευρώπης, δεν αποτελεί παρά μια κενή χειρονομία που ενδεχομένως να βλάψει την επιρροή που ασκεί η Βρετανία στο Ισραήλ.

Πηγή: The Guardian

Σχολιάστε