Οργάνωση υπέρ του εποικισμού δελεάζει Ισραηλινούς να εποικίσουν την Ιερουσαλήμ για 136 δολάρια τη μέρα

Η γειτονιά Silwan στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ

To Ίδρυμα Ir David (“Πόλη του Δαβίδ”), γνωστό ως Elad, εξέδωσε μια ανακοίνωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναζητώντας Ισραηλινούς εποίκους για να κατοικήσουν σε παλαιστινιακά σπίτια που κατέσχεσε στην περιοχή Silwan της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ, με αντάλλαγμα χρηματική αμοιβή που υπολογίζεται σε 500 σεκέλ (136 δολάρια) τη μέρα, ανέφερε την Τετάρτη η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.

Το ίδρυμα Elad είναι γνωστό για τα προγράμματα εβραιοποίησης της πόλης της Ιερουσαλήμ που έχει αναπτύξει. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του, ποσό 500 σεκέλ θα δίνεται σε κάθε έποικο που θα δεχτεί να ζήσει σε ένα από τα σπίτια που έχουν κατασχεθεί, με μόνη απαίτηση από αυτόν «να έχει το όπλο του γεμάτο και να είναι έτοιμος να ανοίξει πυρ ανά πάσα στιγμή».

Η Haaretz δημοσίευσε μία από αυτές τις ανακοινώσεις: «Ψάχνουμε για ανθρώπους που μπορούν να μείνουν στα διαμερίσματα και να τα επιβλέπουν μέχρι να εγκατασταθούν σε αυτά οικογένειες. Αυτό θα διαρκέσει από 10 ως 30 μέρες (ίσως και περισσότερο). Το ημερομίσθιο είναι 500 σεκέλ μεικτά. Οι εργαζόμενοι θα μείνουν στα διαμερίσματα και θα τα προσέχουν μέχρι να κατοικηθούν από οικογένειες. Μόνο κατάλληλοι υποψήφιοι θα γίνονται δεκτοί. Παρακαλώ ενημερώστε και τους φίλους σας».

Την επόμενη μέρα η εφημερίδα ανέφερε ότι όταν ρώτησε για τις λεπτομέρειες αυτής της εργασίας, μία εκπρόσωπος του Elad απάντησε: «Δεν είναι φρουρά ασφαλείας…Υπάρχουν φύλακες και αστυνομία, όταν χρειάζεται, και υπάρχει και κάποιος να επιβλέπει και να επικοινωνεί για να βεβαιωθεί ότι όλα είναι εντάξει ανά πάσα στιγμή. Δεν τους χρειαζόμαστε ως φρουρά ασφαλείας. Όσο μας αφορά, απλώς ζουν στο σπίτι αλλά είναι καλύτερο αν έχουν και ένα όπλο».

Η εκπρόσωπος τόνισε επίσης ότι εργοδότης θα είναι το ίδρυμα Elad. «Νομίζω ότι η μισθοδοσία θα γίνει μέσω τραπέζης», πρόσθεσε. «Έρχεται κόσμος και συμπληρώνει αιτήσεις».

Με τη βοήθεια ένοπλων φρουρών, το ίδρυμα κατέσχεσε τη νύχτα της Δευτέρας δέκα ανεξάρτητα κτίρια που αποτελούνται από 23 διαμερίσματα στη συνοικία Wadi Hilweh της Silwan, στα νότια του τεμένους Al-Aqsa, ισχυριζόμενο ότι πλέον ανήκουν σε εποίκους.

Η Silwan έχει αποτελέσει πεδίο συνεχών και έντονων αντιπαραθέσεων με τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής από τη μέρα της κατάσχεσης των παλαιστινιακών σπιτιών, με την ισραηλινή αστυνομία και το στρατό να είναι παρόντες στο δρόμο όλο το εικοσιτετράωρο για την προστασία των εποίκων.

Πηγή: MEMO

 

 

Σχολιάστε