Διεθνείς οργανώσεις αρωγής ζητούν κυρώσεις κατά του Ισραήλ για το «αδιέξοδο» στη Γάζα

του Ali Abunimah

Δεκάδες οργανώσεις αρωγής ζητούν την επιβολή διεθνών κυρώσεων κατά του Ισραήλ για τον συνεχιζόμενο παράνομο αποκλεισμό της κατεχόμενης Λωρίδας της Γάζας και για το γεγονός ότι έξι μήνες μετά τη φονική και καταστροφική ισραηλινή επίθεση, δεν υπήρξε στην πραγματικότητα καμία ανοικοδόμηση στην περιοχή.

Η έκθεση υπό τον τίτλο “Χάραξη μιας νέας πορείας: Ξεπερνώντας τα αδιέξοδα στη Γάζα”, που υπογράφεται από 46 διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην Παλαιστίνη, υποστηρίζει ότι το Ισραήλ οφείλει να άρει τον αποκλεισμό και να επιτρέψει την ελεύθερη μετακίνηση μεταξύ της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας ή να υποστεί κυρώσεις.

«Ο αποκλεισμός συνιστά συλλογική τιμωρία, έχει επιβληθεί κατά παράβαση [του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου] και, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, μπορεί να οδηγήσει στη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου», αναφέρει η έκθεση. «Η διεθνής κοινότητα οφείλει να αναπτύξει άμεσα μια κοινή απάντηση προς την κυβέρνηση του Ισραήλ αν δεν επιτευχθεί πρόοδος προς την κατεύθυνση της άρσης του αποκλεισμού.»

Απαριθμεί επίσης η έκθεση τα αφερέγγυα κράτη – μεταξύ των οποίων η Τουρκία, το Κουβέιτ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία – που απέτυχαν να παράσχουν την υπεσχημένη βοήθεια για την ανοικοδόμηση της Γάζας.

Οι υπογράφουσες οργανώσεις, μεταξύ άλλων οι Oxfam, Save the Children (Σώστε τα Παιδιά) , KinderUSA, Medical Aid for Palestinians (Ιατρική Βοήθεια για τους Παλαιστινίους), The Carter Center (Κέντρο Κάρτερ), Norwegian People’s Aid (Αρωγή από τον Νορβηγικό Λαό) και Médecins du Monde Switzerland (Γιατροί του Κόσμου-Ελβετία), απευθύνουν επίσης έκκληση για την αναστολή της προμήθειας όπλων προς το Ισραήλ και την ανάκληση των αδειών εξαγωγής όπλων.

 

Πρωτόγνωρη καταστροφή

«Η επιχείρηση “Προστατευτική Αιχμή” – όπως ήταν η κωδική ονομασία που έδωσε το Ισραήλ στη διάρκειας 51 ημερών στρατιωτική επιχείρηση και τη σύγκρουσή του με τη Χαμάς και τις υπόλοιπες ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις – προκάλεσε πρωτόγνωρη καταστροφή και ανθρώπινο πόνο στη Γάζα», σύμφωνα με την έκθεση.

«Ακόμη και σήμερα, έξι μήνες μετά τη διάσκεψη των δωρητών, ελάχιστη μεταβολή της κατάστασης ανιχνεύεται στη Γάζα και οι συνθήκες διαβίωσης για τις γυναίκες, τα κορίτσια, τους άντρες και τα αγόρια συνεχίζουν να επιδεινώνονται», προσθέτει.

Παρά το γεγονός ότι περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι, των οποίων τα σπίτια καταστράφηκαν από το Ισραήλ, παραμένουν χωρίς σταθερό κατάλυμα, «καμία μόνιμη στεγαστική μονάδα δεν έχει ανακατασκευαστεί.»

«Μέχρι τον Ιανουάριο του 2015, μόνο σε 36 σχολεία με μικρές υλικές φθορές είχαν γίνει επισκευές από ένα σύνολο περισσοτέρων από 258 με ζημιές και οκτώ ολοσχερώς κατεστραμμένων από τις επιθέσεις», συμπληρώνει η έκθεση.

Επισημαίνει ακόμη ότι πάνω από 2.100 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από την ισραηλινή επίθεση (άλλες πηγές ανεβάζουν τον αριθμό σε πάνω από 2.200), το 70% των θυμάτων ήταν άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 501 παιδιών, ενώ τραυματίστηκαν πάνω από 11.100 Παλαιστίνιοι.

Περίπου 70 Ισραηλινοί, εκ των οποίων μόνο οι 5 ήταν άμαχοι, σκοτώθηκαν από τις συγκρούσεις μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής και των παλαιστινιακών αντιστασιακών οργανώσεων στη Γάζα.

 

Ποια εκεχειρία;

Η έκθεση επιβεβαιώνει επίσης ότι το Ισραήλ έχει παραβιάσει επανειλημμένα την εκεχειρία της 26ης Αυγούστου καθώς υπήρξαν πάνω από 400 καταγεγραμμένα περιστατικά με ισραηλινά πυρά σε αγροκτήματα στη Γάζα και σε αλιευτικά σκάφη, «με αποτέλεσμα το θάνατο ενός ψαρά και τον τραυματισμό άλλων εργαζομένων Παλαιστινίων.»

Αναγνωρίζοντας ότι οι Παλαιστίνιοι τήρησαν αυστηρά, με ελάχιστες εξαιρέσεις, την κατάπαυση του πυρός, η έκθεση επιβεβαιώνει ότι κατά την περίοδο από τις 26 Αυγούστου 2014 ως τις 31 Μαρτίου 2015 «τέσσερις ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα προς το Ισραήλ χωρίς να προκαλέσουν τραυματισμούς.»

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 36 έχουν τραυματιστεί από μη εκραγέντα κατά τη ρίψη τους πυρομαχικά μετά τη σύναψη της “εκεχειρίας”, αναφέρει επίσης η έκθεση.

 

Αφερέγγυοι δωρητές

Λίγο μετά την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, μία διεθνής διάσκεψη δωρητών στο Κάιρο υποσχέθηκε 3,5 δις. δολάρια για την ανοικοδόμηση της Γάζας. Ωστόσο έξι μήνες μετά μόνο το 1/4 των χρημάτων αυτών έχουν παραδοθεί.

Το Κατάρ, που δεσμεύτηκε για 1 δις. δολάρια έχει παραδώσει μόνο το 1/10 αυτών των χρημάτων. Η Σαουδική Αραβία έχει κι αυτή παραδώσει μόνο το 1/10 των 500 εκ. δολαρίων που υποσχέθηκε. Το Κουβέιτ, η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν έχουν παραδώσει ούτε ένα δολάριο από τα 600 εκ. για τα οποία δεσμεύτηκαν συλλογικά.

Η ΕΕ, που έκανε μια ταπεινή χορηγία 348 εκ. δολαρίων, παρέδωσε μόνο το 40% αυτών των χρημάτων. Το ειρωνικό του θέματος είναι ότι οι ΗΠΑ, που ενίσχυσαν ενεργά το Ισραήλ στην καταστροφή και τη σφαγή στη Γάζα με την προμήθεια πολλών από τα όπλα που χρησιμοποιεί ο ισραηλινός στρατός, έχει ήδη παραδώσει το 85% της πενιχρής – για το μέγεθος και τον πλούτο της χώρας – προσφοράς ύψους 277 εκ. δολαρίων.

 

Πρέπει να υπάρξουν συνέπειες

Η έκθεση υποστηρίζει ότι «οι παράνομες πολιτικές του Ισραήλ πρέπει να αντιμετωπιστούν με πρακτικά μέτρα.»

Μεταξύ των μέτρων οι υπηρεσίες αρωγής προτείνουν:

  • Την εξάρτηση των σχέσεων του Ισραήλ με την ΕΕ αλλά και των υπόλοιπων διεθνών σχέσεών του από την τήρηση εκ μέρους του των νομικών υποχρεώσεων του, χρησιμοποιώντας τη συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ ως μορφή άσκησης πίεσης.
  • Τη διασφάλιση ότι οι εταιρείες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας δεν θα επωφεληθούν οικονομικά από την ανοικοδόμηση της Γάζας. Τα κράτη πρέπει «να εκδώσουν σαφείς οδηγίες προς τις εθνικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων τις κρατικές εταιρείες και τα συνταξιοδοτικά και επενδυτικά ταμεία, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι όχι μόνο θα σεβαστούν το διεθνές δίκαιο σε δικές τους δραστηριότητες αλλά και δεν θα επενδύσουν σε εταιρείες που εμπλέκονται σε παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.»
  • «Όπου τα όπλα και τα πυρομαχικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη διάπραξη ή τη διευκόλυνση παραβιάσεων [του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου], η Συνθήκη για την Εμπορία όπλων (ATT), που όλοι οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη δωρητών του Καΐρου έχουν τουλάχιστον υπογράψει (αν όχι επικυρώσει), υποχρεώνει τα συμβαλλόμενα κράτη να αναστείλουν τις προμήθειες [όπλων] και να εξετάσουν την ανάκληση αδειών προς τα ενδιαφερόμενα μέρη.»

Η έκθεση σημειώνει επίσης ότι «κλείνοντας το πέρασμα της Ράφα, η Αίγυπτος ενδέχεται να μην ανταποκρίνεται στις ανθρωπιστικές της υποχρεώσεις», ωστόσο δεν περιλαμβάνεται κάποια συγκεκριμένη σύσταση για το πώς το στρατιωτικό καθεστώς της Αιγύπτου θα πρέπει να λογοδοτήσει.

 

Προσποιητή ισορροπία

Σε όλη την έκτασή της, η έκθεση προσποιείται έναν τόνο ισορροπίας – μερικές φορές εξισώνοντας λανθασμένα τις ενέργειες της κατοχικής δύναμης με όσους νόμιμα αντιστέκονται στην κατοχή και στον αποκλεισμό. Και όλα τα μέτρα που προτείνει στοχεύουν ομοίως στο Ισραήλ και στις παλαιστινιακές αντιστασιακές οργανώσεις.

Διαβάζοντας, όμως, τα συντριπτικά στοιχεία που περιέχει η έκθεση, κανένας δεν μπορεί να καταλήξει σε άλλο συμπέρασμα εκτός από το ότι η ολοκληρωτική ευθύνη για την καταστροφική κατάσταση αλλά και η ισχύς για να αλλάξει αυτή βρίσκεται στα χέρια του Ισραήλ – που η έκθεση αποκαλεί “κατοχική δύναμη” στη Γάζα – και των κρατών που είναι συνένοχα στα εγκλήματά του.

Επιπλέον, δεδομένου ότι η Χαμάς υφίσταται εμπάργκο και μποϊκοτάζ από την ΕΕ και τη λεγόμενη “διεθνή κοινότητα”, και μόνο το Ισραήλ προμηθεύεται όπλα από τα ίδια αυτά κράτη, στην πράξη οι προτεινόμενες κυρώσεις μπορούν να εφαρμοστούν μόνο στο Ισραήλ.

Πράγματι, η έκθεση επικρίνει το μποϊκοτάζ κατά της Χαμάς – της de facto αρχής στη Γάζα – και ζητά περισσότερες δεσμεύσεις.

«Η περιορισμένη επικοινωνία μπορεί να υπονομεύσει την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας και την υλοποίηση ανθρωπιστικών προγραμμάτων», επισημαίνει η έκθεση, «ενώ εμποδίζει συχνά τη βοήθεια για την αποκατάσταση και την ανάπτυξη να φτάσει σε ευπαθείς πληθυσμούς.»

 

Θετικό βήμα

Η «ισορροπημένη» γλώσσα – και η προσπάθεια, εν μέρει, λανθασμένης εξίσωσης του κατακτητή με τον κατακτημένο – πιθανώς αντικατοπτρίζουν τη δυσκολία επίτευξης συναίνεσης μεταξύ δεκάδων οργανώσεων αρωγής, ειδικά εκείνων που χρηματοδοτούνται από κυβερνήσεις που είναι στενοί σύμμαχοι του Ισραήλ.

Παρ’ όλα αυτά, η έκθεση περιλαμβάνει τις ισχυρότερες συστάσεις μέχρι σήμερα για την απόδοση ευθυνών στο Ισραήλ από οργανώσεις αρωγής, πολλές εκ των οποίων έχουν υπάρξει ιδιαίτερα πρόθυμες να διατηρήσουν ένα status quo που αφήνει τα εγκλήματα του Ισραήλ ανέγγιχτα. Ως εκ τούτου, αποτελεί ένα μετριοπαθές και αργοπορημένο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Απομένει να δούμε αν οι συνένοχες κυβερνήσεις, ιδιαίτερα αυτές της ΕΕ, που είναι πλήρως συμμέτοχες σε αυτό που η έκθεση σωστά ονοματίζει “εγκλήματα πολέμου” του Ισραήλ, θα αρχίσουν να αναθεωρούν τη στάση τους.

Άρθρο μεταφρασμένο από την Electronic Intifada

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: