Συμβιβαστικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου περί αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την Τετάρτη ένα συμβιβαστικό ψήφισμα υποστήριξης στην αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους και στη λύση των δύο κρατών για το μεσανατολικό, κάνοντας όμως σύνδεση και με τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Το ψήφισμα «υποστηρίζει καταρχήν την αναγνώριση παλαιστινιακής κρατικής οντότητας και τη λύση των δύο κρατών και εκτιμά ότι οι ενέργειες αυτές θα πρέπει να συμβαδίζουν με την εξέλιξη των ειρηνευτικών συνομιλιών, στις οποίες θα πρέπει να σημειωθεί πρόοδος».

Επίσης το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να ξεκινήσει μια πρωτοβουλία «Βουλευτών για την Ειρήνη» με σκοπό να συνεργασθούν βουλευτές του Ευρωπαϊκού, του Ισραηλινού και του Παλαιστινιακού Κοινοβουλίου από όλα τα κόμματα ώστε να συμβάλουν στην πρόοδο ενός χρονοδιαγράμματος για την ειρήνη.

Το ψήφισμα πέρασε με 498 ψήφους υπέρ, 88 κατά και 111 αποχές.

Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «επαναλαμβάνει την αμέριστη υποστήριξή του στη λύση των δύο κρατών, με βάση τα σύνορα του 1967 και με την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα αμφότερων των κρατών, στο πλαίσιο της οποίας το ασφαλές κράτος του Ισραήλ και ένα ανεξάρτητο, δημοκρατικό, εδαφικά συνεχές και βιώσιμο Παλαιστινιακό Κράτος θα συνυπάρχουν το ένα δίπλα στο άλλο υπό συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας, με βάση το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης και με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου»

Προσθέτει επίσης ότι οι Ευρωβουλευτές καταδικάζουν απερίφραστα «κάθε τρομοκρατική ενέργεια ή βιαιοπραγία».

Καλεί επίσης τις παλαιστινιακές παρατάξεις να τερματίσουν τις εσωτερικές διαμάχες.

Το ψήφισμα υπογραμμίζει ότι οι εποικισμοί είναι παράνομοι βάσει του διεθνούς δικαίου και ζητά η ΕΕ να αποτελέσει πραγματικό μεσολαβητή στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, ενώ καλεί την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής να διευκολύνει τη διαμόρφωση κοινής θέσης της ΕΕ στο θέμα αυτό.

«Ήπιο» ψήφισμα κατά την Χαάρετς

Όπως επισημαίνει η ισραηλινή εφημερίδα Χαάρετς, «η διατύπωση αντικατοπτρίζει ένα συμβιβασμό ανάμεσα στα διάφορα ευρωπαϊκά κόμματα.»

«Το ψήφισμα είναι μόνο συμβολικό, δεν έχει πρακτικές επιπτώσεις, και η διατύπωσή του είναι ήπια σε σχέση με παρόμοια που πέρασαν από το βρετανικό, το γαλλικό, το ιρλανδικό και το πορτογαλικό κοινοβούλιο. Τα ψηφίσματα που πέρασαν από τα παραπάνω κοινοβούλια καλούσαν τις κυβερνήσεις τους να αναγνωρίσουν ένα παλαιστινιακό κράτος άμεσα, χωρίς καμιά σύνδεση ή προϋπόθεση στην ύπαρξη διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ για μια μόνιμη επίλυση της σύγκρουσης.

Τις περασμένες εβδομάδες, κάποιες από τις παρατάξεις του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου προσπάθησαν να περάσουν μια σκληρότερη εκδοχή του ψηφίσματος που θα καλούσε τις κυβερνήσεις όλων των 28 μελών της Ε.Ε. να αναγνωρίσουν άνευ όρων ένα παλαιστινιακό κράτος», επισημαίνει η Χαάρετς.

Αυτό βέβαια δεν εμπόδισε τον Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, να επικρίνει το ψήφισμα λέγοντας: «δεν συμβάλλει στη βελτίωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή ή στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων»

«Αντί να φέρει τους Παλαιστίνιους να συνομιλήσουν και να συμβιβαστούν, [το ψήφισμα] τους απομακρύνει από τις διαπραγματεύσεις», είπε ο Λίμπερμαν.

Την παραμονή της ψηφοφορίας, ακόμα και η Διεθνής Ομοσπονδία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (FIDH) είχε καλέσει σε άνευ όρων αναγνώριση. «Οποιαδήποτε υπαγωγή της αναγνώρισης της παλαιστινιακής κρατικής οντότητας στην επιτυχία των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων είναι μια νέα προϋπόθεση που επιβάλλεται στην Παλαιστίνη, ενώ το Ισραήλ παραμένει αλώβητο από μια τέτοια προϋπόθεση.

Η αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης είναι μια απάντηση θεμελιωμένη στο διεθνές δίκαιο και είναι κομβική για την επίτευξη μιας βιώσιμης επίλυσης της σύγκρουσης στην περιοχή. Ως τέτοια, είναι σημαντική τόσο για την ΕΕ όσο και για την ίδια την περιοχή».

Όπως επισημαίνουν παλαιστίνιοι αναλυτές, το ψήφισμα αναφέρεται τελικά στις διαπραγματεύσεις, κάνει μνεία στην ασφάλεια των Ισραηλινών αλλά όχι των Παλαιστινίων, που είναι αυτοί που εξοντώνονται, ενώ παράλληλα αποφεύγει την οποιαδήποτε αναφορά σε κεκτημένα όπως το δικαίωμα επιστροφής των Παλαιστινίων προσφύγων, το παράνομο του Τείχους κ.λπ.

Βασικές πηγές: Ιστοσελίδα ΕΚ, Maan, Haaretz , FIDH

 

Σχολιάστε