Συνάντηση Αμπάς – αλ Θάνι – Μεσάαλ στο Κατάρ για τη Γάζα. Μεσάαλ: Το Ισραήλ διέπραξε χιτλερικό ολοκαύτωμα στη Γάζα

abbas-mesaal-al thaniΟ παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς πραγματοποίησε την Πέμπτη συνομιλίες με τον ηγέτη της Χαμάς Χαλέντ Μεσάαλ στη Ντόχα, πρωτεύουσα του Κατάρ όπου ζει εξόριστος ο Μεσάαλ από το 2012. Οι συνομιλίες φιλοξενήθηκαν από τον εμίρη του Κατάρ αλ-Θάνι [Sheikh Tamim bin Hamad al-Thani], βασικό υποστηρικτή της Χαμάς, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων QNA του Κατάρ.

Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στις προσπάθειες για τον τερματισμό τις στρατιωτικής επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα και στις προοπτικές εγκαθίδρυσης ενός παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Κατάρ. Ο αλ-Θάνι πραγματοποίησε στη συνέχεια ξεχωριστή συνάντηση με τον Αμπάς για να συζητήσουν τις διμερείς σχέσεις Κατάρ-Παλαιστίνης και τις τελευταίες εξελίξεις στο παλαιστινιακό.

Παλαιστίνιος εκπρόσωπος δήλωσε στο AFP ότι οι συνομιλίες μεταξύ των τριών ηγετών διήρκεσαν περίπου τρεις ώρες και αναμένεται να ακολουθήσει μία διμερής συνάντηση ανάμεσα στον Αμπάς και τον Μεσάαλ.

Τον Αμπάς συνόδευαν στη συνάντηση ο επικεφαλής της παλαιστινιακής διαπραγματευτικής ομάδας στο Κάιρο Azzam al-Ahmed, ο αρχηγός των υπηρεσιών ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής Majid Faraj και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της PLO από τη Φατάχ Saeb Erekat, αναφέρει το παλαιστινιακό ειδησεογραφικό πρακτορείο WAFA. Το Maan αναφέρει ότι στη συνάντηση παρέστησαν επίσης ο Salih Raafat, γενικός γραμματέας της Παλαιστινιακής Δημοκρατικής Ένωσης, και ο παλαιστίνιος πρέσβης στο Κατάρ, Munir Ghannam.

Ο Μεσάαλ συνοδευόταν μόνο από τον αναπληρωτή του Mussa Abu Marzuk, ο οποίος επίσης είχε λάβει μέρος στις συνομιλίες του Καΐρου.

mesaal

Εχθές Πέμπτη, το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu δημοσίευσε αποκλειστική συνέντευξη του Μεσάαλ στην οποία δεσμεύεται στη συνέχιση της αντίστασης στο Ισραήλ μέχρις ότου αυτό δεχτεί τους παλαιστινιακούς όρους για τη σύναψη μίας μακρόπνοης εκεχειρίας, με κυρίαρχο τον όρο της άρσης του αποκλεισμού της Γάζας. Στην ίδια συνέντευξη κατηγορεί το Ισραήλ ότι έχει εξαπολύσει χιτλερικό «ολοκαύτωμα» στη Γάζα. Οι δηλώσεις του Μεσάαλ στο Anadolu:

«Είμαστε αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε τα αιτήματα του παλαιστινιακού λαού, πρωτίστως την άρση του αποκλεισμού και τη διασφάλιση της απελευθέρωσης των κρατουμένων. Δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε μέχρις ότου τα παλαιστινιακά αιτήματα –στην κορυφή των οποίων είναι η άρση του αποκλεισμού της Γάζας- ικανοποιηθούν. Το μήνυμά μας στον κόσμο είναι ότι έφτασε η στιγμή να αντιμετωπιστεί η ριζική αιτία του προβλήματος τερματίζοντας την κατοχή και την εγκαθίδρυση εποικισμών και επιτρέποντας στον παλαιστινιακό λαό να ζει ειρηνικά στην πατρίδα του. Αυτό που έκανε το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας τις τελευταίες 45 μέρες είναι ένα γνήσιο ολοκαύτωμα. Σκοτώνουν παιδιά, καταστρέφουν αστικές περιοχές, τεμένη, νοσοκομεία και σχολεία της UNRWA. Το Ισραήλ αναπαράγει αυτό που έκανε πριν από χρόνια ο Χίτλερ».

Αναφορικά με την Τουρκία ο Μεσάαλ δήλωσε ότι «Η Τουρκία παρείχε με συνέπεια πολιτική και λαϊκή υποστήριξη μαζί με βοήθεια κατά τη διάρκεια του πολέμου και κατά τις ανθρωπιστικές εκεχειρίες. Αναφορικά με το Κατάρ, ο Μεσάαλ εξήρε την υποστήριξη του Κατάρ στην παλαιστινιακή αντίσταση, μία θέση σημείωσε που προκάλεσε την κριτική του Ισραήλ. «Είναι τιμητικό για το Κατάρ να δέχεται την επίθεση του εχθρού» δήλωσε.

Απευθυνόμενος στο λαό της Γάζας, ο Μεσάαλ δήλωσε: «Ο αγώνας σας είναι δίκαιος, είστε στο σωστό δρόμο και θα αναδειχθείτε νικητές, Θεού θέλοντος».

haniyie

Ο αναπληρωτής ηγέτης του πολιτικού γραφείου της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε δήλωσε αργά την Πέμπτη σχετικά με τους θανάτους των τριών ηγετών της Χαμάς : «Βεβαιώνουμε τους πάντες ότι θα συνεχίσουμε να προχωράμε μπροστά, ακόμη και βιώνοντας τον πόνο της απουσίας των ηγετών μας στη μάχη. Η ιστορία του κινήματός μας έχει αποδείξει ότι γίνεται πιο ισχυρό μετά τη δολοφονία των ηγετών του. Η παλαιστινιακή αντίσταση εξαφάνισε την υπερηφάνεια του ισραηλινού στρατού».

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη τα παλαιστινιακά σωστικά συνεργεία ανέσυραν από τα συντρίμμια και την 3χρονη κόρη του ηγέτη της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς στη Γάζα Mohamed Deif. Κατά τη δολοφονική απόπειρα εναντίον του είχαν σκοτωθεί η 27χρονη σύζυγός του Widad και το επτά μηνών βρέφος τους, οι οποίοι και κηδεύτηκαν παρουσία χιλιάδων Παλαιστινίων, αλλά αγνοούνταν η τύχη των υπόλοιπων παιδιών της οικογένειας. Η Widad και ο Deif είχαν δύο κόρες κι ένα γιο, ενώ η Widad είχε άλλους δύο γιους από τον πρώτο της γάμο. Δεν είναι ξεκάθαρο που βρίσκονταν τα άλλα παιδιά όταν βομβαρδίστηκε το σπίτι.

Πηγές: Middle East Eye, Daily Star, Maan, Anadolu1, Anadolu2, Anadolu3

Σχολιάστε